© Copyright APeL 2004 Hanne Randle www.apel.nu Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
Välkommen att höra av dig till Petra Lindström, Arbetet sker i samverkan mellan: Söderhamns kommun, Arbetsförmedlingen.
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
SET Social Emotionell Träning
Mindfulness – en hjälp på vägen
Kompetensutvecklingsprojektet Koh-I-Noor
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Kjerstin Larsson Forskningsledare
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Entreprenöriellt Lärande _says_schools_kill_creativity.html Hur förbereder vi eleverna att möta en framtid.
© Copyright APeL Att utveckla tillsammans - om kritiska faktorer i projektarbete Projektkontakt Mora
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
1 Följeforskning i KOM-INN! Hanne Randle HSS-konferens, Karlstads universitet, den 4-6 maj 2011.
Utveckla din organisation - ska du anställa? -. Fundera kring Vad vill du ha hjälp med? Hur kan du beskriva det du behöver så att det lockar rätt kompetens?
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till ESF:s seminarium
Kjerstin Larsson Fil. Dr. FoU-ledare Fokus Kalmar
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
Effektivisera med ökad kvalitet
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
EU-program/projektkunskap Djurö 11oktober 2010 Är vi med i EU eller inte? Nyttan av EU-projekt Varför EU-program? Olika typer av EU-program Strategiskt.
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
Process: Lönekriterier
2011 Replik AB Den vertikala linjen betonar Affärsplaner Mål och prioriteringar Ansvarsgränser Rutiner och instruktioner Roller, befattningar Den horisontella.
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Lärande i arbetslivet. kombinerar ett individuellt och ett organisatoriskt perspektiv syftar till att utveckla en individuell förmåga att ta kontroll.
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Förankring för hållbar utveckling Age Management i landstinget i Kronobergs Intervjuer med 9 personer Projektledare.
© APeL Några iakttagelser – generella mönster och möjliga tolkningar Enkätundersökning KNUT II 2009.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
© Copyright APeL 2005 Hanne Randle Seminarium 6, Intern och Extern spridning, torsdagen den 8 december 2005 Intern och Extern spridning Kiruna.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Personalpolitisk inriktning
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Skolutveckling genom aktionsforskning
ArbetSam – Erfarenheter och satsningar
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Hälsofrämjande ledarskap
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Coaching.
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Förutom yrkeskunskaper…
Att leda och genomföra transformation WS 3 Skellefteå
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Vägledningsmodellen Utsikt-Insikt-Framsikt & Varför en modell?
Presentationens avskrift:

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För socionomer – lärare – skolledare – övrig skolpersonal Samtal med 11 personer Projektledning Lärare Socionom Skolledare Kurator

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Svårt att beskriva reflektion till andra – egen erfarenhet från reflektion behövs för att få en djupare förståelse om hur reflektion kan leda till bättre hälsa och arbetsliv Tillit till varandra och sig själv Att våga lita till sin egen kunskap, erfarenhet och kompetens Processen tar tid, kräver långsiktighet och uthållighet Kunskap om reflektion sprids via idébärare Organisk tillväxt

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflektionsprocessen innebär för de allra flesta att de återerövrar respekten för sitt eget engagemang och blir stärkta i insikten om det konstruktiva och nödvändiga att arbeta utifrån sina egna drivkrafter och sitt eget engagemang Man ser tydligare när orsakerna ligger utanför en själv; i strukturen, arbetsledningen, resursbrist, regelstyrning eller vad det nu kan vara

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Man tar inte på sig skammen när man hindras att utföra ett vettigt arbete – när praktiken krockar med etiken Att delta i reflektion kan medverka till att de anställda får tillgång till verktyg för att kunna ta ställning i sin egen arbetssituation Man stimuleras till ett kritiskt tänkande – man behöver inte göra allt Ett proffs säger nej – att sluta tacka ja på reflex och säga nej av kunskap

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflektion i samtal utan att någon kommer med kloka svar och en massa råd Får tid att tänka färdigt Man lär sig också att vara medveten om att man faktiskt påverkar andra genom sitt eget förhållningssätt Man behöver samtala med sig själv om sin egen trovärdighet i relation till vad man säger och hur man handlar

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Det råder ingen tvivel om att reflekterande arbetsplatser kommer att fortsätta som en del av skolans verksamhet inom skolans ekonomiska ram. Skolan samverkar med servicehälsan för att få tillgång till lokaler och experthjälp. Den långsiktiga effekten av reflekterande arbetsplatser är att det är sjukdomsförebyggande – man föder ett nytt sätt att tänka

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Genom att man skapar ett arbetsklimat där de anställda upplever att de är värdefulla på arbetsplatsen får de en ökad tilltro till sig själv När man upptäcker att man kan förändra sin egen arbetssituation och att någon lyssnar får man en ökad tro på sig själv och sin egen förmåga Systemstöd på sikt genom ökad tolerans och förståelse

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Vi tror att det har en betydelse för överlevnaden av projektet att chefer i verksamheter har deltagit själva i egen reflektion De kan förstå innebörden av att få reflektera och de kan också få en djupare insikt om sin egen roll som chefer och ledare Det är också viktigt att betona att ledningen inte har några förväntningar som kan kopplas till krav i arbetet efter medverkan i reflektion

© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflektion viktig för individens förståelse av sig själv i ett sammanhang Utvecklats i steg, omfattar reflektion i flera blandade personalgrupper samt utbildning av reflektionsledare Växer organiskt Sänkta sjuktal och en minskad flykt från yrket Motkraft till utökat ansvar utöver yrkesrollen Engagerade chefer – skapar legitimitet Strategi för utvecklingsarbete? Hur går man från individ till organisation?