Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SVERIGES CHEFSORGANISATION

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SVERIGES CHEFSORGANISATION"— Presentationens avskrift:

1 SVERIGES CHEFSORGANISATION
LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION BILD 1: Introduktion Hälsa välkommen. Presentera dig, berätta varför ni är här och sätt ramarna: tid, pauser och annat praktiskt. Låt eventuellt deltagarna presentera sig och checka in.

2 Ledarnas syn på lön BILD 2: Introduktion forts.
Motiverade medarbetare utvecklas – och når bäst resultat. Det är utgångspunkten i Ledarnas sätt att se på lön, belöning och lönesättning.

3 BILD 3: Vad driver individen att utvecklas?
Utveckling på jobbet börjar med dig och mig. Vi behöver förstå varför vi är på jobbet. Vad är det jag ska göra? Vi behöver: Förstå och se sammanhang – Att förstå och se hur saker hänger ihop skapar mening. Att förstå varför jag gör något är nödvändigt för att kunna ta eget ansvar. Vara en del av något och bidra till något större – Vi är sociala varelser och har ett behov av att tillhöra en grupp och ett sammanhang. Prestera – för att överleva behöver vi hela tiden utvecklas, förfina våra metoder och strategier. Få bekräftelse – Bli sedd som den jag är – en unik individ, att prestationerna synliggörs SYMBOLEN INDIVIDEN representerar individen på jobbet = du, jag, chefen, Ledarna-medlemmen eller medarbetaren. LEDARNAS SYN PÅ SAKEN: Individens bidrag till verksamheten är avgörande för framgång. Ledarna tror på individens förmåga att ta ansvar för sin egen utveckling och sin personliga konkurrenskraft.

4 BILD 4: Vad driver verksamheten?
Verksamhetens vision och mål ger riktning åt alla vardagsbeslut. Att se sammanhanget skapar mening. Medarbetare som förstår vart verksamheten är på väg, och kan påverka hur ni kommer dit, blir mer motiverade. För att kunna prestera behöver vi veta vart verksamheten är på väg och vad som styr vårt arbete. Det ramverket hittar vi i organisationens: Vision Mål Struktur Kultur som ger individen förutsättningar att bidra. TÄNK PÅ… … att chefer är nyckelpersoner som tolkar verksamhetens mål och mening till individnivå. SYMBOLEN VERKSAMHETEN Den här symbolen representerar alla typer av verksamheter då våra medlemmar finns i både organisationer, företag och myndigheter. Symbolen representerar även alla människor som arbetar där. Den representerar också varför verksamheten finns, vad verksamheten göra ska och hur det görs, alltså deras vision, mål, struktur och kultur.

5 BILD 5: I den gemensamma bilden finns vägen mot målet
Individen behöver förstå organisationens övergripande mål och visioner för att kunna gå åt rätt håll. Individen behöver också få återkoppling på det arbete som görs, eller inte görs. Och på hur arbetets görs (beteenden). Verksamheten behöver individens kunskaper om hur det faktiskt fungerar – hur går det till på jobbet? – och verksamheten behöver ha förståelse för vilka förutsättningar individen behöver för att kunna leverera sin del av resultatet. Flödet är dubbelriktat och en ständigt pågående dialog där man utbyter information och justerar det som behöver justeras för att allt ska fungera bra.

6 BILD 6: Det är i dialogen det händer.
Dialogen är en metod för att driva framgångsrika verksamheter. Men det kan vara lätt att glömma det geniala i att prata med varandra på jobbet. Byt bilder, chef och chef/medarbetare emellan. Det skapar ökad förståelse för verksamhetens och individens behov. Se till att skapa en gemensam bild av vad som ska göras, resonera om vägen dit, utgå från verksamhetens mål som är det ni ska uppnå. Både strukturerade samtal, som utvecklings- och lönesamtal, och vardagsdialog leder till ökad förståelse och nya insikter. De i sin tur leder till att vi kan justera målen eller vägen dit. SYMBOLEN DIALOGEN Den här symbolen representerar en dialog som breddar bådas kunskaper, insikter och ökar förståelsen. Det är ett sökande efter gemensam bild där båda parter delar med sig, där vi lyssnar och ställer frågor snarare än att tala. Det bygger på en känsla av förtroende och modet att släppa våra egna behov och fokusera på det gemensamma. Dialog kommer från grekiskans dialogos och betyder genom ord, används också i betydelsen genom samtal. Debatt kommer från det latinska battere och betyder slå eller slå ner. Diskussion från latinets discutere och betyder skära isär.

