Nationell Patient Översikt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

Ett avstamp för landstingets vilja att flytta fokus från ekonomi till kvalitet och patientsäkerhet och att skapa en förbättringskultur.
Kontaktsjuksköterskans uppdrag och ansvar Klara Karlsson & Jennie Jackson Samordnande kontaktsjuksköterskor Hematologiska processen.
Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för eHälsa Center för eSamhället, Avdelningen för digitalisering.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
HEMTAGARTEAM. SYFTE Det övergripande syftet är att brukaren ska kunna återvända till hemmet efter en sjukhus- eller korttidsvistelse på ett tryggt och.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Vi förbättrar LIV. Detta ska vi göra idag – 13.05Välkomna och inledning (Gunilla Andersson) – 13.25Förändringsledarskap (Troed Troedsson)
Läkemedel, fokusområde för division Läns- och Närsjukvård, 2016 Förskrivningen av läkemedel till personer över 75 år har ökat med nära 70 procent sedan.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
IT för bättre ambulanssjukvård
Så möter vi behovet av kris –och traumastöd i Sörmland
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Nationell Patient Översikt
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Välkommen! Evamaria.
Människokännedom.
Lärarstöd för att använda 1177.se
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Läkemedelsstöd i primärvården
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Ansvarig Utbildning & Livsstil
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Effektiv vårdadministration
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
9...
Verksamhetsutveckling med stöd av IT
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?
Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge - med mål att ge bästa möjliga förutsättningar för invånare och medarbetare.
1177 Vårdguiden på telefon - hörnstenar
Nationell patientöversikt - NPÖ
Framtidens vårdinformationsmiljö Kommunikationspaket
Avdelningen för vård och omsorg
God och Nära vård 2018 – 01 –
Nationell patientöversikt
NPÖ Nationell patientöversikt
Hur svårt kan det va? Krypterat?? Sluta faxa!!.
Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Diagnos och delaktighet
Projektet ”Sluta faxa” på 15 minuter 
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Nästa steg regionkalmar.se.
Nyckeltal äldreomsorg för GR - kommunerna
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Samverkan mot våld i nära relationer i Jönköpings län
NPÖ Blekinge.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Västra Götaland idag Värmland Örebro (Östergötland) Västra Götaland
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
Rapport kvartal Sömnmedelsförskrivningen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén.
Implementering, utvärdering och systematisk uppföljning
Led- och muskelmottagning
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
MALG Östergötland Boel MALG logga och motiveringen till priset
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Presentationens avskrift:

Nationell Patient Översikt En fungerande informationsdelning bedöms vara en framgångsfaktor för att de gemensamma resurserna ska räcka till även morgondagens vård och omsorg För att nå målen i det nationella eHälsoarbetet krävs mer samordning och bättre samarbete menar SKL. I ett första steg rekommenderas alla kommuner och landsting inklusive vårdcentraler att ansluta sig till den nya NPÖ 2.0. De flesta är överens att mycket av framtidens vård kommer att flytta ut till hemmet och kommunerna. Ny patientlag ger rätt till second opion och vård över landstingsgränser.

Bakgrund Kommunal eHälsa syftar till att skapa och förstärka samverkan mellan kommunerna, och mellan kommunerna och landstingen, avseende IT- användning och –utveckling i vård och omsorg. Vi vill uppnå: Ökad delaktighet och ökat medbestämmande Effektivisering och minskad administration Bättre kvalitetsuppföljning Ökat erfarenhetsutbyte Ökad samverkan kring IT-stöd av gemensamt intresse Nationell eHälsa många spännande utmaningar. Uppdaterad version av NPÖ, en vårdgivaringång, NOD och MVK. Projekt journal och läkemedel ett exempel. 2018-12-28

Ökad vårdkvalitet En helhetsbild av patientens tidigare diagnoser, provresultat och medicinering gör det lättare att ställa rätt diagnos och ge rätt behandling i tid. Informationsbehovet är olika beroende vilken målgrupp som situationen berör men generellt uppstår det ett informationsbehov i vårdövergångar inom landsting, inom kommuner och mellan kommuner, landsting och vårdföretag. Målgrupper: Äldre, vuxna med somatisk sjukdom och vuxna med funktionsnedsättning, psykisk sjukdom, kroniskt sjuka, barn och ungdom. 12/28/2018

Ökad patientsäkerhet Rätt beslutsunderlag minskar risken för felbehandlingar eller felmedicinering. Viktigt att epikris och läkemedelsberättelser är utförligt gjorda och synliga i NPÖ. Patient exempel Demens Psykiatri Ortopedi 12/28/2018

Ökad effektivitet Delad information minskar kostsamt dubbeljobb och innebär att patienten kan få hjälp snabbare. Vårdpersonal slipper att sitta i telefon för att efterfråga information som ej gått med patienten vid vårdövergångar. Pat som varit på mottagning ex akuten 12/28/2018

Nyttoperspektivet Nyttan för patienten är förstärkta möjligheter till rätt och säker vård och omsorg och förbättrad rättsäkerhet Nyttan ur vårdens perspektiv är bättre och säkrare vårdkvalitet med effektivare informationsprocesser Förutsätter att man har ordning på sitt journalsystem och vad man mappar. Hur man använder sökord mm 12/28/2018

Förändrat arbetssätt? Vad ska vi göra för att öka antal användare och antal slagningar? Hur når man ut till personal i verksamheten? Samtycke, är det ett hinder? Tekniken, är det problem med att använda NPÖ? Hantera information från andra vårdgivare, avsaknad av fysiskt dokument att hänvisa till? 12/28/2018

Kontaktpersoner för NPÖ Västra Götalandsregion och kommuner i Skaraborg Lena Bernhardsson Funktionsförvaltare Melior, Alingsås lasarett Objektspecialist med samordningsansvar, OSSV, Huvudprocess Vård lena.bernhardsson@vgregion.se Karl Fors Länssamordnare Västkom Karl.fors@vastkom.se Ann-Charlotte Klarén eHälsosamordnare Skaraborgs kommunalförbund Ann-charlotte.klaren@skaraborg.se 12/28/2018