Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elevråd på SFI vad är det?. Du som är elev på SfI har möjlighet att påverka din utbildning. Det betyder att du kan tala om vad som fungerar bra och vad.
Advertisements

IFK Trelleborg Aid … är en ideell förening vars syfte är att; Stödja Idrottsföreningen Kamraterna Trelleborg Utdrag ur stadgarna: 1 §Ändamål Föreningen.
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Vad är T4? Det fjärde året vänder sig till dig som vill få en yrkesexamen genom att lägga till ett år på teknikprogrammet. Utbildningen ger dig mycket.
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Ekonomiska begrepp klass 6A – Bruttolön – lön innan skatt, nettolön – lön efter skatt, ränta – inlåning och utlåning, utgift – kostnad, rörlig.
Tussitaikurit video ja kuva KESKEN. VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG 2014 Skatteförvaltningen VÄLKOMMEN TILL SKOLORNAS SKATTEDAG.
Föräldramöte BHC U12/U13 (Team -04/-05)
dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.
Roland Carlsson.  Att skapa en bild av en produkts flödesväg från leverantör till kund (kan även vara t ex enbart genom den egna produktionen)  Att.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
Sportslig utvecklingsplan Varför? För att göra föreningen ännu starkare Skapa engagemang Skapa klubbkänsla Skapa delaktighet Genom att: Tydliggöra målsättning.
MÅL KURS D HÖRALÄSA PRATA SKRIVA KLAR SIDA. Höra Dessa områden ska man kunna: - berättelser - beskrivningar - samtal - diskussioner - information - nyheter.
Så här säljer du med SMS. SMS-köp Hej Vill du köpa en majblomma? Jag har tyvärr inga kontanter på mig.
Så här anmäler du dig till högskolan VT18
Checklista - Inträden Checklista - Utträden Checklista - Övrigt
Pensionsplanering.
Samhällsekonomi Linda Holmgren, Strömsnässkolan, Strömsnäsbruk –
PRAO vecka 16 & 17 ( april).
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Elevråd på SFI vad är det?.
Elevråd på SFI vad är det?.
APL info åk 1 Arbetsförlagt arbete.
Unga vuxnas boende Hur unga vuxna bor och hur de vill bo? RUFS 2050
smslån utan kreditprövning
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Hej alla glada innebandyföräldrar
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Vad gör egentligen Kronofogden?
Soloföretagare 4 december 2015.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Direktupphandling av varor och tjänster
Information om ideella föreningar
Anna och Erik har varit kompisar länge
Nu har det gått åtta månader sedan Koll på cashen filmen spelades in
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
De nya rutinerna omfattar
De nya rutinerna omfattar
Hur ska jag skydda mig och mitt företag mot bedrägerier?
Berätta vilka vi är, varifrån vi kommer och varför
UF Ett år som företagare Företagsamhet och arbetslivsfärdigheter i praktik Timme 4. och 5. – Affärsidé, personal och rådgivare.
Nya skuldsaneringslagar
Landshypotek Banks Lantbrukspanel
FÖRETAGSBESÖK 2017.
Mobiltelefonins utveckling
- Att vara personlig och beröra
Hur påverkar tobak oss i skolan och människor i världen?
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Yrkesutbildningar CVL Sandviken
Riksdagen.
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
- LISTAR DE STÖRSTA LEDARSKAPSUTMANINGARNA 2019
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Vad tänker du om alkohol och andra droger?
Presentationens avskrift:

Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden. Han har tagit fram en produkt som många småföretagare kommer vara intresserade av att köpa. Han har varit väldigt noggrann. Innan han startade sin enskilda firma gjorde han en liten marknadsundersökning och har även undersökt att produktens pris täcker kostnaderna. Han har upprättat en affärsplan och en likviditetsplan.

De skatter som kan bli aktuella i ett UF-företag (Ung Företagsamhet) är inkomstskatt, sociala avgifter och moms. Charlie har i skolan fått lära sig allt som är viktigt att hålla reda på. I skolan har de också pratat om att många företagare hamnar hos Kronofogden just på grund av obetalda skatter. Den vanligaste bolagsformen för unga är enskild firma, men om ni vill diskutera olika bolagsformer i klassen så finns mer information på www.bolagsverket.se

Charlie har fått in flera beställningar på sin produkt Charlie har fått in flera beställningar på sin produkt. Många vill köpa mot faktura och Charlie väljer att ringa till Kronofogden för att kolla om hans kunder brukar betala sina fakturor i tid. Han ringer till Kronofogdens kundservice och frågar på kundernas personnummer. Då får han veta att tre av dem har obetalda räkningar hos Kronofogden. Detta ser Charlie som ett tecken på att de kanske inte kommer att betala hans faktura.

Charlie känner att det är viktigt att han får in pengar till sitt företag så att han själv kan betala sina fakturor. Han säger därför till de kunder som har skulder hos Kronofogden att han kan sälja till dem om det betalar produkten kontant. En av de fakturor som Charlie skickat ut blir inte betald i tid och Charlie sänder ut en påminnelse som inte heller blir betald. Han väljer då att skicka ärendet till Kronofogden, använd Faktalektionen. Firman går bra och Charlie säljer mycket. Första året gör han en rejäl vinst som han väljer att lägga vinsten på att utveckla sin produkt. Tyvärr blev den inte så bra som han hoppades och nästa år går affärerna mycket sämre.

Andra verksamhetsåret har firman större utgifter än inkomster Andra verksamhetsåret har firman större utgifter än inkomster. Charlie funderar på hur han ska få in mer pengar i firman och överväger att belåna sommarhuset som han ärvt efter sin mormor för att få pengar. Han pratar med banken som säger att det är jätteviktigt att han håller isär sin privatekonomi och företagets ekonomi. Banken är osäker på om han kommer att klara detta och nekar honom därför lånet. Nu går inte Charlie i skolan längre och funderar lite på vem han kan rådfråga om det är dags att avsluta firman eller hitta nya investerare. Diskutera gärna i klassen hur Charlie ska göra? För mer info om att avsluta företag hänvisar vi till Skatteverket.