Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

Språklig variation i sverige
Finlandssvenska och sverigefinska
Om flerspråkiga elevers lärande och andraspråksutveckling
Nordiska språk lektion3.
Flerspråkiga webbplatser
Språkstimulering – javisst, men varför?
”Med samiskan genom livet” Anna Kråik, Samisk språkambassadör,
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
En reviderad läroplan för förskolan
Modersmålens dag! Den 21 februari firades Modersmålens dag över hela världen. För att fira den internationella modersmålsdagen utförde modesmålslärarna.
Minoritetsspråken i Sverige
Språk i det mångkulturella Finland
SVENSKA SOM ANDRASPRÅK
Språkrådets möte Språket ur utbildningens synvinkel Språkundervisningen i gymnasiet Språkundervisningen i gymnasiet Språkets betydelse för.
Nordiska språk.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Vad gör Språkrådet? Del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen Ger råd i språkfrågor Följer språkens utveckling i Sverige Ger ut ordböcker,
I Sverige talar vi svenska?
Svenska minoritetsspråk
Grundskoleförordningen
Finska.
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Språkfestivalen 2012 Arja Roth
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
Svenska språkets utveckling & släktskap
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Motivationen att lära sig svenska
Politisk Geografi.
SPRÅKHISTORIA Språkets utveckling.
Svensk minoritetspolitik
SPRÅKET.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Välkomna till styrd helpdesk
Meänkieli.
SVENSKA SOM ANDRASPRÅK
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Jiddisch.
Danska.
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Hur når vi personer som har svenska som andraspråk?
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Norrköpings kommun Förvaltningsområde för finska språket Information
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
Information Språkval.
Invandringen i Finland
Dialekter.
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Presentationens avskrift:

Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk

Språk – olika definitioner Förstaspråk/modersmål det språk en person lärt sig som litet barn, oftast det språk som en eller båda föräldrarna talar en person kan ha flera förstaspråk Andraspråk ett språk som lärs in senare i livet ett språk som lärs in i den miljö där det talas Främmande språk ”skolspråk”, inte nödvändigt att lära sig för att kunna leva i samhället

Tvåspråkighet – olika definitioner Ursprung/bakgrund Tvåspråkig miljö (länder med fler än ett officiellt språk) Tvåspråkigt hem (föräldrar med olika språk) Säger inget om hur man använder språket Identitet Om individen identifierar sig med språkgruppen (man kan tala engelska flytande utan att känna sig engelsk och vice versa) Språkanvändning Om personen inte bara behärskar utan också använder språket Språkfärdighet eller språkkompetens Hur duktig man är i andraspråket (som en modersmålstalare?)

Språk i Sverige Svenskan huvudspråk/majoritetsspråk – numera officiellt! Från och med 1 juli 2009 Dessutom officiellt i Finland, på Åland och i EU Minoritetsspråk Språk som talas av minoritetsgrupp i Sverige Ungefär 150 minoritetsspråk i Sverige (teckenspråk, engelska, samiska) De största (flest talare): arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och ex-jugoslaviska språk (kroatiska, bosniska och slovenska) Skillnaden på minoritetsspråk och invandrarspråk?

Språk i Sverige Fem officiella minoritetsspråk finska, samiska, meänkieli (tornedalsfinska), romani och jiddisch Särskild status, särskild betydelse

Officiella minoritetsspråk Bakgrund och definition Minoritetsspråkskonventionen (Sverige 2000) ”officiellt erkänt språk som av hävd talats i ett visst land” Tre kriterier för att få statusen Ska vara ett språk, inte en dialekt (älvdalska kan alltså inte bli ett officiellt minoritetsspråk) Ska ha talats i Sverige i minst tre generationer eller hundra år Talarna själva ska önska att få denna ställning

de officiella minoritetsspråken har skilda rättigheter Finska, meänkieli och samiska Regeringen kan besluta om s.k. förvaltningsområden Invånarna inom regionen kan använda det språk som används i regionen i myndighetskontakter och ställa krav på förskolor, skolor, åldringsvård Fem kommuner förvaltningsområden för tillfället Romani och jiddisch Undervisning i språket ett par timmar i veckan Forskning och undervisning om språket åtminstone vid en svensk högskola Visst stöd för ”kulturella aktiviteter”

Teckenspråk Inget officiellt minoritetsspråk Uppfyller flera viktiga kriterier: är ett helt eget språk och har talats under lång tid i Sverige ”Bör ha en ställning som motsvarar de officiella minoritetsspråken” Varför bör teckenspråk bli de femte minoritetsspråket i Sverige?