Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Frågor och svar: judendom, kristendom och islam

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Frågor och svar: judendom, kristendom och islam"— Presentationens avskrift:

1 Frågor och svar: judendom, kristendom och islam

2 1. Vad heter heliga byggnader inom:
Judendomen? Synagoga Kristendomen? Kyrka Islam? Moské

3 2. Förklara hur det kan se ut eller vilka symboler som kan finnas inom respektive gudstjänstlokal:
Judendomen Det finns ett vackert skåp, arken, där de heliga Torarullarna förvaras. Det finns ofta en menora, en sjuarmad ljusstake.. Många besöker synagogan på lördagar när de firar sabbat. Det kan också finnas en davidsstjärna. I kyrkan finns ofta ett kors med Jesus, krucifix. Det finns ett klocktorn som man ringer i innan högmässan. Det finns en sakristia och ett vapenhus. Man sitter på bänkar . Det finns ett altare. Kristendomen Det finns inga stolar utan istället finns det bönemattor. En nisch pekar ut riktningen mot den heliga staden, Mecka. När det är dags för bön meddelar man det från en minaret, ett torn på moskén. Halvmånen är en viktig symbol inom islam. Islam

4 3. Vilka religiösa anledningar kan det finnas för människor att besöka de heliga byggnaderna? Ge flera anledningar kopplat till de olika religionerna. För att känna gemenskap, få tröst, be om förlåtelse eller be en bön. Man kan gå på gudstjänst. För att fira högtider eller delta i ritualer I en synagoga kan man be till Gud. Man läser ur Torarullarna. Man kan få undervisning om sin religion. Man besöker en kyrka t.ex. för att be till Gud. Man kan gå på dop, konfirmation, bröllop eller begravning. Man kan fira högtider som jul och påsk. Man besöker en moské t.ex. för att be till Allah vänd mot Mecka.

5 4. Förklara följande begrepp:
Kippa – en liten mössa som bärs av judiska pojkar och män Vallfärd - Om man är troende så bör man göra en resa till en helig plats t.ex. Mecka, någon gång i livet. Förlåtelse - Om en troende ångrar en synd kan hen be Gud om detta. Halal – Något som är tillåtet, t.ex. att äta mat som är slaktad på ett visst sätt. Haram – Något som är otillåtet, förbjudet. Mecka - helig stad i Saudiarabien. Dit vänder muslimer sig vid bön. Kosher – Matregler som är viktiga i religionen, t.ex. att man inte ska blanda kött och mjölkprodukter. Man får inte äta gris eller skaldjur. Bergspredikan – Jesus förklarade hur han tyckte att man skulle tolka lagen som människorna fått av Gud

6 Förklara följande begrepp:
Tio Guds bud – Moses tog emot levnadsregler av Gud, på två stentavlor. T.ex. man ska inte stjäla eller ljuga. Treenigheten – Gud visar sig på olika sätt. Fadern, sonen och den helige anden. Koranen – islams heliga skrift som Mohammed tog emot av ängeln Gabriel. Bibeln – kristnas heliga skrift. Innehåller gamla och nya testamentet Gyllene regeln – finns i många religioner. Var mot andra människor som du vill att de ska vara mot dig. Förbundet – överenskommelse mellan judiska folket och Gud. Gud ska beskydda dem och judarna ska följa Guds regler och ta hand om varandra. Messias – En kung som man tror ska komma till människorna. Då ska det bli fred och man kan leva ett gott liv. Jesus kallades ibland för Messias. Tora – Den viktigaste delen av de judiska heliga skrifterna. De fem moseböckerna.

7 Förklara följande begrepp:
Tanakh – den judiska heliga skriften. Innehåller bl.a. Tora. Trosbekännelse – en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i religionen. Fasta - inom islam fastar man en månad. Man äter inte när solen är uppe. Månaden heter Ramadan. Sura – ett kapitel i koranen heter sura. Det finns 114 suror. Kaba – Stor byggnad i Mecka. Abraham och Ismael sägs ha byggt den. Krucifix - Ett kors med Jesus på Lärjungar – de som följde Jesus. Han hade tolv lärjungar. Syndare - en person som inte följer Guds regler.

