Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tillsammans i dynamisk samverkan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tillsammans i dynamisk samverkan"— Presentationens avskrift:

1 Tillsammans i dynamisk samverkan
FÖRSAMLINGSRÅDENS ROLL OCH BETYDELSE I TEORI OCH PRAKTIK Sunne och Säffle, Karlstad stift 23-24 november 2016 Peter Lindvall, stiftsprost, Skara stift

2 Kyrkoråd och Församlingsråd Församlingsråd och Kyrkoråd
Tillsammans Gemensamt ansvar Samråd och samsyn Samverkan

3 Kyrkonämnd – Kyrkoråd som det var….
Kyrkoråd – den grundläggande uppgiften Kyrkonämnd – (kyrklig samfällighet) Resurshushållning Alltså olika uppdrag – var det då (t.o.m. 2013). Skiss över hur organisationen såg ut då………..

4 Pastorat och församling
Svenska kyrkan framträder lokalt som en församling. Denna är den primära enheten inom kyrkan. (KO inledning 2 kap.) Pastoratet är en samverkansform Pastoratet har främst ansvar för den grundläggande uppgiften – gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. När det står församling måste man också läsa pastorat.

5 Församlingen Har blivit otydligare i Kyrkoordningen 2014
Den primära enheten inom kyrkan Här levs och utvecklas gemenskapen kring den grundläggande uppgiften Regelbundet gudstjänstliv endast krav för pastoratet (KO 17 kap 3§). Men församlingsrådet ska ägna sig åt strategi för gudstjänstlivet……. Domkapitlet i Karlstad – en församling ska ha et regelbundet gudstjänstliv…….

6 Syftet/målet Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Allt annat som församlingen utför är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift (KO inledning 2 kap.)

7 Kyrkorådet (pastoratets styrelse)
Övergripande ansvar för att den grundläggande uppgiften blir utförd med de resurser som står till buds. Det finns inte ”två rum” längre. Kyrkoherden ansvarig för ledningen av alla delar av pastoratets liv och verksamhet Fokus på den grundläggande uppgiften

8 Organisation Kyrkorådet svarar ensamt inför kyrkofullmäktige för det uppdrag som fullmäktige har gett kyrkorådet i dess roll som styrelse. Församlingsråden samspelar med kyrkorådet i den uppgiften. Skiss

9 Församlingsrådet Är (precis som kyrkorådet) en styrelse.
Regler i Kyrkoordningen för styrelsearbetet gäller också församlingsrådet (kallelse, protokoll, slutet sällskap, ordförandens uppdrag, jäv, justering, beredning osv.)

10 Huvudman och Syssloman
Huvudman – fullmaktsgivare eller uppdragsgivare Syssloman – en person med uppdrag att sköta en huvudmans ekonomiska, rättsliga eller andra angelägenheter

11 Huvudman och syssloman
Huvudman – kyrkorådet i pastoratet (kyrkofullmäktige) Syssloman/män – församlingsrådsledamöterna individuellt (och kollektivt) Huvuduppdraget – strategier och mål för ett levande och relevant gudstjänstliv. Skiss

12 Församlingsrådet Arbetar med övergripande frågor om identitet, mål, strategi och inriktning. Kyrkoherden är ledamot men kan delegera… Fokus på gudstjänstlivet Är inte en grupp för verksamhet. Om inte ni gör detta gör ingen annan det…. Två möten i ett??

13 Församlingsrådet Vad företräder jag som syssloman – som vald ledamot i församlingsrådet?

14 Val till församlingsråd
Offentligt nomineringsmöte Möjlighet till presentation av församlingens liv och identitet och att ha fest? Kyrkofullmäktige utser (demokratisk säkerhetsventil) Hur rekryterar ni till församlingsråden? Är församlingen mer sluten eller mer öppen? Församlingssyn?

