Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på."— Presentationens avskrift:

1 Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på att dra egna slutsatser och fatta självständiga beslut.

2

3 Olika typer av källor Berättande
skriftlig (allt från handskrivna texter till texter på internet) muntlig (allt från ett rykte du hör på stan till en radio- eller TV-intervju) Kvarlevor materiell (allt från arkeologiska fynd till fingeravtryck)

4 Inom källkritiken skiljer man också på;
Primärkällor – förstahandskällor T ex en person har bevittnat en händelse Den mest tillförlitliga – oberoende Sekundärkällor – andrahandskällor T ex kan vara den person som återger vad förstahandskällan berättat.

5 Den källkritiska metoden
Är källan äkta? Är källan det den utger sig för att vara? Vem står bakom källan? Vem är upphovsman? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du känner till och litar på? Vem är ansvarig utgivare om sådan finns? Försök att ta reda på så mycket som möjligt om upphovsman eller utgivare.

6 Syfte och innehåll? Vad har källan för innehåll? Vilket är syftet`?
Känns informationen trovärdig? Här gäller det att granska själva innehållet och ta reda på om det rör sig om en presentation av fakta, åsikter, försäljning eller underhållning.

7 Är innehållet vinklat (tendensiöst)?
Hur presenteras informationen? Vem är målgrupp? Hur aktuell är informationen?

8 Film från kolla källan

9 Låt dig inte luras av falska webbsidor
Exempel: Vita husets hemsida är ett klassiskt exempel. Det är bara en av nedanstående webbsidor som är Vita husets officiella webbplats. Kan du se vilken det är?

10

11 Frågor att ta ställning till!
1) Idag finns mycket information att hitta direkt på nätet. Sök på dig själv och på någon vuxen i din närhet och se vilken typ av information du kan hitta. 2) Vem är Storken och varför gör han det han gör? 3) Vad är en fejkprofil? Finns det några tecken att vara uppmärksam på för att avslöja fejkprofiler? 4) Vad säger Storken om allmänhetens kunskap om källkritik? 5) Etiskt dilemma: Är det Storken gör ok? Motivara ditt svar. DISKUTERA OCH JÄMFÖR DINA SVAR!

12 Partiska röster 1. Förklara med egna ord vad ordet partisk betyder.
2. Inlägget som Emmelie och Åsa granskar kommer från en person som utger sig för att vara invandrare i Sverige. Vad är syftet med inlägget? 3. Om man misstänker att en delning, ett inlägg eller en kommentar kommer från en falsk eller dold identitet, vad kan man göra för att bli mer säker på att det är så? Skriv en tipslista till någon som inte har koll på hur grupper, forum och sociala medier funkar. 4. Diskutera i vilka olika situationer man kan vilja använda en dold identitet. Kan det vara både positivt och negativt? 5. Bilden i inlägget kommer från ett helt annat tillfälle än det som beskrivs. Vet du vad som gäller om man vill använda någon annans bild? Ta reda på mer om upphovsrätten.

13 Källor Kolla källan


Ladda ner ppt "Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på."

Liknande presentationer


Google-annonser