Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora."— Presentationens avskrift:

1 De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora – är de Fem Moseböckerna som betyder läran eller lagen. Det centrala i Tora är De Tio Budorden. I varje synagoga finns bokrullar med Tora, de är skrivna för hand på hebreiska. Talmud –utgör de tolkningar som finns om Tora. En hängiven jude ska känna till Talmuds föreskrifter väl och följa dem efter bästa förmåga.

2 Vardagsregler För en troende jude gäller en mängd olika regler, som är bestämda i Bibeln. En jude får inte äta fisk, blod mat, fläsk eller skaldjur. Slakt ska utföras på ett korrektsätt och utföras av speciellt utbildade slaktare. Kött får inte tillagas, serveras eller ätas med mjölkprodukter. Det finns också många andra regler som handlar om mat och hur det ska tillagas, dessa hittar man i Talmud och Tora. Tillåten och rätt tillagad mat kallas kosher.

3 Högtider Sabbaten: Den firas till minne av skapelse
Enligt Bibeln skapade Gud världen på sex dagar och på den sjunde dagen vilade han. Sabbaten börjar vid solens nedgång på fredagen och varar till lördagskväll. Under den tiden ska människorna vila och återhämta sig, både kroppsligt och själsligt. Inget arbete får alltså utföras under sabbaten.

4  Pesach (Påsken): Påsken firats till minne av exodus, då lammets blod räddade det judiska folket.
Påsken firas till minne av uttåget från Egypten. Bibeln berättar om hur Gud lät svåra landsplågor drabba egyptierna. Mose fick ett budskap från Gud, som skulle sända sin dödsängel för att döda alla förstfödda i varje egyptisk familj. För att ängeln skulle veta vilka som var judar skulle varje judisk familj offra ett lamm och placera dess blod ovanför dörren.

5 Yom Kippur : Försoningsdagen
Försoningsdagen innefaller tio dagar efter nyårsdagen. De troende fastar ett dygn, bekänner sina synder och söker på nytt försoningen med varandra och med Gud. Judarna firar försoningsdagen genom att fasta, be bön, samlas till gudstjänster och be människor om förlåtelse. Man lovar Gud att bli en bättre människa.


Ladda ner ppt "De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora."

Liknande presentationer


Google-annonser