15 Kyrkoherdens roll Personligt ansvar i enlighet med vigningslöftena
Ledamot – för att allt ska vara i enlighet med kyrkans tro, lära och bekännelse Detta ansvar kan inte delegeras Uppgiften kan dock delegeras till komminister (på viss tid). Komministern företräder då kyrkoherden. Ledningsgrupp/intern kommunikation

16 Församlingsrådets uppgifter enligt Kyrkoordningen
Val av kyrkvärdar Inventarieansvarig kyrkvärd Former för huvudgudstjänst Godkänna ändring av kyrkorum Beslut om upplåtelse av kyrka Beslut om församlingskollekter Samråd om församlingsinstruktion Samråd om gudstjänstplan m.m. Yttranderätt vid kyrkofullmäktiges beslut om församlingsindelning

17 Församlingsråd Det är tydligt att fokus i det styrelsearbete med strategi och mål som församlingsrådet ansvarar för handlar om gudstjänstlivet……

18 Samspel Kyrkoråd – Församlingsråd Tillsammans
I övrigt inte reglerat i Kyrkoordningen – subsidiaritetsprincipen…..besluten ska fattas så nära dem det berör som möjligt….. Gemensamt ansvar – kan vi säga………. Dynamisk samverkan och dialog – absolut!!

19 Församlingsråd – Kyrkoråd Detta bör man samråda om
Kyrkoherdetillsättning Budget Verksamhetsplaner Andra styrdokument

20 Församlingsråd - Kyrkoråd
Församlingsinstruktion Arbetsordning – ”Samverkansplan” Delegationer Kan se olika ut från församling till församling inom ett pastorat.

21 Delegationer Hur mycket/vad ska man delegera?? Vad betyder delegation?
Vad beslutar man bäst om gemensamt? Vad beslutar man bäst om lokalt?

22 Kontextualitet ”Livet blev synligt. Vi har sett det och vittnar om det och vi förkunnar för er det eviga livet…”(1 Johannesbrevet 1:2) Vara med och skapa ett gott samhälle i det lokala sammanhanget. Samspel, samverkan Grund för delegationer…..?!

23 Fokus på gudstjänstlivet
Hur formar vi gudstjänster om vilka människor säger ”hit vill jag komma tillbaka?” Församlingsrådets viktigaste fråga!! Rättvisa? Vi får inte tillåta människor att snubbla på våra gränser – med risk för att evangeliet skyms och människor far illa.

24 Pengapåse? Efter beslut i kyrkofullmäktige disponerar kyrkoherden beslutade budgetmedel inom ram/budget. Ett församlingsråd har ingen egen ekonomi. Verksamhetsplan och budget kan dock vara disponerad så att medel är destinerade till församling (kontoplan).

25 Kyrkoråd - Församlingsråd
Gemensamt ansvar (men bara kyrkorådet svarar mot kyrkofullmäktige….) Tillsammans Samråd och samsyn Samverkan Allt för den grundläggande uppgiftens skull i den lokala kontexten – Evangeliet!!

26 Andra former för samspel och utveckling
Tematiska referensgrupper Verksamhetsråd Tidsbegränsade projektgrupper Sockenråd Alla dessa är en del av kyrkoherdens ledning av all verksamhet – inte en del av styrelsefunktionerna………..

27 Stiftsorganisationen - Domkapitlet
Råd, stöd och hjälp. Ömsesidigt lärande. Församlingsinstruktionen – tillsyn. Överklagande.

28 Till sist – glöm inte………
Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Allt annat som församlingen utför är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift.

29 Frågor att arbeta vidare med…
Hur arbetar ni i ert församlingsråd? Vad är bra, vad kan bli bättre? (Andakt, strategi, dela tro, dela liv). Hur kan vi utveckla en dynamisk dialog mellan församlingsrådet och kyrkorådet? Vad företräder vi? Vad är möjligt/viktigt att delegera och vad kan/ska inte delegeras? Hur tar vi vara på vår kontextualitet?

30 Församlingsråd och kyrkoråd
Tillsammans Gemensamt ansvar Samråd och samsyn Samverkan Hur ska detta se ut i ert pastorat? Hur tar ni på bästa sätt tillvara engagemang och kunskap i ert samlade förtroendepersons-sammanhang??


Ladda ner ppt "Tillsammans i dynamisk samverkan"

Liknande presentationer


Google-annonser