Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anna och Erik har varit kompisar länge

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anna och Erik har varit kompisar länge"— Presentationens avskrift:

1 Anna och Erik har varit kompisar länge
Anna och Erik har varit kompisar länge. Nu vill Erik köpa en tv och hemmabioanläggning. Han har en del pengar själv, men det saknas kronor. Han får låna pengar av Anna. De skriver ett avtal på lånet och kommer överens om att Erik ska betala tillbaka lånet på 12 månader. Det börjar bra, men efter åtta månader blir Erik av med jobbet och kan inte betala resten av lånet. Han är nu skyldig Anna kronor. Erik väljer att hålla sig undan så att Anna inte kan få tag i honom. Till slut tröttnar hon och ringer till Kronofogden för att få råd om vad hon ska göra. Efter samtalet med Kronofogden skickar hon en påminnelse till Erik på de kronor som han är skyldig Anna. När Erik öppnar brevet med påminnelsen ser han att Anna lagt till 60 kronor i påminnelseavgift. Erik kan fortfarande inte betala och lägger brevet åt sidan. Vad tror ni händer nu?

2 Erik lyssnar på radioreklam om snabblån. Det kanske kan vara en lösning. Erik bestämmer sig för att kolla upp det. Erik läser på om låneformen och får veta hur det kan se ut: Pengarna direkt på kontot När du ansöker om ett snabblån kan du snabbt få in pengarna på ditt konto. Sms-lånen marknadsförs som räntefria, men lånar du kr tillkommer en avgift på cirka 600 kr. Avgiften är olika hos olika bolag. Du ska betala 3000 kr samt avgiften på 600 kr inom 30 dagar annars riskerar du att ärendet hamnar hos inkasso. Tänker du ta ett snabblån så bör du ställa dig frågan: Om jag inte har kr idag, har jag då kr om 30 dagar? Är svaret nej, så bör du avstå om du inte vill betala extra kostnader och riskera att hamna hos Kronofogden. När Erik kollat och läst villkoren lite mera noggrant ger han upp. Han har tillräckligt med den skulden han ska betala till Anna och han vill inte riskera att dra på sig ytterligare skulder. Han får se till att lösa den här situationen på ett annat sätt.

3 Eftersom Erik inte betalar påminnelsen så kontaktar Anna till slut ett inkassobolag och får hjälp med att skicka ett krav till Erik. Erik är lite stressad nu, för han har fortfarande inga pengar att betala med. Just nu orkar han inte med att få veta hur mycket skulden har ökat. Han struntar i att öppna brevet. Om Erik hade öppnat brevet hade han fått veta att om han inte betalar nu så kommer Anna att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det innebär bland annat att han riskerar att få en betalningsanmärkning. (Mer om betalningsanmärkning, bild 10.)

4 Erik, som ska betala, står alltså på ena sidan och Anna, som vill ha betalt, står på andra sidan. Kronofogden står mitt emellan dem. Anna kallas borgenär och Erik kallas gäldenär. För Kronofogden är det viktigt att den som har skulder blir behandlad på ett riktigt och lagligt sätt och att den som vill ha sina pengar får all hjälp den har rätt till. Vad skulle hända om inte Kronofogden fanns? Diskutera i klassen.

5 Anna hade hoppats att Erik skulle höra av sig men det har han inte gjort. Nu har hon tröttnat och hon skickar över ärendet till Kronofogden för att få skulden fastställd och få hjälp med att få betalt. Därför kommer nu ytterligare ett brev till Erik – denna gång med Kronofogden som avsändare. I brevet finns ett kravbrev, det kallas föreläggande. Nu måste Erik gå igenom innehållet i kravbrevet och kontrollera att skulden är riktig och att beloppen stämmer. Erik har fortfarande möjligheten att slippa en betalningsanmärkning – genom att betala den totala summan, inklusive kostnaderna som står i föreläggandet. Inom tio dagar ska han betala till den sökande , som i detta fallet är till inkassoföretaget som Anna fick hjälp av. Det är alltså inte till Kronofogden som han ska betala. Innan han betalar skulden är det viktigt att han tar reda på hur stor räntan har blivit på betalningsdagen, så att totalbeloppet blir riktigt. Han kan kolla det med inkassobolaget. Om Erik inte tycker att skulden är riktig ska han meddela Kronofogden skriftligt inom tio dagar att den är felaktig. Om han inte gör det så blir skulden automatiskt fastställd. Om Kronofogden fastställer att skulden är riktig så gör man ett så kallat utslag som ligger till grund för att driva in skulden. Utslaget ger även en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.

6 Erik måste skriva på det delgivningskvitto som kom med föreläggandet
Erik måste skriva på det delgivningskvitto som kom med föreläggandet. Oavsett vad han tycker om kravet måste delgivningskvittot undertecknas och skickas tillbaka till Kronofogden. Om myndigheten inte får tillbaka ett påskrivet delgivningskvitto inom tio dagar kommer en delgivare att söka upp honom personligen. Eftersom Erik fortfarande inte kan betala sin skuld går ärendet vidare till indrivning hos Kronofogden.

7 Så här dyr är Eriks skuld när den har gått vidare till indrivning.
Skulden fortsätter att öka eftersom han måste betala ränta för varje dag skulden förblir obetald. Hur mycket ränta som han ska betala beror på vad som är avtalat. Eriks skuld har stigit med 30 kr på grund av ränta. Skulden har ökat och det har gått snabbt. På cirka 80 dagar har skulden ökat från kr till kr.

