Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka ”Til kildene” Nordisk konferanse om kirkelig arbeidsveiledning. 13-16 september 2010 Reykjavik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

Politiska ideologier i Sverige
Pedagogisk verksamhetsidé
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Kultur för alla – gäller det mig
Exempel utifrån ett antal målområden
Lärande nätverk och innovativ kompetensutveckling
”Existensen föregår essensen!”
Flöden av mening narrativet som verktyg i arbetshandledning
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Vägkyrkorna som andlig näring – vackra byggnader och vad annat?
En återupptäckt … ” Svensk kristenhets största behov är inte i första hand mer pengar, fler anställda och bättre metoder – utan en återupptäckt av evangelium.
Molndal.se Kultur och Fritid - Bibliotek Synliggör biblioteket - i teori och praktik Anette Eliasson
1 Förstudie – Transportcollege Transportutbildning i Östgötaregionen, Tranås och Västervik
Vad är meningen med kristendomen?
Det finns många bildspråk !
Nivå- Bas Ämne: Human Resources & Volontärsamordning Modul 1: Introduction till volontärsamordning DU 1.1:Introduktion till ideellt engagemang Vad är ideellt.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Läroplansträff Välkomna.
- Älta skola med fokus på lärandet -
1. Cultural Planning i Finland Cultural Planning,som en process i 8 faser, har inte slagit igenom ännu i Finland. Men kultur och kulturella aspekter har.
Bygg upp min kyrka! Jesus Kristus är grunden Vi är Guds medarbetare
- samhällsfaktorer, faktorer i närmiljö, kultur, etnicitet, kön.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Vigslar inom EFK efter 1 jan 2012 En ny praxis introduceras.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
Socknen som enhet för kyrklig verksamhet och utveckling Menighedsfakulteten Björn Vikström.
Anne-Charlotte Kjerulf FM, auktoriserad arbetshandledare
TRE SAMFUND PÅ GEMENSAM RESA … större än vårt hjärta…
Mission → Uppdrag Diakoni → Tjänande Kyrkan i världen – varför internationell mission och diakoni?
Föreläsning Sandvika
Nationalitet och etnicitet
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Vi blir Region Jönköpings län
Val av församlingsråd.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Värdemigrationsprocesser i teorin – en resa i tid och rum Av Lise-Lotte Gustafsson & Olof Franck 1 december 2008 Sverige i Europa, Europa i världen Interkulturell.
Överenskommelse om samordning kring barn
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Att studera psykologi Benny Salo, amanuens
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Genrer Ett specifikt syfte – avgör vilken genre det handlar om
1.
Ideologier.
Samhällets ojämlikhet
Genus Manligt & kvinnligt.
Personalpolitisk inriktning
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Politisk Geografi.
Buddhismen.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
ETNICITET SOM STRUKTUR Kap 6. RAS-BEGREPPET Människor kategoriserar – en av kategorierna har historiskt sett varit Ras – att dela in människan i olika.
En flerspråkig kyrka - policy och mål Uppsala Svante Ewalds.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Hälsofrämjande bemötande En logopeds arbete med personer som har utvecklingsstörning och autism Helene Ahnlund, AKO 2015.
De sju rörelserna Ur Biskop Martin Modéus herdabrev Levande tillsammans med Kristus – om en kyrka i rörelse.
KUA Västerås. Bakgrund Start hösten 2010 Pedagogisk grundidé Från projekt till fast verksamhet Ca 550 studenter på 6 år.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Tillsammans i dynamisk samverkan
Kristendomen.
Vad innebär regionbildningen?
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Religion.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka ”Til kildene” Nordisk konferanse om kirkelig arbeidsveiledning september 2010 Reykjavik

Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka Ideologisk/teoretisk bas Så har det varit: De teoretiska referensramarna för arbetshandledarkurserna inom själavård i stort från terapins och själavårdens värd. Arbete och arbetsrelaterade problem betraktas både ur grupp- och individperspektiv. På arbetshandledarkurserna inom allmänt församlingsarbete har tyngdpunkten däremot kraftigt flyttats i riktning mot arbetslaget och en systemteoretisk syn utgör basen.

Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka Så här tänker man nu: ► Utbildningen omfattar 60 studiepoäng. ► Den gamla uppdelningen är inte längre ändamålsenlig ► Den nya utbildingen blir gemensam till vissa delar med möjlighet att välja inriktning för fördjupade studier. ► Från individuell till grupphandledning. ”Vill stöda en kultur av samhörighet och gemensamt ansvar i församlingarna”

Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka ► Många utbildningsproducenter. ► Gemensamt mål att samordna och standardisera utbildningens innehåll => legitimerad arbetshandledare.

Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka Ideologisk/teoretisk bas I Borgå stift vill vi gärna ta in ett ► narrativt, ► lösningscentrerat och ► dynamiskt perspektiv i den teoretiska basen ”Varje människa är en berättelse”

Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka/Borgå stift Utbildningens filosofi ( ) ► Utbildningen är förankrad i resursinriktning ► arbetshandledning ses som inriktad på människans resurser framom de svårigheter eller problem som hon kämpar med ► resursinriktningen handlar om ett sätt att arbeta på som stöder sig på kontextualitet, konstruktionism och narrativ tradition med lösningsinrikting, reflektion, dialog och kollaborativitet ► människan ses i de sociala och kulturella sammanhang hennes liv är förankrat i då hennes egen individuella livsberättelse vävs samman med kollektivets berättelser, de sociala och de kulturella berättelserna och den Stora Berättelse som kyrkan lever av ► människan ses i ett nätverk av relationer där behovet av tillhörighet, gemenskap och delaktighet är resurs och möjlighet ► arbetshandledning ses som en process som knyter an till språk, samtal, samarbete och möjligheter