Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige"— Presentationens avskrift:

1 Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige
19 maj 2017

2 Den internationella flyktingrätten
Nationellt skydd och internationellt skydd Staters suveränitet – individens rättsskydd Det finns ingen bindande rätt till asyl i folkrätten, men en icke-bindande rätt att söka och åtnjuta asyl (art 14 UDHR) Det finns dock ett förbud att sända flyktingar till en stat där de riskerar förföljelse (non- refoulement) Art. 33 i 1951 års Genèvekonvention Art. 3 i Europakonventionen Art. 3 i 1984 års konvention mot tortyr (CAT) Refouleringsförbudet tvingar stater att låta flyktingen stanna, om ingen annan stat är beredd att ta emot honom/henne.

3 Tillgången till en asylprocess
60 miljoner tvingade på flykt 40 miljoner är internflyktingar 20 miljoner lämnar sina länder Ca 1,5 miljoner tar sig till Europa Varför så svårt att ta sig till Europa? Visumkrav Transportöransvar EU:s avtal med olika länder

4 Flyktingbegreppet i Genevekonventionen
Med flykting avses en person som befinner sig utanför det land som han eller hon är medborgare i, därför att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller annan tillhörighet till viss samhällsgrupp och inte kan eller på grund av fruktan inte vill begagna sig av hemlandets skydd.

5 Begreppet alternativt skyddsbehövande Risk för kroppsstraff, tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning Risk att utsättas för allvarlig skada som ett resultat av urskillningslöst våld i väpnad konflikt Europakonventionen art 3 och EU:s skyddsgrundsdirektiv

6 Asylrätten i Sverige 4 kap 1 § Flykting (Genevekonventionen och EU:s skyddsgrundsdirektiv) 4 kap 2 § Alternativt skyddsbehövande (Europakonventionen och EU:s skyddsgrundsdirektiv) 4 kap 2 a § Övrig skyddsbehövande (svensk rätt)

7 Tolkning av folkrätten
Wienkonventionen Dynamisk tolkning Autonoma begrepp Effektivitetsprincipen

8 Asylrätten i Sverige och några problem
Vem är flyktingen? Bristande genomslag för kvinnors och barns rättigheter Folkrättens möte med svensk rätt – dualismens konsekvenser Vad händer när asylrätt blir förvaltningsrätt ? Att se asylrätten som en förmån Utredningsskyldighet Bevisbörda, beviskrav Vad hände med den folkrättsliga metoden?

9 Välgrundad fruktan Förföljelse – ålder, ek och soc ställning, familjebakgrund, klass, hälsa, utbildning, inkomstnivå relevanta faktorer vid bedömningen av skaderisken Orsakssamband med en konventionsgrund Myndighetsskydd FN:s Barnrättskommitté: Flyktingdefinitionen måste tolkas med hänsyn till ålder och kön, med beaktande av de särskilda motiv för, former av och upplevelser av förföljelse som barn erfar. Förföljelse av närstående; rekrytering av underåriga till väpnade styrkor; människohandel med barn för prostitution; sexuell exploatering eller risken att bli utsatt för kvinnlig könsstympning, är några av de barnspecifika förföljelsegrunder som kan motivera beviljande av flyktingstatus om sådana handlingar kan hänföras till någon av grunderna i 1951 års flyktingkonvention. Stater bör därför göra sitt yttersta för att uppmärksamma dessa barnspecifika förföljelsegrunder såväl som könsrelaterat våld i nationella förfaranden för flyktingskapsbedömning”.


Ladda ner ppt "Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige"

Liknande presentationer


Google-annonser