8 Nu har Eriks skuld hamnat för indrivning
Nu har Eriks skuld hamnat för indrivning. Kronofogden vill gärna komma i kontakt med Erik för att få veta varför han inte betalat och hur han har tänkt sig att betala sin skuld. När Kronofogden har samlat fakta om Eriks ekonomi kan de besluta om utmätning. Den vanligaste utmätningen handlar om lön Det innebär att en viss del av lönen varje månad skickas till Kronofogden och sedan vidare till den han är skyldig pengar. Andra saker som kan utmätas är pengar, värdepapper, värdefulla saker, fordon, bostadsrätter och fastigheter. Om Erik inte har något som går att utmäta konstaterar Kronofogden att han inte kan betala just nu. Kronofogden bevakar sedan om han får möjlighet att betala eller får tillgångar i framtiden. I det här fallet kan Kronofogden utmäta Eriks nya hemmabioanläggning. Sakerna säljs på auktion och pengarna skickar Kronofogden vidare till Anna som nu får tillbaka sina utlånade pengar. Om det blir pengar över från försäljningen lämnas de till Erik.

9 Erik har på grund av skulden fått en betalningsanmärkning
Erik har på grund av skulden fått en betalningsanmärkning. Den kan försvåra för honom när han vill skaffa betal- eller kreditkort, låna pengar på banken, hyra lägenhet, skaffa arbete, teckna telefonabonnemang eller köpa något på avbetalning. Det kan även innebära att han får en dyrare hemförsäkring. Betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som samlas in från olika register och som används vid en kreditupplysning. Kreditupplysning görs av till exempel banker, affärer och hyresvärdar i samband med att någon vill ta lån, köpa något på avbetalning eller hyra en lägenhet. Många av uppgifterna som ger betalningsanmärkning kommer från myndigheter, till exempel Kronofogden och Skatteverket. Efter cirka ett år vill Erik flytta hemifrån, men när han söker lägenhet får han ett negativt besked. Bostadsbolaget säger att han har en betalningsanmärkning och de vill inte hyra ut lägenhet till honom. Fördjupning: Fall från verkligheten, Betalningsanmärkning. Eleverna kan även söka information om betalningsanmärkning och kreditupplysning på nätet.

10 Nu lämnar vi Erik och Anna och koncentrerar oss på hur du ska undvika att hamna i skuldfällan.
Det är viktigt att du betalar dina räkningar i tid. Om du inte gör det riskerar du att få betala ränta och extra avgifter. I exemplet med Erik och Anna såg vi hur snabbt det kan gå och hur mycket en skuld ökar. Prioritera alltid hyran! Om du inte kan betala en skuld ska du alltid kontakta den du är skyldig pengar. Då kan ni prata om saken tillsammans och kanske hitta ett sätt att lösa problemet.

11 Ett bra tips är att vara en aktiv konsument och alltid ta reda på vad som gäller innan du handlar. Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant – så är det oftast inte sant. Läs villkoren och det finstilta noggrant och fundera en extra gång innan du bestämmer dig. Vad är egentligen det billigaste köpet? Jämför olika alternativ! Ett annat bra tips kan vara att försöka se upp med impulsköpen. Saker du köper på impuls blir ofta dyra och kan i efterhand kännas ganska onödiga.

12 Vilka är då de vanligaste skulderna bland ungdomar ?
Mobilräkning - Med abonnemang kan det vara svårt att ha koll på hur hög telefonräkningen kommer att bli. - Att köpa en mobiltelefon för exempelvis 1 krona innebär alltid att telefonen i slutändan kostar mycket mer än så. Genom att betala hela telefonen på en gång och använda kontantkort minskar du risken att hamna med skuld hos Kronofogden på grund av kostnader som har med mobiltelefon att göra. Obetalda tv-avgifter Orsakerna kan vara många till att människor inte betalar. Vissa tror att om man bara ser på tv via datorn så behöver man inte betala tv-avgiften, vilket är en felaktig uppfattning. Enligt lag ska alla som har en tv-mottagare betala tv-avgift. Vilka kanaler du väljer att titta på har ingen betydelse. Även om du bara använder din tv till att se video och/eller dvd är du skyldig att betala tv-avgift. Studielån Skuld till CSN också en vanlig skuld, det vill säga att man inte klarar av att betala tillbaka sitt studielån. Snabblån Många unga hamnar med skuld på grund av snabba lån, så kallade sms-lån. Låna aldrig pengar till konsumtion. Om du måste låna, se över villkoren och dina möjligheter att betala tillbaka. Om du inte har kronor idag, vad är det då som säger att du har kronor att betala tillbaka nästa månad?

13 Det är bara du själv som är ansvarig för din ekonomi och det är viktigt att komma ihåg att det är dina val som utgör din egen framtid.Har du gjort en budget så har du kommit långt! Har du råd? Inkomster: Lön, Studielån, A-kassa,, ev bidrag Utgifter: Hyra, El, Mat, Telefon, Försäkring Till sist: Håll koll på dina räkningar Adressändra när du flyttar Stoppa inte huvudet i sanden, öppna posten! Kontakta den du är skyldig pengar och förklara. Om du känner dig osäker på vad du ska göra, ring Kronofogden De hjälper gärna till med råd, vägledning och stöd.


Ladda ner ppt "Anna och Erik har varit kompisar länge"

Liknande presentationer


Google-annonser