Nyckeln till friska arbetsplatser

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Nulägesanalys genom frågor
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Ungdomspolitik i Sverige och Europa – var blåser vindarna? Calle Nathanson Tillväxt och samhällsbyggnad.
Goda exempel.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
EIO-Q Ledningssystem - leder till bättre resultat
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
En bukett bilder till avd 35 Foto och bildband: Kjell Öberg, Kultur och utbildning.
PÅ GILLA JOBBET FÅR DU… träffa forskare träffa näringslivsföreträdare och beslutsfattare inspiration till att förbättra arbetsmiljön på din arbets- plats.
Psykisk ohälsa och arbetsmiljö
“Cohension” - Sammanhållning och utveckling i högpresterande grupper
Individuellt utvecklingssamtal - mall
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Göteborgs universitet förnyas
Undersköterskans roll i framtiden 2012 –
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Riktlinjer för medarbetarskap vid Karolinska Institutet
Välkommen till Ledardagen!
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Vård- och omsorgs-(college)
i kommuner, landsting/regioner
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
”Och när allt går vägen, när allting klickar, när ni löser problemen och alla mår bra – då finns ingenting bättre.”
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
”Vägen mot e-samhället”
Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap
Landstinget Kronoberg
Medlemsvård. Verksamheten i fokus  Våga ifrågasätta nuläget  Lyft på ostkupan!  Högt i tak i diskussionerna  Tänk nytt och agera  Idrottskultur.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Att tillsammans påverka!
JOBBET SOM FRISKFAKTOR Alltid varit betydelsefullt..... yrkesstolthet haft mening... men de psykosociala verksamhetsfrågorna har ändrat karaktär.
Berättelsen om SVARTA LÅDAN bra mat på arbetsplatsen.
Mervärden och aha-upplevelser
Lena Stenvall och Åsa Forssell
Hur gör man en debattartikel?
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Kunskapsöverföring och kunskapsutveckling Erfarenheter från Uppsala stadsbibliotek.
WORKSHOPS - Effektiv Miljötillsyn – ett Projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Medarbetarundersökning 2007
Ett aktivt medarbetarskap
Vision och strategi Akademin för innovation, design och teknik.
En mycket vanlig frågeställning gäller om två storheter har ett samband eller inte, många gånger är det helt klart: y x För en mätserie som denna är det.
utveckla de styrkeområden som identifierats utvärdera och identifiera forskningsmiljöer och forskningsprojekt forskare med hög internationell kompetens.
Ledarskap - Kompetens – Delaktighet
Några möjliga steg i arbete med förändring och utveckling Eva Aalbu, den 8 april 2011 Folkhälsocentrum Demokrati, mer än valdeltagande.
En fråga per elev – bråk år 6
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Synpunkter och klagomål kontra erfarenheter och upplevelser? Om vi tar emot patienter och personals erfarenheter och upplevelser som synpunkter och.
Personalpolitisk inriktning
Varumärket SPF, Sveriges Pensionärsförbund. Varumärket är allt vi gör Varumärket är inte samma sak som en logotype, grafisk profil, slogan Varumärket.
Case – Sjukfrånvaro Vimmerby kommun
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Hälsofrämjande arbetsplats
Effektiva möten Börja mötet med att klargöra mål. Vad ska ha hänt när mötet är slut för att det ska vara värt tiden? Fånga ”guldkorn” som hänt sedan vi.
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
Några exempel på föregångare Växahuset 2001 Modellarbetsplatser 2003, Kravmärkt yrkesroll 2005 Lärande inom Äldreomsorgen 2006 Svenskutbildning med kompletterande.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
Din lön och din utveckling
Avsiktsförklaring Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Eva Thulin Skantze Arbetsgivarpolitiska avd, SKL.
Vi står inför en stor digital förändring som ger oss nya möjligheter att skapa en smartare välfärd. Utbildningen "Att leda digital förändring” syftar till.
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Medarbetarportalen (MP)
Avsiktsförklaring Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Eva Thulin Skantze Arbetsgivarpolitiska avd, SKL.
Presentationens avskrift:

Nyckeln till friska arbetsplatser Information från skriften Nycklar till friska företag utgiven av Prevent. I skriften redovisas resultaten från ett forskningsprojekt med forskare från KI, Uppsala universitet och Centrum för folkhälsa.

Det är faktiskt fyra nycklar Fyra huvudområden skiljer mellan företag med hög respektive låg sjukfrånvaro Ledarskap och kompetensförsörjning Delaktighet Kommunikation och kännedom Synen på hälsa och sjukfrånvaro © KoPAB/Per-Arne Spiik/209-10-02 KPAB/Per-Arne Spiik

Ledarskap och kompetensförsörjning Gör vi idag? Ja Väljer ledare med social kompetens Väljer ledare som visar tillit Rekryterar chefer internt Ger stöd till ledarna Är generösa med kompetensutveckling Rekryterar för framtiden © KPAB/Per-Arne Spiik/2009-10-02

© KPAB/Per-Arne Spiik/2009-10-02 Delaktighet Ja Gör vi idag? Förankrar värderingar och visioner Gör medarbetarna delaktiga genom förbättringsarbete Ger tydligt handlingsutrymme tillmedarbetarna © KPAB/Per-Arne Spiik/2009-10-02

Kommunikation och kännedom Ja Gör vi idag? Är öppna med information Låter det vara högt i tak Ser till att kommunikationsvägarna fungerar © KPAB/Per-Arne Spiik/2009-10-02

Synen på hälsa och sjukfrånvaro Ja Gör vi idag? Skapar tydliga system för hälsa och sjukfrånvaro Tillämpar ”aktiv sjukskrivning” Anpassar arbetet om arbetsförmågan är nedsatt © KPAB/Per-Arne Spiik/2009-10-02

© KPAB/Per-Arne Spiik/2008-01-05 Bra eller dåligt? Bra eller ……? Genom att bedöma nuläget så har du redan börjat ett utvecklingsarbete. Oavsett hur många ”nycklar” ni nu använder är det alltid där man måste starta. Nycklarna är en vägledning för att sedan bli ännu bättre. Läs boken och ta del hur de tänker och gör på några av företag. Vill ni ha mer ideér och stöd i arbetet så hjälper vi gärna till. Kontakta oss, så får vi diskutera hur! Lycka till! © KPAB/Per-Arne Spiik/2008-01-05

© KPAB/Per-Arne Spiik/2008-01-05 …. för både effektivitet och bra arbetsmiljö © KPAB/Per-Arne Spiik/2008-01-05