Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör

2 Vardagliga handlingar
Handlingar att göra varje dag för att visa aktning för Gud och omsorg om medmänniskor, Att förverkliga något av Torans bud = ”göra en mitzva”, t.ex. besöka sjuka eller skänka pengar till fattiga, Dagliga böner – en särskild bön som sammanfattar judendomens heligaste tankar, Kosher, ”tillåten” mat – inte äta t.ex. fläsk, häst, kamel eller skaldjur, inte blanda kött- och mjölkmat, slakta på ett särskilt sätt (jämför med halal inom islam).

3 Övergångsriter – nyfött barn
Namngivningsceremoni i synagogan – fadern uttalar barnets namn som sedan skrivs in i församlingens medlemsbok, sedan oftast fest (jämför t.ex. med det kristna dopet…), Judiska pojkar ska omskäras åtta dagar efter födseln – ett tecken på att Gud utsett judarna till sitt folk: Ni skall skära bort förhuden, och detta skall vara tecknet på förbundet mellan mig och er. (Tanakh/GT Första Mosebok 17:11)

4 Övergångsriter – att bli vuxen
En pojke blir religiöst myndig när han är 13 år – han blir då bar mitzva – budets son, Själv ansvara för sina handlingar inför Gud, Får ofta läsa ett stycke ur Toran i synagogan, Ofta stor fest med fina presenter, För flickor finns numera bat mitzva – budets dotter, I ortodoxa församlingar vill man inte ha förändringar och där får inte flickor läsa ur Toran synagogan, Bar/bat mitzva kan jämföras med kristendomens konfirmation.

5 Övergångsriter – äktenskapet
Vigselceremonin leds ofta av en rabbin, Kan ske i synagogan, hemmet, en samlingslokal eller ute i naturen, Brudparet står under en baldakin (tygtak) som ska symbolisera deras kommande gemensamma hem, Brudgummen krossar ett glas för att markera allvaret och påminna om förstörelsen av templet i Jerusalem år 70, samt för att visa att inget kan tas för givet, inte ens kärleken, I vissa församlingar, särskilt i USA, är det möjligt för samkönade att gifta sig, medan ortodoxa församlingar helt tar avstånd ifrån homosexualitet. Bröllopsdans till Hava Nagila

6 Övergångsriter – död och begravning
Religiös plikt att se till att den döde så snabbt som möjligt får en grav, Enkel kista i jordgrav, Äldste sonen ska om möjligt läsa en särskild bön – kaddish, Begravningen följs av en sorgetid med bestämda regler – vänner och släkt besöker de efterlevande, Gravsten bör sättas upp efter en månad, Inga blommor vid graven utan småstenar – de varar längre och visar att den döde ej är bortglömd, I Tanakh står inte mycket om vad som händer efter döden – frågan lämnas till Gud, Vad går livet ut på? Leva länge och väl i gemenskap med Gud och sina medmänniskor och försöka göra världen bättre.

7 Högtider - sabbaten Gud skapade världen på sex dagar och vilade på den sjunde – detta är bakgrunden till sabbaten - vilodagen, Från fredag kväll till lördag kväll, Kvinnan i familjen tänder två sabbatsljus och ber en bön, Man äter en festmåltid tillsammans, ibland med läsning av böner och Tora, På lördag förmiddag är det veckans huvudgudstjänst i synagogan.

8 Högtider Nyårsdagen – rosh hashana Infaller i september eller oktober. Guds skapelse av världen uppmärksammas. Man äter ofta nyskördade äpplen och honung i förhoppning om att det nya året ska ge lika goda skördar. Försoningsdagen – yom kippur Årets heligaste helg. Tio dagar efter nyårsdagen – under de nio mellandagarna bör man tänka igenom vilka synder man begått och be sina medmänniskor och Gud om förlåtelse. Judarna totalfastar i 25 timmar under yom kippur. Lövhyddofesten – sukkot En vecka till minne av hur israeliterna levde i öknen i 40 år. Man bygger en enkel hydda där man äter och eventuellt sover under veckan. En sukkah – en hydda till firandet av sukkot.

9 Högtider Tempelinvigningsfesten – chanukka En glädjefest till minne av hur judarna återtog templet i Jerusalem år 164 f.v.t. Inträffar i november-december. Barnen får ofta presenter. Påsken – pesach Befrielsens helg som firas till minne av uttåget ur Egypten. En familjehögtid då man äter en särskild festmåltid. Helgen uppmärksammar också den messianska tiden. (Det var under firandet av pesach som Jesus blev korsfäst och därför sammanfaller alltså den judiska och kristna påsken.) En chanukka-ljusstake, en chanukkia.


Ladda ner ppt "Judendomen Riter och heliga handlingar – det viktiga är inte vad man tror utan vad man gör."

Liknande presentationer


Google-annonser