Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

De abrahamitiska religionerna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "De abrahamitiska religionerna"— Presentationens avskrift:

1 De abrahamitiska religionerna
Kristendom, Judendom, Islam.

2 Tre religioner som hör ihop
Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer som startat religionen) tros vara ättlingar till en man som hette Abraham. De tre hör ihop för att: De tror på samma Gud. En gud. De har liknande historia. De har liknande heliga böcker. Många ceremonier är lika. En dag i veckan är helig. De har många gemensamma heliga platser.

3 Världens äldsta religion
JUDENDOMEN Världens äldsta religion

4 Kort fakta Judendomen är 4000 år gammal.
Enligt judisk tro gav Gud landet Kaanan till en man som hette Abraham. Dit flyttade Abraham och hans folk, och blev det folk som vi idag kallar för judar. Idag bara 18 miljoner som tillhör judendomen, den minsta av världsreligionerna. Ca personer i Sverige tillhör den judiska tron. De tror på en Gud, som skapat världen och alla människor, djur och växter. Människan har en viktig uppgift: ta hand om jorden och älska varandra. Grunden till kristendomen och islam.

5 Viktiga symboler Menora – sjuarmad ljusstake som symboliserar den brinnande buske som Gud uppenbarade sig i för Moses. Ska lysa upp det heliga varje dag. Davidstjärnan – gammal symbol för det judiska folket, olika förklaringar, t.ex att den är lika sammansvetsad som det judiska folket. Finns på Israels flagga. Torarullarna – judarnas viktigaste texter (de fem moseböckerna) finns nedskrivna på pappersrullar. De kallas Tora som betyder ”lära”.

6 Heliga platser Synagogan Landet Israel Judarnas heliga byggnad.
Där samlas man och ber till gud och umgås. Dekoreras ofta med davidsstjärnan. Den som talar under gudstjänsten kallas rabbin. Landet Israel Gud gav folket landet Kaanan för 4000 år sedan, men det judiska folket var tvungna att fly till Egypten, hölls som fångar där och när de äntligen befriats av Moses så vandrade de tillbaka till Kaanan. Vandringen tog 40 år och kallas den stora ökenvandringen. I Kaanan bodde redan andra människor och sedan dess har judarna levt utspridda över världen. 1947 får judarna tillbaka delar av Kaanan, det är landet Israel.

7 Helig dag, matregler och tradition
Vilodagen Kallas för sabbat och är på en lördag. Firas ofta med god mat och glädje, man tänder ljus. På vilodagen ska man inte arbeta. Kippa – män och pojkar bär en liten mössa som kallas för kippa. Det är en gammal tradition att män och pojkar ska visa respekt för Gud genom att täcka huvudet. De flesta judar bär bara kippa på speciella tillfällen, t.ex sabbat, högtider eller i synagogan. Matregler Tillåten mat enligt judendomen kallas för kosher. Enligt Toran och traditionen ska en jude inte äta gris, häst, hare och skaldjur. Man får inte blanda kött och mjölk enligt judendomen.

8 Helig bok: Toran. I Toran finns berättelser om hur världen blev till, därför är det judarnas viktigaste bok. Tora betyder lagen och läran. Toran är exakt samma texter som finns i första halvan av den kristna bibeln, alltså i det gamla testamentet. Judarnas och de kristnas har alltså samma berättelser om hur världen blev till. Det kallas skapelseberättelse. Toran skrevs förr i tiden på rullar, så gör judarna än idag.

9 Viktiga judiska högtider
Chanukka - tempelinvigningsfesten. Firas för att minnas hur judarna tog tillbaka sitt viktigaste tempel från grekerna för 2200 år sedan. En lampa brann i templet i 8 dagar, därför tänder man 8 ljus i en ljusstake, ett för varje dag. Den 9e ljuset är till för att tända de andra. Pesach – judisk påsk. Firas till minne av judarnas flykt ur Egypten. Man firar i åtta dagar och äter speciell mat som ska påminna om den mat man åt under vandringen ur Egypten, t.ex osyrat bröd.

10 Viktiga ceremonier Bröllop Begravning
Från barn till vuxen. När barnen är år så går de i synagogan och får lära sig om den judiska tron och att läsa judiska bibeln (toran) på hebreiska, judarnas heliga språk. När de är klara med sin utbildning firas bar mitzva (pojkar) och bat mitzva (flickor).

11 Judisk tro Tron på en gud, Jahve på hebreiska.
Gud gav judarna ett särskilt uppdrag att ta hand om världen, som tack fick de landet Israel. Judarna kallar detta ett förbund med Gud. Judar väntar på Messias – en god kung som ska skickas till jorden för att skapa fred. Under vandringen ut ur Egypten fick Moses ta emot tio guds bud från Gud. Han skulle sprida dem till alla människor.

