Samtala om böcker.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Elsa Beskow.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Referat En sammanfattning.
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Källbystugans kvalitetsarbete
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
Alla har inneboende.
Informationssökning & Källkritik
Mål och betygskriterier
Samtalet På Arbetsplatsen.
Formellt, skarpt och snyggt
Kommunikation.
Avslutning Lärare förädlar Sveriges viktigaste naturprodukt!
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Boksamtal.
Samma fast olika eller olika fast samma?
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
En bild säger mer än tusen ord !
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Musik: Nightengale Serenade
SVENSKA.
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
Bildspel som användes på nätverksträffen 24/11
1. Uppgiften presenteras
Hur gör du för att förstå en text?
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Dystopia I litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle. (Nationalencyklopedin) An imaginary place where people live.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Studieteknik och inlärning
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
DEN MAGISKA DÖRREN.
Skriva noveller.
En guide för arbeten i SO
Diskussionstillfälle 4
Debattartikel.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Att Skapa Serier.
Leda och planera sokratiska samtal
Hur du tar hand om din kunskap
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
Utveckla skrivandet.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Ge och ta konstruktiv, förstärkande och utvecklande feedback
Socialpsykologi.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Elev loggbok.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Konsten att samtala och leda ett samtal. Att vara en god samtalare och lyssnare Tittar på den som talar Spinner vidare på vad andra säger Håller sig till.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Spontana boksamtal Om att arbeta läsfrämjande under bemannad tid på ett meröppet bibliotek.
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Presentationens avskrift:

Samtala om böcker

Varför boksamtal? Utvecklas som läsare Vidga och fördjupa läsupplevelsen Förstå ”svåra” böcker lyckade samtal lockar till mer läsning det väntande samtalet ger motivation att läsa

Varför boksamtal? Utvecklas som tänkare Få fler perspektiv, se saker på olika sätt Reflektera, belägga Tänka, inte bara tycka Hitta och se sammanhang

Varför boksamtal? Utvecklas som samtalare Lyssna! Gemensamt hitta lösningar Formulera känslor, tankar, idéer, frågeställningar

Varför boksamtal? Skapa gruppkänsla Gemensamma referenser Gemensamma (läs)-upplevelser Allvar, ärlighet, personlighet Möjlighet att bearbeta innehåll/upplevelse

Modell i fyra delar Gillar! Vad gillade du i boken? – händelser, personer, tankar, ord….. Gillar inte! Vad gillade du inte i/med boken? Frågetecken Var det något du tyckte var konstigt, ovanligt, som du inte förstod, undrade över eller som du inte sett i andra böcker? Mönster Kan du hitta några mönster, sånt som kommer tillbaka flera gånger? Kopplingar mellan olika saker eller till andra texter eller till verkligheten .

Fråga inte varför!

Fler frågor När du först såg boken, vad trodde du då om den? När du läst den, stämde det? Har du läst någon annan bok som liknar den här? På vilket sätt? Och på vilket sätt var den annorlunda? Fanns det några speciella ord eller uttryck som du tänkte på i den här boken? Roliga, konstiga eller ovanliga? Om författaren skulle be dig om hjälp för att göra boken bättre, vad skulle du föreslå? Skulle du vilja läsa en fortsättning (finns det någon?) Om du skulle skriva en fortsättning, vad skulle den handla om?

Fler frågor Hur många olika berättelser kan du hitta i boken? Vilken av personerna blev du mest intresserad av? Vilken/vilka personer tyckte du inte om? Skulle du vilja läsa om boken? Var det en bok man läser snabbt eller långsamt? Om du skulle berätta om boken för någon som inte läst den, vad skulle du säga då? Vad skulle du inte säga? Har något av det som händer i boken hänt dig? Var det något du kunde känna igen dig i? Har boken fått dig att tänka annorlunda på det som hände dig?

Fler frågor Nu när vi lyssnat på varandra, var det något som de andra sa som förvånade dig? Nu när vi pratat om boken, och lyssnat på varandra, är det något du vill säga då? Något som vi inte pratat om, eller något nytt du kommit att tänka på?

Tips på boksamtalsböcker Snäll Hermans sommar Salmiak och Spocke År 6-7 Intet Djävulens fotspår År 8-9 Jag är djävulen 6-7 år Hermans sommar Pärlor till pappa Snäll