Invandringen i Finland

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Information om ensamkommande barn
Advertisements

Arbetskraftsinvandring - en lösning på försörjningsbördan
Invandrarnas sysselsättningsnivå under efterkrigstiden
Folkbokföring av utländska studenter
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
1 Bosättningskravet och EU-domstolens mål C-542/09.
  Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
Flyktingmottagning och integration
Flyktingsfrågor.
Utvandring och invandring
Ett tema om befolkningen i världen
Demokrati Politisk frihet Rätt att: Säga vad vi vill Tycka vad vi vill
M I G R A T I O N i S V E R I G E. F L Y K T I N G A R RAS NATIONALITET RELIGÖS ELLER POLITISK UPPFATTNING KÖN /SEXUELL LÄGGNING TILLHÖRIGHET TILL EN.
Information för gode män och överförmyndare
Information om ensamkommande barn
Immigration Integration & Segregation
Befolkning och migration i Europa
Efterkrigstidens in- och utvandring Åke Nilsson Enheten för demografisk analys och jämställdhet Statistiska centralbyrån.
Svenska minoritetsspråk
Information om ensamkommande barn
Invandringen i Finland
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Är du Svensk eller Finskromskestletthollänskfranskskottjudetysksame?
Prognos och länstal 2013.
Utkomststöd 2013 Ari Virtanen Utkomststöd 2013/ Ari Virtanen1.
Flyktingfrågan.
Befolkningsutveckling
Finska vinterkriget
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
2015 TRYGGHET OCH SKYDD Flyktingar behöver ett hem
Pressträff Flyktingkrisen och finanspolitiken 21 december 2015 John Hassler: Ordförande.
Liselott Sundbäck Svenskspråkig invandrarkoordinator Invandring till Finland och integration på svenska.
Lina Bergström Föreläsning II Kulturgeografi : Migration och internationella relationer.
Migrationsrätt: Flyktingrätt Ida Staffans Svenska social- och kommunalhögskolan.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Migrationsrätt Alternativt skydd, övrigt internationellt skydd JL Ida Staffans Juridiska fakulteten.
Om ensamkommande barn April Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar.
Svenska kyrkans arbete med flykting-, migrations- och integrationsfrågor Framtiden bor hos oss – hot eller möjlighet Sofia Sjöberg Handläggare för flykting-
Mottagande av asylsökande Mars Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Information om ensamkommande barn Augusti Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Vad är historiebruk för spännande?. – Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. –
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Utkomststöd 2014 Ari Virtanen
Lidingö 22 maj 2017.
Människor, migration, möjligheter – det är de tre gemensamma M:en som på ett kortfattat sätt sammanfattar vad Migrationsverket arbetar med. För de här.
Ett tema om befolkningen i världen
Mänskliga rättigheter
Finska som minoritetsspråk
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
1 juli 2017 – 30 juni 2020.
Geografi Henrik Carlsson.
Här får du möta ett antal personer som har kommit till Sverige av olika skäl. Genom deras berättelser ges en möjlighet att bättre förstå regelverket och.
Den ryska revolutionen
Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige
Jämställdhet.
Migrationsverket Liliane Ståhle och Linn Togelius
Migration – människor och fakta - information för skolan
Presentationens avskrift:

Invandringen i Finland

Invandringen i Finland Till Finland har man flyttat i regel av familjeskäl (ca 30 %), för att studera (ca 30 %) eller för att arbeta (ca 25-30 %) Antalet asylsökande har varierat mellan 1000 och 6000 på 2000-talet. Förra året anlände 32 478 asylsökande i Finland. Det är många som har sina asylprocesser ännu under utredning. Till slutet av 2016 slutet har det kommit 5657 asylsökande till Finland. Källa: Migrationsverket

Utländska medborgare i Finland I Finland bor det ca 230 000 utländska medborgare Andel av befolkningen 4,2 %

Medborgarskap av personer som söker uppehållstillstånd Källa: Migrationsverket

Personer med främmande modersmål i Finland I slutet av 2016 bodde det ca 300 000 personer i Finland som har något annat språk än finska, svenska eller samiska som modersmål De största språkgrupperna är: Ryska (72 000) Estniska (48 000) Somaliska Engelska Arabiska

