Utredande text - källkritik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Farmorgun Välkomna till: Lär dig blogga Internationella kvinnodagen Södertälje kommun Gun Svensson Farmor Gun i Norrtälje 72 år.
Advertisements

Vilka källor kan du lita på?
Källkritik.
- Stycken, objektiv, svåra ord
Vem ska jag tro på?.
Källor: Skolverket, Annika Hultén
Anneli och Christians Datorskola
Närvaro!!.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Informationssökning & Källkritik
Publicera användbar information Erik Geijer tydligare.se Internetdagarna
Källkritik På internet.
Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.
Att inte tro på allt vi läser och ser…
Formellt, skarpt och snyggt
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Källkritik på Internet
Att hålla en presentation
Eller formativt lärande…
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Källkritik.
Ett arbetsområde om poesi
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Te l e f o n v x l: F ax: w w w.s u b.s u.se Källkritik Värdera sanningshalt Bedöma trovärdighet.
Källkritik på Internet
Vad är historia?.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Att övertyga ! Disposition och mall.
Att samla material och hantera källor
Hur man skriver en argumenterande text.
Debattera.
Utvärdering i HK?.
Informationssökningsprocessen:
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Källkritik - kontrollera fakta
Argumenterande text.
Hur gör man en debattartikel?
Källkritik.
Källkritik.
Skriva noveller.
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Källkritik på Internet
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
= samlingsnamn på metoder för granskning av källor
 Vad går uppgiften ut på?  Vilket ämne ska jag skriva om?  Vad vill jag veta?  Vilka frågor har jag?  Vad kan jag själv om detta?  Vad behöver jag.
Nyheter & Källkritik.
Att skriva en debattartikel
Att lära sig att analysera
En guide för arbeten i SO
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Debattartikel.
Judendom Lektion 1.
Källkritisk informationssökning
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Att söka information och bli källkritisk
Olika texter du behöver känna till
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Sociala medier källkritik. Att kunna kommentera under ett flöde Bloggar inklusive kommentarsfält Twitter Facebook, Google+ eller Linkedin. fotosidor som.
Källor Ett samarbete mellan svenska och religionskunskap ht- 15.
Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på.
Källkritik 101.
Källors relevans och trovärdighet
Presentationens avskrift:

Utredande text - källkritik

Källkritik Tro inte på allt du ser och hör! Krav E C A Källkritik Du motiverar varför källorna är pålitliga eller inte.   Du skriver mer omfattande med exempel, rätt begrepp och i flera led om varför dessa källor är pålitliga. Du jämför och granskar kritiskt dina källor med tydliga exempel. Du resonerar i flera led och ur olika perspektiv om källornas trovärdighet.

Perspektiv Är som att se på källan med olika typer av glasögon.

Tid Tidsperspektiv Hur gammal är källan? Ofta är den senaste forskningen mest trovärdig, men viss gammal fakta går att använda även idag. Saknas uppgifter sjunker trovärdigheten.

Syfte Syftesperspektiv Varför har informationen publicerats? Texter eller bilder publiceras för att informera, underhålla, väcka känslor, påverka, ge fakta eller propagera. Texter eller bilder som är gjorda i syfte att ge fakta eller informera är mest trovärdiga.

Fakta Faktaperspektiv Är källan full med fakta eller åsikter? Källor med mycket åsikter är inte trovärdiga. Faktabaserade källor är trovärdigare om källans fakta stämmer. Vill man vara helt säker är det bra att titta om det går att hitta samma fakta någon annanstans.

Avsändar Avsändarperspektiv Vem har gjort texten/bilden? Ta reda på uppgifter om vem som skapat källan. Myndigheter, specialister inom olika ämnen, professorer och forskare brukar ha hög trovärdighet. Okunniga personer har lägre trovärdighet. Saknas uppgifter sjunker trovärdigheten.

Källkritik Exempel E: Dina källor Tidsperspektiv Syftesperspektiv Faktaperspektiv Avsändarperspektiv Trovärdighet på skala 1-3. Där 1 är lägst.  Aftonbladet    Artikeln är till för att informera folket om avgaser.  3  Kissies blogg  Är inte någon expert inom avgaser och tycker bara massa egna saker.  1 Resonemang om källornas trovärdighet (Bestäm om du tycker att källorna är trovärdiga och för E motivera för högre betyg resonera i flera led) Jag anser att min Aftonbladetkälla är trovärdig eftersom artikeln är till för att informera folken. Min Kissiekälla är inte trovärdig alls eftersom hon tycker massa saker och är inte expert på ämnet.

Källkritik Exempel A: Dina källor Tidsperspektiv Syftesperspektiv Faktaperspektiv Avsändarperspektiv Trovärdighet på skala 1-3. Där 1 är lägst.  Aftonbladet  Skriven 1999  Artikeln är till för att informera folket om avgaser.  Inga åsikter alls.  Skriven av Al Gore.  2  Kissies blogg  2013  Att människor ska gå in på bloggen.  Massor med åsikter.  Är inte någon expert inom avgaser och tycker bara massa egna saker.  1 Resonemang om källornas trovärdighet (Bestäm om du tycker att källorna är trovärdiga och för E motivera för högre betyg resonera i flera led) Aftonbladet källa: Om man ser på källan utifrån ett syftesperspektiv är den trovärdig eftersom den är till för att informera vilket leder till att folk inte påverkas att tycka något utan de får själva skapa en åsikt med hjälp av informationen. Om man ser ur ett avsändarperspektiv så är den också trovärdig eftersom den är skriven av Al Gore som är en amerikan som åker runt och föreläser om avgasers påverkan på miljön vilket har lett till att han blivit både omtyck och granskad av andra. Om man ser ur ett tidsperspektiv är den skriven 1999 vilket gör texten mindre trovärdig då det var 14 år sedan eftersom det kan ha kommit massor med mer fakta under dessa år. Tidsperspektivet drar ner källans trovärdighet men utifrån de övriga perspektiven är källan trovärdig.

Uppgift: Var källkritisk mot texten genom att fylla i källkritiksmallen och föra ett resonemang.