7 Huvudbudskap: Processer ger trygghet och skapar tydliga förväntningar SYMBOLEN PROCESSEN Den här symbolen representerar en process. Det är en samling i förväg uttänkta och återkommande aktiviteter som bildar en struktur. Det finns en start och ett slut och avstämningar däremellan. Det kan vara den struktur som finns i en bra löneprocess. Men den representerar också andra processer som finns i en verksamhet, till exempel verksamhetsplanering eller en handläggningsprocess. LEDARNAS SYN PÅ SAKEN: Processer som stödjer verksamhetens vision ger struktur för att nå mål och resultat Ledarna anser att en lokal löneprocess skapar förutsättningarna för ett bättre ledarskap och därmed produktivitet. Processer ger trygghet och struktur En i förväg uttänkt struktur skapar ordning och reda och bidrar till att tydliggöra förväntningarna mellan chef och medarbetare. Ledarna har valt att formalisera dialogerna om lön i en process för att man kontinuerligt ska stämma av individens arbete och med verksamhetens mål. I sin enklaste form innehåller löneprocessen: Förutsättningar Utvecklingssamtal Löpande avstämning Bedömning av prestation Lönesamtal Utvärdering av processen TÄNK PÅ … … att respektive verksamhet behöver definiera sina egna processer eftersom alla verksamheter har unika förutsättningar. Processerna kan därmed vara olika omfattande beroende på verksamhetens storlek och komplexitet. Det kan också vara så att man som chef behöver anpassa sina medarbetarsamtal och avstämningar för olika medarbetare. … att det viktiga är att hålla liv i processen – schemalägg samtal och avstämningar så att de verkligen blir av. Tänk lön hela året! FÖRBERED DIG Hitta relevanta exempel. Fundera över vilka övningar du kan använda för att involvera århörarna.

8 BILD 7: Processer ger trygghet och skapar tydliga förväntningar
Lönesamtal och utvecklingssamtal är viktiga samtal. Men det är däremellan, i vardagen, som förutsättningarna förändras. Det är där det händer. Se till att ni för en kontinuerlig dialog, följer upp, utvärderar och justerar målen löpande. Då tänker ni på både lön och utveckling under hela året. Ledarna har valt att formalisera dialogerna om lön i en process för att man kontinuerligt ska stämma av individens arbete mot verksamhetens mål. En i förväg uttänkt struktur skapar ordning och reda och bidrar till att tydliggöra förväntningarna mellan chef och medarbetare. Processer som stödjer verksamhetens vision ger struktur för att nå mål och resultat. I sin enklaste form innehåller löneprocessen utvecklingssamtal, lönesamtal och återkoppling däremellan. TÄNK PÅ … … att varje verksamhet behöver utforma sina egna processer. Processerna kan vara olika omfattande beroende på verksamhetens storlek och komplexitet. Det kan också vara så att man som chef behöver anpassa sina medarbetarsamtal och avstämningar för olika medarbetare. … att det viktiga är att hålla liv i processen – schemalägg samtal och avstämningar så att de verkligen blir av. … att en lokal löneprocess skapar förutsättningar för ett bättre ledarskap och högre produktivitet. SYMBOLEN PROCESSEN Den här symbolen representerar en process, en samling i förväg uttänkta och återkommande aktiviteter som bildar en struktur där det finns en start och ett slut och avstämningar däremellan.

9 BILD 9: Först utveckling – sedan löneutveckling.
Den här symbolen representerar Ledarnas syn på lön; Lönen, och möjligheterna till högre löner, skapas när individer och verksamheter utvecklas. När individens och verksamhetens behov samspelar skapas utveckling och nya möjligheter. Möjligheterna leder till ökad avkastning för verksamheten. Ett centralt avtal med siffra skapar inte utveckling i sig, Ledarna vill därför skapa avtal där löneprocessen bidrar till utveckling både för verksamhet och individ. Med en löneprocess där verksamhetens mål styr det dagliga arbetet, medarbetarna går åt rätt håll och nyttjar hela sin kompetens skapas utveckling.

10 LEDARNAS SYN PÅ LÖN INDIVID VERKSAMHET DIALOG PROCESS UTVECKLING LÖN

11 Tack!

12 FILM: Ledarnas syn på lön. Bilden är länkad till https://www. ledarna


Ladda ner ppt "SVERIGES CHEFSORGANISATION"

Liknande presentationer


Google-annonser