12 Olika judiska grupper Vissa judar följer många regler och andra följer bara några få regler. Man kan därför dela in judarna i tre grupper. Ortodoxa – följer många regler Konservativa – följer några regler Liberala – följer väldigt få regler

13 Världens största religion
Kristendomen Världens största religion

14 Kort fakta Kristendomen är 2000 år gammal.
Kristendomen grundades av en man som hette Jesus, han lärde folket vad Gud ville ha sagt. Idag är det nära 1,5 miljarder människor som följer kristendomen. Sverige är ett kristet protestantiskt land. Men det betyder inte att alla tror på Gud här, det finns många människor med andra religioner. Sverige är dessutom ett av världens minst religiösa länder, med det menas att religionen inte har så stor betydelse för samhället. Kristna tror på Jesus och att han var Guds son som kom till jorden för att rädda människorna.

15 Viktiga symboler Korset är en symbol för Jesus/Kristus och symboliserar Jesus död på korset. Om korset har en jesusfigur på sig så kallas det krucifix. Duvan är en symbol för den helige ande, en del av Gud.

16 Heliga platser De kristnas heliga rum kallas kyrka, där samlas man för gudstjänst och bön. Det finns många heliga platser i den kristna historien, Jesus föddes i staden Betlehem, växte upp i staden Nasaret och besökte när han var liten det stora templet i staden Jersualem. Det är templet på bilden. Alla de tre städerna är viktiga platser för kristna. Jersualem är också viktig för där samlades de första kristna människorna.

17 Helig dag, regler, tradition
Vilodag När Gud skapade världen, enligt bibeln, vilade han på de sjunde dagen. Enligt kristna är den dagen söndag och därför är detta de kristnas viktigaste dag. På söndagar vilar man och går till kyrkan på gudstjänst. Bön Den viktigaste kristna bönen heter vår fader. En del kristna ber varje dag, t.ex en bön där man tackar gud för maten.

18 Helig bok Bibeln De kristnas viktigaste bok heter bibeln. I den finns många berättelser som är viktiga för kristendomen. Bibeln handlar om hur Gud skapade världen och om Jesus. Bibeln delas in i två delar: Gamla testamentet (GT) som innehåller de gamla berättelserna. Nya testamentet (NT) som handlar om Jesus och hans liv.

19 Kristna högtider Jul Man firar att Jesus föddes 24 december.
Under julen kan man gå till kyrkan och höra berättelsen om när Jesus föddes. Många träffar familjen och äter mat tillsammans och ger julklappar. Påsk Man firar att Jesus återuppstod ifrån de döda, efter att han hade korsfästs och dött. Firandet pågår i flera dagar, man går i kyrkan och samlas med familjen för att äta god mat.

20 Viktiga ceremonier Dop
Konfirmation Ordet betyder ”bekräfta” och den som tar konfirmationen bekräftar sitt dop, alltså säger ja till att vara en del av den kristna tron. Man gör det när man är ca år gammal. Dop En av de viktigaste ceremonierna, när den som döps blir en del av kyrkan och den kristna tron. Man kan döpas som barn eller som vuxen. Ceremonin utförs av en präst. Bröllop När två som är kära i varandra gifter sig i kyrkan kallas det för vigsel. Gud välsignar de som viger sig i kyrkan.

21 Kristen tro Kristna tror på Gud.
De tror att Gud har skapat världen, människorna och djuren. Gud kan beskrivas på tre sätt enligt kristendomen: Som fadern Som sonen (Jesus) Som den helige Ande Kristna tror att Jesus var Guds son och därför är Jesus samma sak som Gud.

22 Olika kristna grupper Kristendomen har tre olika grupper. Grupperna delas in efter vilken kyrka de tillhör. 1. Katoliker Största gruppen kristna, de tillhör den katolska kyrkan. Deras ledare är påven som bor i vatikanstaten i Rom. Nunnor och munkar som bor i kloster är katoliker. 2. Protestanter De tillhör den protestantiska kyrkan och finns över hela världen. Svenska kyrkan är ett exempel på en protestantisk kyrka. Den protestantiska kyrkan grundades av munken Martin Luther som tyckte att påvens sätt att se på Gud var fel. 3. Ortodoxa Tillhör den ortodoxa kyrkan. Får namn efter landet de finns i, t.ex grekisk-ortodoxa i Grekland. Ortodoxa kyrkan följer inte påven eller Luthers lära, något som är viktigt är ikoner (bilder av Jesus och hans mamma Maria).


Ladda ner ppt "De abrahamitiska religionerna"

Liknande presentationer


Google-annonser