Flyktingar i Finland Flyktingar kommer till Finland som kvotflyktingar, ca 750 personer per år som asylsökanden, ca 2 000–6 000 personer per år (förra året var ett undantag) för att flytta till en familjemedlem, ca 300–600 personer per år Sedan 1973 har det flyttat till Finland sammanlagt ca 70 000 flyktingar

Asylsökande i Finland Asylsökande = en person som har lämnat sitt land för att söka internationellt skydd Källa: Migrationsverket

Källa: Migrationsverket

Asylsökande och beslut Med internationellt skydd avses asyl, dvs. flyktingstatus Uppehållstillstånd kan också beviljas på grund av alternativt skydd, och före Maj 2016 också av humanitärt skydd. Om förutsättningarna för att få asyl inte uppfylls kan du utifrån din asylansökan beviljas uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd, dvs. alternativ skyddsstatus. Uppehållstillstånd kan beviljas om asylsökande hotas av dödstraff, avrättning, tortyr eller någon annan behandling eller bestraffning som är omänsklig eller kränker männ Före den 16 maj 2016 kunde Finland bevilja en asylsökande humanitärt skydd om villkoren för beviljande av asyl eller alternativt skydd inte uppfylldes. Denna typ av internationellt skydd slopades av Migrationsverket den 16 maj 2016 när utlänningslagen ändrades. Humanitärt skydd har varit en grund för uppehållstillstånd om villkoren för asyl inte har uppfyllts, men sökanden inte har kunnat återvända till sitt hemland på grund av ett dåligt säkerhetsläge eller en miljökatastrof.  Källa: Migrationsverket

Asylsökande och beslut 2016 Om förutsättningarna för att få asyl inte uppfylls kan du utifrån din asylansökan beviljas uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd, dvs. alternativ skyddsstatus. Uppehållstillstånd kan beviljas om asylsökande hotas av dödstraff, avrättning, tortyr eller någon annan behandling eller bestraffning som är omänsklig eller kränker männ Före den 16 maj 2016 kunde Finland bevilja en asylsökande humanitärt skydd om villkoren för beviljande av asyl eller alternativt skydd inte uppfylldes. Denna typ av internationellt skydd slopades av Migrationsverket den 16 maj 2016 när utlänningslagen ändrades. Humanitärt skydd har varit en grund för uppehållstillstånd om villkoren för asyl inte har uppfyllts, men sökanden inte har kunnat återvända till sitt hemland på grund av ett dåligt säkerhetsläge eller en miljökatastrof.  Källa: Migrationsverket

Vem är flykting? En flykting är en person som får internationellt skydd utanför sitt hemland på grund av att denne av motiverade skäl fruktar förföljelse i sitt hemland på grund av ras, religion, nationalitet, politisk uppfattning eller tillhörighet till en speciell samhällsgrupp. (FN:s flyktingkonvention 1951) Enligt definitionen klassas inte personer som varit tvungna att lämna sitt hemland på grund av exempelvis krig, hunger eller naturkatastrof som flyktingar. På grund av sin sårbara situation är de dock berättigade till internationellt skydd och således till uppehåll i Finland. (Finlands utlänningslag)

Landsflykt och migration i världen I världen finns det över 200 miljoner migranter, varav största delen har själv valt att bo utomlands. Av dem är 65,3 miljoner flyktingar. Av dem bor 80 procent i fattiga länder. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är 41 miljoner internflyktingar, det vill säga evakuerade. De har tvingats fly från sina hem men har inte lämnat sitt hemland. Det finns ca 16 miljoner internationella flyktingar som lever på andra staters territorium. Av dem bor ca 10 procent i Europa.

Utvandringen i Finland Från Finland har det flyttat utomlands nästan 1,5 miljoner människor åren 1860–2012. Orsakerna har ofta att göra med migration: strävan efter jobb och en bättre levnadsstandard. Från Finland har det emigrerats mest till Nordamerika och Sverige. Under krigen skickades från Finland 70 000 krigsbarn och över 56 000 vuxna undan kriget till Sverige.

Invandringen i Finland 1971–2012 Som resultat av in- och utvandringen har Finlands invånarantal under de senaste åren ökat med ca 20 000 personer per år.