Bygga och bo i Björke Av Björke Hembygdsförening Om bebyggelse och de boende i Björke i dåtid och nutid. Introduktion. Sankta Katarina gilles hus. Gårdar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
Advertisements

Bestar möt myternas djur
Judendomens historia – första delen av filmen.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Vad är ett hundhem? Tror Du att Du vet..?.
Sagan om den hungriga vargen
Bildspel om konstnären
Ny frikostighet Filipperbrevet. Paulus tar emot – och ger…  Tar emot Jesu tilltal  Ser klart  Får förlåtelse  Får förtroende.
medan alla andra omkring dig log. Så lev ditt liv med ett leende,
Härnöstudier.
Mellankrigstiden.
Åk 9 - året då det händer -.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Traktorer då och nu.
Isländska sagor.
KRISTENDOMEN Vad tänker du på när du hör ordet kristendom?
Katolska kyrkan Läs sidorna
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
Jenny Nyström.
NU har vi kommit fram till de revolutioner på 1700-talet som detta arbetsområde i huvudsak handlar om. Den amerikanska och den franska revolutionen. Bägge.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Kirik Viking.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie
Cuba.
Judendomen.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Medeltiden.
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Unga poeters sällskap Av Mårten Melin Lättläst.
Vägen till en bra novell
Maktkamp mellan påve och kejsare
Romantiken 1760 – 1840.
Judendomen.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Arbetslös.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
HJÄRNGYMPA.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Ibland finns det gånger då man nog önskar att man inte blev fotograferad… ☻
Frihetstiden
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Ett material från Migrationsverket 2015 Här kan den som gör presentationen lägga in sitt namn.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Uppstart projekt oktober 2014
Drottning Kristina.
Varför dog Jesus? Vad är problemet? Vad kunde God göra åt det?
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Kleopatra (69 f.Kr-31 f.Kr).
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Gustav Vasas familj.
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Jämställdhet.
Presentationens avskrift:

Bygga och bo i Björke Av Björke Hembygdsförening Om bebyggelse och de boende i Björke i dåtid och nutid. Introduktion. Sankta Katarina gilles hus. Gårdar och mindre jordbruksfatigheter. Socker och betodling på Gotland. Övriga gårdar och mycket mer finns beskrivet.

Den dag jag blir fri Av Lawen Mohtadi Biografi om Katarina Taikon 1932-1995. Katarina kom ut med sin första bok Zigenerska 1963, då hade hon nyligen lärt sig läsa och skriva. Hon blev en talesman för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige.

Och bergen svarade Av Khaled Hosseini En släkthistoria. Sabor bor i den fattiga byn Shadbagh i Afghanistan. För att kunna försörja sin fattiga familj säljer han sin fyraåriga dotter. Det gör att dottern och sonen för alltid kommer att sakna varandra.

Populisten Av Thomas Bodström Susanne Dahlgren är nu biträdande justitieminister och sambo med Mattias Berglund. De är lyckliga men jagas av journalister. Mattias börjar tvivla på sitt yrke. Regeringskansliet blir utsatta för en hacker.

Handen Av Henning Mankell Kurt Wallanders dröm om ett hus på landet verkar gå i uppfyllelse, men drömmen blir förbytt till mardröm. I trädgården finns nergrävda lik sen ett haft sekel tillbaka. För att finna vilka de var får Wallander gräva i historien.

Än finns det hopp Av Karin Wahlberg Första boken i en romanserie om människor kring ett lasarett i en småstad. Året är 1953 och polioepidemin härjade i Sverige. Blivande sjuksköterskan Ella-Kristin praktiserar på det fullbelagda sjukhuset i Ekstad. Hon är förlovad med Carl som är fullt upptagen med alla patienter.

Mayas dagbok Av Isabel Allende Maya som har drogproblem lever på gata i Las Vegas. Hennes farmor Nini sätter henne på ett behandlingshem. Nini har en vän i Chile som tar emot Maya efter behandlingen. Maya börjar föra dagbok och kommer familjens hemligheter på spåren.

Volotinens första fru och annat gammalt Av Arto Paasilinna Volotinen är försäkringsinspektör och även samlare. Han längtar ständigt efter att skaffa nya saker runt om i världen. Han hyr ett magasin som han fyller med allt från en giljotin till Tarzans badbyxor. Ibland kan han få sin fru att bistå honom med att ta hem något han kommit över.

Kaffe med rån Av Catharina Ingelman-Sundberg Fem gamla människor på ett servicehem är trötta på den dåliga vården. De tror att det är bättre i fängelset och bestämmer sig för att begå ett brott och bli dömda. De tar in på Grand hotell för att råna de rika gästerna, men det går inte alls som de tänkt.

Wolf Hall Av Hilary Mantel Taget från boken. England, 1530-tal, om kungen dör utan en manlig arvinge kan landet förstöras av inbördeskrig. Henrik VIII vill annullera sitt 20-åriga äktenskap för att istället gifta sig med Anne Boleyn i hopp om att få sin efterlängtade son. Påven och resten av Europa är emot. Vid sin sida har Henrik VIII sin handgångne man, Thomas Cromwell, denna romans märkliga hjälte och huvudperson.