Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1 juli 2017 – 30 juni 2020.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1 juli 2017 – 30 juni 2020."— Presentationens avskrift:

1 1 juli 2017 – 30 juni 2020

2 Började mottagande 2010, fortsätter att utveckla arbetet hela tiden även projekt.

3 När börjar och när slutar asylprocessen
När börjar och när slutar asylprocessen? När börjar och när slutar återvändandearbetet? Fundera lite själv, dela sedan med dig till din granne. Vi i projektet ser på asylprocessen.

4 Projektmål Personal i deltagande kommuner har fått en ökad kompetens och bättre förutsättningar för lokal samverkan kring frågor som berör barn utan vårdnadshavare som skall återvända till sitt hemland

5 Om projektet Drivs med stöd av AMIF 1 juli 2017 – 30 juni 2020
Stödkontor i Strömsund 15 deltagande kommuner Delprojektledare och projektmedarbetare vid Migrationsverket Projektmedarbetare vid Länsstyrelsen Jämtland Stöd från Amiffonden.

6 Förstudie 2014 Rekommendationer
Gemensam kunskapsplattform Forum för samtal och dialog. Handledning för gode män. Utvecklad samverkan. Reflektion kring sekretess. Plan för krishantering. Utveckla arbetet med barnen i väntan på återvändandet. Reflektion kring etik. 2014 gjordes en förstudie. 5 med avslag. Mest åldersuppgraderingar i hela Sverige. Flera avvikna. Hittade inge statistik, rutiner eller tips. Så då började vi jobba med frågorna själva. Kom fram till dessa rekommendationerna. Ladda ned gratis

7 Förstudien visade att:
Många barn upplevde att ingen lyssnade på dem ”Personalen sa att dom inte brukar prata om sådana saker. Det fanns ingen att prata med om detta (…) Dom gjorde inget speciellt, bara sina rutiner (…) Det var bara vi killar som satt och pratade. Personalen brydde sig inte om det.” (Barn 4, Förstudie Återvändande Ensamkommande)

8 Förstudien visade att:
De vuxna aktörerna ofta inte visste hur de skulle prata med barnen vid beslut och inför återvändande ”Det finns ingen rutin kring det här, så enkelt är det ju. Det sker så sällan så man har ju aldrig behövt, man har tagit situationen som den kommer.” (Föreståndare 3, Förstudie Återvändande Ensamkommande) Ingen Rutin, GM skall sköta detta!!

9

10

11

12 Återvändande ensamkommande
Ett arbetssätt för ökad kunskap och förståelse för både barn som fått eller kan komma att få avslag, och för aktörerna runt dem genom mer strukturerade informations- och stödinsatser

13

14

15 Asyl Vad betyder Asyl? Uppfyller barnet asylkraven?
Alternativt skyddsstatus Flyktingstatus

16 Alternativ Skyddsstatus
Alternativt skyddsbehövande Som alternativt skyddsbehövande bedöms den som löper risk att straffas med döden löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr, annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt. Den som bedöms vara alternativt skyddsbehövande får en alternativ skyddsstatusförklaring som grundas på EU-regler. Den som har skyddsstatusförklaring får normalt uppehållstillstånd i 13 månader. (Vissa personer som ansökte om asyl senast den 24 november 2015 kan få permanent uppehållstillstånd.)

17 Flyktingstatus Enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU-regler är du flykting om du har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras nationalitet religiös eller politisk uppfattning kön sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp. Förföljelsen kan komma från hemlandets myndigheter. Det kan också vara så att myndigheterna inte kan eller vill ge skydd mot förföljelse från enskilda personer eller grupper.                 Den som bedöms vara flykting får en flyktingstatusförklaring som är en internationellt erkänd status grundad på både FN:s flyktingkonvention och EU-regler. Den som har flyktingsstatusförklaring får normalt uppehållstillstånd i tre år. (Vissa personer som ansökte om asyl senast den 24 november 2015 kan få permanent uppehållstillstånd.)

18 Även en förberedelse inför 18-årsdagen
Vad innebär det att fylla 18 år i Sverige? Det är viktigt att veta om ungdomen är under eller över 18 år. Någon som är under 18 år har andra rättigheter än en vuxen asylsökande. Övergång till vuxenasyl Ungdomarna är förberedda om de hinner fylla 18år. Övergår till vuxen asyl.

19 Varför pratar vi inte med barnen om deras asylprocess
Rädsla för krisreaktioner Vi saknar kunskap om asylprocessen Vi är rädda för våra egna reaktioner Någon har sagt att det inte är vårt uppdrag

20 Vad är nyttan med att prata med barnen om asylprocessen
Felaktig information Minska oro, ångest Lätta på trycket Någon som förstår/ bryr sig/ Lyssnar

21 Samtalet Bjuda in till samtal
Våga prata om asylprocess och återvändandearbete tidigt Lyssna, våga, orka Avsätta tid Inte inge falska förhoppningar Återkomma med svar Neutralt och professionellt förhållningssätt

22 Att vägleda barn i samtal
Hur asylprocessen ser ut och fungerar Målbilder Vad kan en plan A,B,C innebära? Barnets valmöjligheter Jag ska inte åka hem - Vi ska prata om återvändande. - Varför berättar du det här för mig? ”Jag ska inte åka hem/Jag vill åka hem”

23 Hur arbetar vi med ensamkommande barn i asylprocess?
Titta på Öfk Div 2, 2015-Allsvenskan, Europa League 10st olika nationaliteter.

24 Migrationsverket Migrationsverket fattar beslut grundat på svensk lagstiftning, inklusive de internationella konventioner Sverige förbundit sig att följa Ska alla aktörer runt barnet jobba enligt Migrationsverkets beslut? Aktörerna jobba kring beslut. Enligt svensk lagstiftning.

25 Enligt Barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ. Att olika aktörsgrupper, liksom enskilda individer, kan ha olika uppfattningar om vad som är barnens bästa medför emellertid att de insatser som görs, eller inte görs, varierar och ibland går stick i stäv med varandra.

26 Samverkan

27 Struktur för samverkan
Individnivå Verksamhetsnivå Forum för informationsutbyte kring ett enskilt barn Skapa samsyn kring vad som är det barnets bästa Planering och tydlig struktur för uppföljning Kräver att det inte finns motsättningar mellan verksamheter/personer Forum för generellt informationsutbyte Skapa samsyn i verksamhetsfrågor Förtydliga roller och ansvarsområden Kräver att info och beslut vidareförmedlas till alla berörda SIP

28 Har du frågor eller funderingar
Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss genom


Ladda ner ppt "1 juli 2017 – 30 juni 2020."

Liknande presentationer


Google-annonser