eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ny dosleverantör Västra Götalandsregionen (VGR) har genomfört en ny upphandling av tjänsten dosdispenserade läkemedel för öppenvården. Avtal har tecknats.
Advertisements

Regiongavleborg.se Journal via nätet ARBETSPLATSINFORMATION Journal via nätet (Journalen)
EBP-cirkel 1 INGEGERD BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Tjänstelegitimation och privata aktörer i offentlig regi E-legitimationsdagen :15 – 14:45 Ulf Palmgren.
Post- och telestyrelsen Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Eva Grönborg, Post- och telestyrelsen.
Säker e-post med SITHS-kortet, - förutsatt att… Västkom
Tillsammans för en smartare @asazetterberg.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Patientdatalagen –Anpassad behörighet –Spårbarhet –Spärr För att användare ska kunna tilldelas korrekta och ändamålsenliga behörigheter krävs att vårdgivaren.
Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedningar Det finns fyra beredningar: öst, nord, syd och mitt. Beredningarna består av förtroendevalda.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Hälsa för mig och 1177 Vårdguiden Tomas Lithner, avdelningschef eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vvd Inera.
Äldreomsorgen idag och i morgon Ny teknik i välfärdens tjänst
Hur ser den nationella riskbilden ut idag och i framtiden
Mina vårdkontakter blev 2015……
Ackreditering enligt EN ISO/IEC 17025:2005
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Nationell Patient Översikt
Välkommen! Evamaria.
Digitalisering, flera begrepp i samma term
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Nystart för nollvisionen
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Analysseminarium – ÖK februari
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
Ansvar inom regeringskansliet
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Överförmyndarnämnden
Verksamhetsutveckling med stöd av IT
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Samverkan hälsingland
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
Skogsbrukstjänster utförs av
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
Nationell Patient Översikt
Nationella kompetensrådet
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Välkomna! strategi för Vilt-förvaltning
Identitet, åtkomst och behörighet
LSA-uppdrag del 2: förskrivningsdata
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Diagnos och delaktighet
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Nästa steg regionkalmar.se.
Behovskartläggning Kartläggningen beskriver målgruppens behov och skapar därmed förutsättningar för att utveckla processer som motsvarar behoven. Den.
Digitalisering av rehabiliteringsverksamheterna
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Beslut vid SKL:s kongress 2015
Hållbar utveckling måste vara
Dokumentera rätt i vården
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Blodomloppet för vården
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Kontinuitetshantering
Uppgifter inför samskapande dialog
Presentationens avskrift:

eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi Stephen Dorch, säkerhetsskyddschef 2017-10-23 Version 1.0

e-Hälsomyndighetens uppdrag Vår uppgift är att leda regeringens initiativ inom e- hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Vision e-hälsa 2025 och säkerhet Informationssäkerhet är en absolut förutsättning för att nå eHälsomålet om att vara världsledande inom eHälsa 2025. ”Det måste bli tydligare att informationssäkerhet skyddar hela samhället, dess välstånd och inte bara teknik. I annat fall riskeras informations- säkerheten att ställas mot andra värden när den istället borde ses som en del av dessa värden.” källa: MSB trendrapport 2015

e-Hälsomyndighetens tjänster Myndigheten tillhandahåller ett antal tjänster för att möta de behov som finns hos aktörer inom vård, apotek och omsorg, tex: Kommun: Hantering av dos-patienter och förskrivning av e-recept Landsting: Förskrivning av e-recept Apotek: Expediering av recept Invånare: Läkemedelskollen Hemtjänst och särskilda boenden - dostjänser hantering av dos-patienter via pascal Behov av förskrinvning av recpet (Sissi/Jessica: hjälp mig gärna med att namnge och förklara de vanligaste och viktigaste tjänsterna) Våra tjänster hanterar känsliga personuppgifter vilket ställer höga krav på säkerhet, men vad är säkerhet egentligen?

Säkerhet - mer än bara ord Att gå från ord till handling, från styrande dokument till säkerhetsåtgärder på riktigt i verksamhetsprocesserna Lagar som driver säkerhet Ledningssystem för informationssäkerhet Referensarkitektur Säkerhet i den dagliga förvaltningen Identifiera Klassa Riskanalys Åtgärda Följa upp

Vad är säker åtkomst? Konfidentialitet Tillgänglighet Riktighet Spårbarhet För eHälsomyndigheten innebär säker åtkomst: Tillitsgranskning via federationen Sambi Ny teknisk åtkomstlösning

Sambi – federativ infrastrukturlösning Sambi står för Samverkan för behörighet och identitet inom hälsa, vård och omsorg och togs fram av eHälsomyndigheten, SKL (Inera) samt Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS) Gemensam nationell infrastruktur som möjliggör samverkan inom hälsa, vård och omsorg Visionen är att erbjuda säker och effektiv åtkomst till tjänster inom hela sektorn Samverkan bygger på tillit till de anslutnas inloggningsuppgifter För att vidmakthålla tilliten finns en federationsoperatör som kontrollerar medlemmarna

Planer för säker åtkomst och Sambi Säker infrastruktur Federationsoperatör för hela sektorn Fungerar på rätt plattformar och enheter Samverkan, delaktighet Kontinuerlig utveckling På sikt den mest hållbara lösningen baserat på samverkan i sektorn Det är vi tillsammans som är SAMBI !

eHälsomyndigheten godkänd som tjänsteleverantör Detta innebär att vi, efter det att säkerhetslösningen är införd i release 17.1 nu i november, kan tillgängliggöra våra tjänster till aktörerna på ett säkert och effektivt sätt. Senast i maj 2019 vill vi att alla aktörer har anslutit sig till den nya säkerhetslösningen. Men hur går det till, var kan vi få hjälp och vägledning?

Läs mer på vår webbsida! https://www.ehalsomyndigheten.se/anslut--utveckla/

Tack