Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna."— Presentationens avskrift:

1 Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.

2 Internet – guldgruva eller soptipp?
Vi ska aldrig tro att det vi läser, ser och hör är absolut sant. All information innehåller ett urval av fakta och åsikter och ibland till och med rena lögner. Källkritik är en metod som hjälper oss att kontrollera vad som är tillförlitligt och trovärdigt.

3 Lita inte på allt du hör och ser på webben. Var kritisk
Lita inte på allt du hör och ser på webben! Var kritisk! Välj ut guldkornen från nätet genom att ställa följande frågor till de webbplatser du hittar: ¤ Vem har gjort hemsidan? ¤ Varför är webbsidan gjord? ¤ Hur ser webbsidan ut? ¤ Kan du få information från andra ställen?

4

5 Vem har gjort webbsidan?
Är det en myndighet? Umeå kommun, Skolverket, Försäkringskassan……. Är det en organisation? Rädda barnen, Lärarnas Riksförbund, Villaägarna……… Är det ett företag? Elgiganten, McDonalds, ICA….. Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

6 Varför är webbsidan gjord?
För att informera om något? För att presentera fakta? För att propagera för en åsikt? För att sälja något? För att underhålla?

7 Hur ser webbsidan ut? Finns det någon kontaktinformation?
Verkar texten seriös? Fungerar länkarna? Hänvisas det till källor? Finns det något datum på sidan?

8 Kan du få information från andra ställen?
Har du letat på andra ställen? Har du letat i skolbiblioteket? Har du jämfört med andra webbsidor? Vilken var den bästa källan?

9 Vem som helst kan lägga ut information på internet! Var kritisk!

10 Seriöst v/s oseriöst!

11 Källor - -

12 Att hitta korrekt information på Internet!


Ladda ner ppt "Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna."

Liknande presentationer


Google-annonser