Påsk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Advertisements

Judiska högtider.
-inte störst, men först…
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
Symboler, heliga böcker, Gudar
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
Världens största religion
Kristendomen.
Kristendomen.
KRISTENDOMEN.
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Krinstendomen.
PESACH DEN JUDISKA PÅSKEN Vad är det man firar? Den judiska påsken firas till minne av israelernas uttåg från Egypten. Högtiden har funnits i över tretusen.
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Aposteln Paulus Efter Jesus död och återuppståndelse spreds kristendomens lära genom apostlarna. En av Jesus främsta förespåkarna var aposteln Paulus.
PESACH Pesach betyder att gå förbi och syftar på när dödsängeln passerade de hus som vars dörrposter var målade med blod från ett slaktat lamm.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
GOTD Ägg Kyckling Godis. Påsk Den kristna påsken Den kristna påsken firas till minne av Jesus lidande, död och återuppståndelse.
Holi (Hinduism) FÄRGFESTIVALEN  Holi (Färgfestivalen) är en hinduistisk vårfest.  Det håller på i två dagar i mars månad.  Holi är en religiös högtid.
 Planering 9 lektioner  Bloggen  Våra näringsämnen 3 energigivare.  Tallriksmodellen. Vad åt du.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
HOSIANNA Hosianna, kommer från hebreiskan och betyder "rädda oss" eller "kom med hjälp!". Det är en hos judarna förekommande vädjan till konungar eller.
KRISTENDOM Källa. KRISTENDOMENS SKRIFT Kristendomens heliga Skrift var Bibeln och den består av Gamla testamentet och nya testamentet. I gamla testamentet.
Högtider Chanukka-Judendom.
Kristendomen.
Religion - vad är det?.
Kristendom.
Aposteln Paulus Efter Jesus död och återuppståndelse spreds kristendomens lära genom apostlarna. En av Jesus främsta förespåkarna var aposteln Paulus som.
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Veckans fördjupning handlar om en speciell tid. Vet du vilken
Eid Al-ADHA.
Kristendomen.
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Jerusalem.
JUDENDOMEN.
Finland.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Monoteistiska religioner Islam – moskén och koranen
JUDENDOMEN.
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Veckans fördjupning handlar om en internationell organisation
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör.
Bin.
Berlinmuren.
Veckans fördjupning handlar om en högtid. Vet du vilken det är
Val i Sverige.
Mount Everest.
Sveriges nationaldag.
Homo sapiens.
JUDENDOM Några begrepp....
Valborg.
Judendomen Feedback på provet.
Ett nådens år Matteusevangeliet 21:1-11.
Advent.
Halloween.
Leonardo da Vinci.
FASTLAGSBULLE LEDTRÅD.
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Fasta.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Den börjar med en luring
Nu är det jul igen och julen varar väl till (?????)
Världens största religion
Om Tro.
Vikingar.
Presentationens avskrift:

Påsk

När är påsken? Påsken är på olika datum varje år. Påsken har att göra med vårdagjämningen, som är på olika dagar varje år. Påsken brukar vara mellan slutet på mars och slutet på april.

Påsk – en kristen högtid Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Påsken firas till minne av när Jesus dog på korset och återuppstod. Långfredagen är dagen när Jesus dog på korset. På söndagen återuppstod Jesus från de döda och det är en dag som firas av kristna människor runt om i världen.

Varför har vi ägg på påsken? Vi äter mycket riktiga ägg och påskägg på påsken. Under våren lägger hönor mer ägg. Det kan vara därför som det är populärt att äta mycket ägg under påsken. Ägget är också en symbol för att födas på nytt, vilket påminner om att Jesus fick nytt liv.

Pesach – judisk påsk Judisk påsk heter pesach. Pesach firas till minne av när judarna lämnade Egypten. Under pesach äter judarna en speciell måltid Måltiden ska visa hur det gick till när judarna lämnade Egypten. Bild: Jean-Marc Pascolo / Wikimedia Commons

Källor Originalartikel: https://www.nordiskamuseet.se/arets-dagar/pask  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Seder#/media/File:Synagogue_de_Saint-Avold,_Table_du_S%C3%A9der_de_Pessa%27h.jpg https://www.nordiskamuseet.se/arets-dagar/pask https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/paskfirandet-forr-och-idag http://www.barnsidan.se/blogs/ego/glad-pask-3.htm https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/judisk-pask https://sv.wikipedia.org/wiki/Pesach