Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?"— Presentationens avskrift:

1 Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?

2 Sjukskrivning i psykiatriska diagnoser
− regionala sjukskrivningsmönster och prognos för återgång i arbete

3 Ökat antal sjukskrivningar i psykiatrisk diagnos
Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat och den största ökningen har skett i psykiatriska diagnoser. Psykiatriska diagnoser är sedan 2014 den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Ökningen har varit större bland kvinnor än bland män, och bland personer i medelåldern år. Ökningen har också varit mer markant bland personer som arbetar konkret med människor i så kallade kontaktyrken, främst inom verksamheter såsom vård- och omsorg. Denna största ökningen har skett i stressrelaterade psykiska besvär, eller ”Anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” Det jag ska berätta mer ingående om är dels skillnader i sjukskrivningsmönster i olika delar av landet kopplat till psykiatriska diagnoser samt vad som händer efter en sjukskrivning i psykiatrisk diagnos, det vill säga om man kommer tillbaks i arbete, får ett återfall eller helt enkelt lämnar arbetslivet.

4 Ångesttillstånd och depressioner dominerar
Den allra vanligast diagnosen är ”Anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” som står för omkring hälften av sjukskrivningarna. Näst vanligast är depressioner som står för knappt en tredjedel av sjukskrivningarna, och dessa kan vara av återkommande karaktär. Tredje vanligast är det som kallas Andra ångesttillstånd som bland annat innefattar panikångest. I den sista kategorin återfinns mer ovanliga men också de svåraste psykiatriska diagnoserna som står för knappt 10 procent av sjukskrivningarna bland män och 6 procent bland kvinnor. Här finns bipolära sjukdomar och psykossjukdomen schizofreni, men också missbruksproblematik och ät- eller sömnstörningar liksom den allt vanligare diagnosen hyperaktivitetsstörning.

5 Variation över landet i stressrelaterad psykisk ohälsa (Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress)   Sjukfall startade åren Procentandelar Gävleborg Jämtland Skåne Väster- botten Väster- norrland Västra Götaland F43.0 Akut stressreaktion 8 17 27 28 34 22 F43.1 Posttraumatiskt stressyndrom 2 1 F43.2 Anpassningsstörning F43.8 Utmattningssyndrom 26 38 30 29 F43 Ospecificerat 63 53 42 32 45 100 Vi har tittat närmare på ”Anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” F43 vanligaste diagnosen, innehåller i sig olika diagnoser Det har gjort inom ramen för ett uppdrag från regeringen att tillsammans med Socialstyrelsen kartlägga sjukskrivningsmönster i olika delar av landet. Detta är hämta från delrapporten som är en första kartläggning ett pågående samarbete med Socialstyrelsen. För ett urval av landsting har vi särskilt kunna studera olika underdiagnoser som i mycket olika grad sätter ner arbetsförmågan ”Anpassningsstörningar” fåtal, fler ”Akut stressreaktion”, Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd rekommenderar att sjukskrivning bör undvikas ”Utmattningssyndrom” (slarvigt utbrändhet) kan leda till längre sjukskrivning, även mer ovanliga ”Posttraumatiskt stressyndrom” Finns också en tydlig variation över landet i vilka diagnoser som sätts, olyckligt att det så stora andelar diagnosen är ospecificerat, väcker frågor Diagnostik och behandling utvecklas i takt med att kunskaperna ökar, Gustavsbergs vårdcentral ett intressant exempel på hur man kan jobba systematiskt med den här gruppen patienter

6 Sjukskrivningslängd i dagar för anpassnings- störningar och reaktion på svår stress
Utöver konstaterade skillnader i diagnostik finns också tydliga skillnader i hur långvariga sjukskrivningarna blir i olika delar av landet För den vanligast diagnosen ”Anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” är sjukskrivningarna betydligt längre i X, Y, Z och kortare i Å, Ä, Ö Detta mönster är dock inte begränsat till denna diagnos, utan kan sägas gälla generellt vilket är ytterligare ett tecken på skillnader i sjukskrivningsmönster i länen som beror på variationer i sjukskrivningspraxis mellan landstingen och inom landstingen

7 Vad händer med sjukskrivna i psykiatriska diagnoser?
Ny rapport från Försäkringskassan visar: Vanligare med återfall i ny sjukskrivning Dessa diagnoser ger de längsta sjukskrivningstiderna Lägst grad av återgång i arbete Högre risk för att gå över i sjuk- eller aktivitetsersättning Något bättre prognos för sjukskrivna i stressrelaterade diagnoser Längst sjukskrivningar och färre tillbaka i arbete!

8 Högst risk för de med återkommande skov
Relativ risk för återfall i ny sjukskrivning per diagnosgrupp

9 Högre arbetsåtergång vid stressrelaterade diagnoser
Återgång i arbete per diagnosgrupp

10 Högre risk att få sjuk- eller aktivitetsersättning
Relativ risk för övergång från sjukskrivning till sjuk- eller aktivitetsersättning per diagnosgrupp

11 Summering Återfall, mycket långa sjukskrivningar och sjuk- och aktivitetsersättning vanligare Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress står för hälften av sjukskrivningarna – och ökar Skillnader i sjukskrivningslängd med mera tyder på skillnader i praxis Ökat behov av likformighet för diagnostik Behov av evidensbaserad vård och behandling vid stressrelaterad psykisk ohälsa Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress står för hälften av sjukskrivningarna i psykiatriska diagnos, Akut stressreaktion och Utmattningssyndrom vanligast men även mycket ospecificerat! Återfall, mycket långvarig sjukskrivning och sjuk- eller aktivitetsersättning vanligare vid psykiatrisk diagnos i synnerhet vid svårare (men ovanligare) psykiatriska diagnoser Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress är prognosen för snabb återgång i arbete god och risken för återfall eller sjuk- eller aktivitetsersättning låg Skillnader i diagnostik, sjukskrivningslängd med mera, tyder på skillnader i vård och behandling samt sjukskrivningspraxis mellan landstingen och mellan vårdenheter inom landstingen Ökat behov av likformighet för diagnostik samt evidensbaserad vård och behandling för psykisk ohälsa Nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och behandling på gång för depression och ångestsyndrom, men ej för de vanligaste inom F43 (Akut stressreaktion, Utmattningssyndrom)

12 Tack!


Ladda ner ppt "Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?"

Liknande presentationer


Google-annonser