Hur startade Fairtrade?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olika vägar mot samma mål
Advertisements

Handel i världen.
HEMTAGARTEAM. SYFTE Det övergripande syftet är att brukaren ska kunna återvända till hemmet efter en sjukhus- eller korttidsvistelse på ett tryggt och.
VÄLKOMNA!. Åsa Lindh vd Trygghetsstiftelsen En sammanhållen omställningskedja.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
F ÖRPACKNING PROCESSEN. Från första början har jag hittat på internet en bild på en intressant förpackning. Det var en förpackning för en kaffekopp, som.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Första världskriget 1914–1918. Bakgrund och orsaker Tävlan mellan stormakterna om vem som var starkast Nationalism Kamp om kolonier Kapprustning – ”den.
Frukostmöte i Nässjö 6 juni 2015
INTERNATIONELLA AVDELNINGEN, LTH
Detta är miljömåltider
Religion - vad är det?.
Mellanhänder: Rätt eller fel? SOI 2017 Ann Fryksdahl, Konkurrensverket
Kolonialism/Imperialism
De sju intelligenserna
Internationella relationer
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Stoppa mutor.
Musikvideon.
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
Farlig utrustning.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Vi som är här idag är: Annette Gustafsson – planerare från Förvaltningen för funktionshindrade i Örebro kommun – ansvarig för samordning av YA anställningarna.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Lärarlöner Löneavtal Statliga satsningar Lokal lönebildning
Analysseminarium – ÖK februari
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
Förmåner, privilegier och rättvisa
smslån utan kreditprövning
Mitt utvecklingssamtal HT 2016
Regler för upphandling
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Underlag till nämnder 2017 – 03 – 06
Vilhelm Moberg
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
Upplysningen 1700.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Kollektiva varor Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Ledtråd: ett vasst vårtecken!
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
CASE Jolanda Riissanen
Rika och fattiga länder!
Föreningen Samtal och erfarenhetsutbyte
Systematisk uppföljning
Ett klasslöst samhälle
Ditt kompletta kontorsvaruhus
Influensavaccin till vårdpersonal
När politiken kom till köksbordet
Smartare möten – effektivare uppföljning
Vincent Van Gogh Målare och konstnär Född i Nederländerna
Referensgrupp
Våra medlemmar representerar ett tvärsnitt av det svenska samhället
1/2 Ditt namn och datum: Namn på den du har samtalet med:
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
USA fram till frihetskriget.
Biomedicinska analytikerdagen 15 april
Tunga och långa fordon Johan Ullberg
Pappersproduktion i världen 2017 Per region
Partnerskapsarbete Tillsammans för Norrbottens bästa
Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning.
[Projektnamn] Utvärdering
Digitalisering handlar inte om IT utan om ett sätt att tänka: öppenhet och samarbete eller göra allt själv bakom lyckta dörrar? Bättre och effektivare:
Prisundersökning 2013.
Exempel på SU: Funk Verksamhetsutveckling från brukarundersökningar – förbättrad kommunikation mellan brukare och personal inom funktionshinderomsorgen.
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Hur startade Fairtrade? Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt) har funnits i Sverige sedan 1997 då den första produkten lanserades på den svenska marknaden (kaffe). Men initiativen kring en rättvisare handel kom långt tidigare. Under 60- och 70-talet började en frustration bland olika aktörer världen över växa, man ville arbeta för förbättrade villkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Mexiko: På 70-talet kom Frans Vanderhoff, flykting från Chile, till Mexico. Han märkte hur svårt det var för odlarna att sälja sitt kaffe. Under många år hade de varit tvungna att sälja kaffet till rekordlåga priser till s.k. ”coyotes” (mellanhänder). Eftersom odlarna inte hade några andra köpare så var de tvungna att sälja till mellanhänderna, till det pris de erbjöd. Frans Vanderhoff samlade i början av 80-talet ett hundratal bönder till ett möte för att tillsammans göra något åt deras situation. De startade kooperativet UCIRI.

Mexiko – Holland: UCIRI kom sedan i kontakt med organisationer för rättvis handel i ”Nord” för att tillsammans bl.a. råda bot på problemen med många mellanhänder och låga priser. I samarbete med Holland var UCIRI med och grundade den holländska motsvarigheten till Fairtrade ”Max Havelaar” och blev det första certifierade kooperativet. Först ut med en produktmärkning som garanterade förbättrade produktionsförhållanden var därmed Holland 1988. Syftet var att ge marginaliserade odlare marknadstillträde och möjlighet att sälja i stora volymer samt att erbjuda konsumenten en vara som garanterar produktion enligt kriterier för rättvis handel. Max Havelaar var en holländsk sagofigur som kämpade mot exploateringen av kaffeodlare i de holländska kolonierna.

Olika certifieringsmärken: Efter några år spred sig märkningskonceptet vidare och fler nationella initiativ skapades, t.ex. tyska Transfair och engelska Fairtrade Foundation. I USA och Kanada skapades Transfair. I Finland Reilu Kauppa och Max Havelaar i Danmark och Frankrike. På bilden ser ni ett urval.

Rättvisemärkt: 1994 började en grupp inom Svenska kyrkan diskutera möjligheten att även i Sverige starta en produktmärkning för rättvist handlade varor. Rättvisemärkt bildades 1996 och den första certifierade produkten kom ut på marknaden 1997. Det började i något av en uppförsbacke för Rättvisemärkt i Sverige. Men år 2004 började den ditintills ganska svåra situationen för Rättvisemärkt vända, sakta men säkert. Mycket tack vare det statliga informationsstöd som beviljades föreningen fr.o.m. år 2004 och möjliggjorde anställning av två personer på heltid som arbetade med informationsarbete och opinionsbildning.

FLO bildades 1997: FLO bildades 1997 med syfte att samordna kriterier och kontroll för Fairtrade. En ny internationell produktmärkning var född. Ideella organisationer låg bakom. Alla olika märkningsorganisationer verkade självständigt tills FLO bildades 1997.

Internationellt märke: Allt eftersom tiden gick började man samarbeta allt mer mellan länderna och 2002 kom ett nytt gemensamt internationellt certifieringsmärke. År 2004 gick dåvarande Rättvisemärkt (nu Fairtrade Sverige) över till det internationella certifieringsmärket. Nästan alla övriga länder med märkningsinitiativ har gått över till det internationella certifieringsmärket.

Från Rättvisemärkt till Fairtrade: 2010 började Rättvisemärkt använda sitt internationella namn Fairtrade.

Fairtrade idag: I dagsläget finns det 19 märkningsinitiativ i 23 länder!