HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Heart to Change – att leda förändringsarbete
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Klassens besök på Lusten. Klassen besökte Lusten på museét den 14 oktober. Alla på skolan har i omgångar varit där under hösten. Först fick vi en rundvandring.
Mekanikern tittar frågande på henne: "Vad är en "710"???"
Välkomna till Förskolan Lodet
Författare Josefin Berntsson År 2013
Samtala om böcker.
Sagan om Piffy.
Musik, ljud och teknik i Lpfö 98 rev 2010 ”Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik […]” (s.7) ”Multimedia.
En förskola att förundras i!
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Barnanpassad utredning
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Månadsbrev oktober 2013 Måsen
Svenska som andraspråk
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Föräldramöte 12 september 2011
Källbystugans kvalitetsarbete
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
WORKSHOP MED IPAD OCH APPAR
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Nu har våren kommit till Pollux
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Samtalet På Arbetsplatsen.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Det va en gång en katt och hund del 1
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Projekt pinnar.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Mitt påsklov Mitt påsk lov. På mitt påsk lov så har min morbror bjudit några i släkten till en brasa och han hade samlat in massa skräp och träd och sånt.
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Projekt ”gården” Vä förskola Under vårterminen 2007 föddes en idé om att göra ett gårdsprojekt på vår förskola. Vi tyckte att vi behövde utöka vår ”hinderbana”
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Möte hos Österåker Östra Ryds församling Möte hos Österåker Östra Ryds församling Utdrag ur bildspel från möte hos Svenska kyrkan. Deltagare Kenneth.
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Om en stund kommer du in i magins värld.... …Du kommer att bevittna en sällsynt händelse.
Marcus berättar lite om sig själv
Läroplansnätverk förskola
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Att rita en instruktion
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
SIM TEAM.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Det va en gång en katt och hund del 1
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Presentationens avskrift:

HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013

Fruktstunden (när det startade) Fyra barn och en pedagog satt och åt frukt en förmiddag.

Fruktstunden Ett av barnen (Teo 2:10 år) funderar över att pedagogen har sagt att hon bor långt borta.

Fruktstunden "Bor du nära min morfar då?" undrade han. (Hans morfar bor i Göteborg) "Nej inte så långt bort, man kan gå hem till mig, men det tar en lång stund" sa pedagogen. "Man åker bil till morfar, eller tåg... Jag bor nära där tomten bor" (Falbygdens ost) funderar han vidare

Nu börjar de andra barnen också fundera... Vart bor de själva?

Pedagogen hämtar ett papper och ritar en karta

Vi ritar en karta Barnen och pedagogen tittar tillsammans på kartan och provåker hem till barnen med fingrarna. (Markerat med X på kartan)

Vi ritar en karta Barnen reflekterar över att några bor nära förskolan och att några bor längre bort. De ser också att ett par av dem bor nära varandra.

"Du bor nog nära min farmor!" När vi avslutade vår fruktstund för att gå ut konstaterade Teo som funderat över vart pedagogen bodde... "Du bor nog nära min farmor!"

Barnen fortsatte sitt reflekterande kring var de bor och vi pedagoger började fundera kring hur vi skulle kunna arbeta vidare med deras tankar.

Barnen har funderat över avstånd så vi tänker att vi behöver en riktig karta över Falköping där vi kan visa vart de bor...kanske kan vi sätta upp bilder på deras hus...

Vi tänker också att vi kan prata om andra platser som de känner till i Falköping men för att detta ska gå att genomföra behöver vi föräldrarnas hjälp :)

Vi skickar ett mail till alla föräldrar där vi ber om ett foto av deras hus och idéer om platser i Falköping som barnen kan känna igen. Vi får respons direkt!

...och så var projektet igång!!

Vi sätter upp kartan och berättar att det är som ett stort fotografi där man kan se alla gator i Falköping... ...och så börjar vi med att sätta upp ett foto på Trollet där det ligger och ett foto på Annas (en av pedagogernas)hus där det ligger och nu kommer frågorna direkt..."var ligger mitt hus?"

Det kommer in många bilder och vi sätter upp dem allteftersom

Vi pratar om vilka barn som bor nära förskolan och vilka som bor nära varandra... ...och vi hittar också andra vinklingar på vårt projekt...

...vi tittar på vilka färger husen har ...vi räknar fönster och dörrar. ...vi tittar på vad som är lika och olika på husen ...och vi pratar om vilka som bor i husen och barnen får även berätta om och rita eller måla sitt hus om de har lust! :)

...vi tittar också på de bilder av andra platser i Falköping som vi fått in och reflekterar kring detta

Barnen berättar mycket om de platser de känner igen Barnen berättar mycket om de platser de känner igen... "Där kan man bada" "jag har varit där! Jag köpte godis där", "där kan man leka...vid sjön!" Barnen har ofta många saker att berätta kring de olika bilderna och dessa tankar leder in i nya tankebanor och erfarenhetsutbyten

Kanske kommer vi att bygga hus om barnen är intresserade av det! ...och här är vi nu... Kanske kommer vi att bygga hus om barnen är intresserade av det!

Vi kopplar vårt arbete till Lpfö 98/rev 10 Allteftersom projektet fortskrider arbetar vi in fler av Läroplansmålen...

Förskolan ansvarar för att varje barn • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra • utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa • utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp • utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

Maggan tog med en låda en dag och barnen tyckte att vi kunde bygga ett hus av den så då fick de fundera på hur de skulle göra och vilken färg huset skulle ha... Just nu ser det ut så här! Men barnen har fler idéer så än är det inte klart :)

och så var det ju det om pedagogen bodde närmare Teos farmor ...och så var det ju det om pedagogen bodde närmare Teos farmor .... ...Teos farmor bor utanför Skara så visst hade han rätt! Det är ju närmare till Skara än till Göteborg :)