8 5. Berätta om några judiska högtider och riter och varför man firar dem:
Försoningsdagen Kallas också Jom Kippur. Den viktigaste religiösa festen inom judendomen. Då samlas alla i synagogan och ber Gud om förlåtelse för fel man gjort under året. Bar Mitzvah, Bat Mitzvah Firas efter att flickor och pojkar fått undervisning i Tora i Synagogan. De är år och det är ett steg in i vuxenlivet. Många går till synagogan för att fira. Firas eftersom Gud hade vilodag på den sjunde dagen. Firas från fredag kväll till lördag kväll. Sabbat Chanukka Firas till minne av tempelinvigningen. Man tänder ljus i menoran. Pesach Firas till minne av uttåget ur Egypten. Man äter en speciell måltid med lamm och osyrat bröd.

9 6. Berätta om några kristna högtider och riter och varför man firar dem:
Dopet Barnet välsignas och får Guds beskydd. Renas från synder. Barnet tas upp i den kristna församlingen. Konfirmation Bekräftelse, att säga ja till något. Det man säger ja till är dopet och den kristna tron. Man lär sig mer om religionen och sin tro. Nattvarden Firas till minne av Jesus sista måltid som han åt med sina lärjungar. Ingår ofta i gudstjänsten. Till minne av Jesus kropp (bröd) och blod (vin). Julen Firas till minne av Jesus födelse. Om man är troende besöker man kanske kyrka och lyssnar till evangelietexten. Firas till minne av Jesus sista tid i livet, hans död på korset och hans uppståndelse. Påsken

10 7. Berätta om några muslimska högtider och riter och varför man firar dem:
Offerhögtiden Firas till minne av att Abraham skulle offra Ismael till Gud. Firas efter att vallfärden till Mecka har avslutats. Man firar i moskén och tillsammans med släkt och vänner. Fastebrytandets högtid Kallas Eid al-Fitr och firas efter fastemånaden, Ramadan. Man ber och träffar släkt och vänner. När ett barn föds. Man läser en kallelse till bön i barnets öra, först i högra örat, sen i vänstra. Sen säger man barnets namn i högra örat. Begravning Den döde återvänder till Gud. Begravningen ska ske så fort som möjligt. Den döde ska begravas med huvudet mot Mecka.

11 8. Beskriv varför Jerusalem är en viktig stad inom de tre religionerna.
Kristendom och Judendom Abraham skulle offra sin son Isak. Kung Salomos tempel byggdes där. Judarnas tempel stod där Klippmoskén står idag. Templet förstördes av romerska soldater år 70. I heliga skrifter står att Jerusalem är en viktig stad. Vid den Västra muren ber judar varje dag. De tio budorden förvarades i Salomos tempel. Judendom Kristendom Jesus predikade, dömdes till döden och korsfästes i Jerusalem. Han kom ridande in på en åsna. Den sista måltiden, nattvarden, med lärjungarna intogs här. Jesus bad i templet i Jerusalem eftersom han var jude. Islam Klippmoskén är en av islams heligaste byggnader. Muhammed steg upp till himmelen härifrån vid sin död. I Koranen står att Jerusalem är en viktig stad.

12 9. Beskriv hur bönen kan gå till inom:
Judendomen Man ber till en Gud. Man ber i synagogan eller i hemmet. En del judar ber tre gånger om dagen. Kristendomen Man kan be i kyrkan eller hemma.. Man kan be ensam eller med andra. Man knäpper händerna . Man ber till den ende Guden. I kyrkan sitter man på bänkar. Man kan be när man vill. Man ber för att tacka men också för att be om hjälp. Man kan be i moskén. Man kan be tillsammans med andra. Man sitter på knä och böjer sig fram när man ber. Man har inget målat i moskéer. Man måste sitta på en bönematta. Man måste be fem gånger om dagen. Man ber för att tacka men också för att be om hjälp. Man ber till en enda gud. Man vänder sig mot den heliga staden Mecka. Man måste tvätta sig innan man ber. Islam

13 10. Vad finns det för olika regler när det gäller maten inom religionerna?
Judendomen Man får inte äta gris eller skaldjur. Djuret ska slaktas på rätt sätt. Man får inte blanda kött och mjölk. Det kallas kosher. Kristendomen Inga speciella matregler Islam Man äter inte griskött. Djuret ska slaktas på rätt sätt. Det kallas halal.


Ladda ner ppt "Frågor och svar: judendom, kristendom och islam"

Liknande presentationer


Google-annonser