Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar"— Presentationens avskrift:

1 - Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Anta utmaningen! - Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar regionkalmar.se

2 Tobaksfri utmaning - bakgrund
Utveckling och anpassning mot gymnasieelever, med inspiration av kontraktsmetoden Tobaksfri duo som idag finns på högstadieskolorna i hela länet. Vi ser att tobaksbruket ökar från högstadiet till gymnasiet. Region Kalmar län har arbetat fram metoden Tobaksfri utmaning tillsammans med Vimmerby och Västerviks kommuner. Vi är först i landet! Vid mätningar i åk 2 på gymnasiet ser vi att det idag är fler elever som tenderar att börja använda tobak på gymnasiet än vad det tidigare varit. Då var trenden att de flesta började röka eller snusa under högstadietiden. Det är därför viktigt att arbeta tobaksförebyggande också på gymnasiet, om eleverna är fortsatt tobaksfria här, är chansen stor att de fortsätter vara det även i vuxenlivet.

3 Det här är Tobaksfri utmaning
”Tobaksfri Utmaning bygger på en metod där gymnasieungdomar antar utmaningen och tackar JA! till att vara tobaksfria och alla de fördelar det ger, med fokus på smarta val och hälsa”. Metoden består av 3 aktörer: Skolan, kommunen och landstinget arbetar tillsammans. Vi jobbar i 3 steg: Start, genomförande och uppföljning.

4 tobaksfriutmaning.se

5 För att få till stånd ett långsiktigt och hållbart arbete är det viktigt att skapa engagemang hos de aktörer som påverkar ungas hälsa. Därför skrivs en samverkansöverenskommelse mellan landsting, kommun och skola. Överenskommelsen visar på att berörda aktörer arbetar med insatser för att nå samma mål: tobaksfria ungdomar (och förhoppningsvis också tobaksfria vuxna). För att uppnå målet krävs en samverkan och en samsyn kring tobaksfrågan! ”Riktade insatser”: Bland annat work-shops på temat ”Det hälsosamma alternativet”, ”Lättlurad?”, ”När det blir helg”, övergripande föreläsning om tobak för personal, föräldrar, utlandsfödda o.s.v.

6 För ökad samverkan och uppföljning

7

8

9 Varför ska vi jobba med tobak?
Tobak smittar! Tre av fyra rökare och hälften av snusarna vill sluta med tobak 64% av de elever som röker regelbundet har testat cannabis. Skolgården ska enligt tobakslagen (1993:581) vara tobaksfri En tobaksfri skola JOHANNA Tobak smittar= man blir rökare i ett socialt sammanhang! Unga löper risk att börja och vuxna får svårare att sluta. 64% av de elever som röker regelbundet har testat cannabis= Även alkoholbruket ökar med tobaksbruk- de ungdomar som använder tobak dricker också alkohol i större utsträckning än icke tobaksbrukare.

10 Diskussionsfrågor Hur kan vi arbeta för att vår skola ska vara tobaksfri? Samsyn? Vilket stöd behöver vi från ledningen? Vilket stöd behöver vi från LT? Vilka kan vi samverka med? Hur får vi långsiktighet och hållbarhet? JOHANNA och MARIE

11


Ladda ner ppt "- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar"

Liknande presentationer


Google-annonser