Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Cuba.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Cuba."— Presentationens avskrift:

1 Cuba

2 Fakta Cuba är ett land vid Karibiska havet. Ligger i nordamerika.
Landets yta är km2, inte ens ¼ av Sverige. Det bor 11,4 miljoner människor på Cuba. Folket är ganska fattigt.

3 Fakta, forts. Huvudstaden heter Havanna. Om ni vet vad Havanna-cigarrer är så är dom gjorda i Havanna. Språket dom talar är spanska. Deras valuta är cubansk peso. Deras högsta berg är 1974 m ö h. (Sveriges högsta berg är 2114 m ö h.)

4 Havanna Havanna har kommit långt i utvecklingen. (Faktiskt längre än vad jag trodde.) Men det finns fortfarande saker man måste göra t ex: Renovera lägenheter, men det är inte lätt att göra för regeringen har knappt några pengar.

5 Havanna forts. del 1 Havanna är väldigt omodernt om man jämför med Stockholm det är knappast så många affärer i Havanna och gatorna och husen är nästan alla förfallna.

6 Havanna, forts. del 2 I Havanna finns det många sjukhus (4 stycken)
Om man vill göra något i Havanna så kan man gå på museum, teater och även bio. I Havanna bor det 2,7 miljoner människor (I Stockholm 1,1 miljoner)

7 Bra saker på Cuba Saker som Cuba har kommit långt med:
Jämställdhet mellan kvinnor och män är nästan lika. Alla har gratis sjukvård och alla barn 5-15 har skolplikt som inte kostar något.

8 Skolan Skolgång är obligatorisk mellan man är 5 till 15 år.
Man har skoluniformer. I klass 1-6 har man röda och i klass 7-9 har man gula.

9 Skolan, forts I skolan lär man sig ungefär samma sak som vi i Sverige, men man lär sig också att odla och hur man sköter skördar. Det är inte många som åker buss eller tåg till skolan för dom är nästan alltid överfulla. Dom flesta cyklar eller går.

10 Arbete Folket i stan har nästan alltid två jobb för att kunna försörja sin familj. Ett normalt jobb är lärare, snickare m m. Sen har dom allra flesta ett jobb till som skoputsare eller artist på gatan

11 Sjukvård På landet finns det ofta inga sjukhus men det finns vårdcentraler i nästan varje by. Till vänster ser du sjukhusets symbol.

12 Sjukvård, forts. Man kan behandla nästan alla på vårdcentralen, men dom med allvarligare skador eller sjukdomar skickar man till ett sjukhus för behandling. Sjukvård är gratis för alla.

13 Demokrati eller diktatur?
I Cuba har dom diktatur och dom har haft det väldigt jobbigt. Det är Fidel Castro som har styrt landet väldigt länge (50 år). Staten är kommunistisk, då äger staten det mesta och det är inga demokratiska val.

14 Diktator När jag hör ordet diktator tänker jag på Saddam Husein.
Men Fidel Castro har inte varit lika elak. Han har faktiskt gjort bra saker för Cuba också.

15 Jordbruk På Cuba finns det inte så många maskiner som traktorer och skördetröskor Istället använder man fortfarande oxar som drar plogen och man sår för hand Man odlar mycket bananer, tobak, ris men det dom odlar mest är socker det kan man säga att det är deras naturresurs

16 Fakta kommer från boken Cuba.
Skrivet av Oscar Stenqvist


Ladda ner ppt "Cuba."

Liknande presentationer


Google-annonser