Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samverkan hälsingland

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samverkan hälsingland"— Presentationens avskrift:

1 Samverkan hälsingland
Räddningstjänsterna i Hälsingland har under ett antal år jobbat för att utveckla samverkan mellan kommunerna och stärka Hälsingland som landskap. En ambitionshöjning var när vi kopplade ihop Räddningstjänstorganisationerna i ett gemensamt räddningstjänstnät, RISCS. 2016 undertecknades ett gemensamt avtal där vi förbinder oss att vidmakthålla och utveckla samverkan samt att uppfylla god informationssäkerhet.

2 Samverkan hälsingland
Det räcker dock inte med att ”bara” Räddningstjänsterna jobbar i det gemensamma nätet om vi verkligen vill utnyttja fördelarna med samverkan. Räddningstjänsterna jobbar idag med en befälsnivå som har benämningen BiB ( Befäl i Beredskap). Tre org i landskapet. Kommunerna har även löst Tib-funktionen på lite olika sätt Staten kommer att lägga mer ansvar på kommunerna gällande det civila försvaret och ökad krishanteringsförmåga. Här kommer, som vi ser det, en fördel när vi nu har ett gemensamt robust kommunikationsnät att användas till fler områden att nyttja och samverka i.

3 Vision 2020 Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som främjar innovation och tillväxt inom näringslivet, möjliggör digitalisering och effektivisering av processerna inom offentlig sektor, aktivt bidrar till att medborgarna har en god, säker och hållbar livsmiljö Mål Geodata är öppna Geodata är användbara Geodata är tillgängliga Samverkan är välutvecklad

4 Viktiga samhällsutmaningar där geodata kan bidra med lösningar:
Innovation och tillväxt Digitaliseringen av offentlig förvaltning En effektivare samhällsbyggnadsprocess Försvar, samhällsskydd och beredskap ” Här finns flera utmaningar under de närmaste åren. Förutsättningar för försörjning med kartor och annan geodata ser mycket olika ut mellan de olika aktörerna, från statliga myndigheter via blåljusaktörer till privata aktörer. ” ” För att skapa bästa möjliga förutsättningar att rädda liv och egendom vid kriser och olyckor ska samtliga aktörer ha gemensam tillgång till enhetliga kartor och positioneringsdata, för att säkerställa en gemensam lägesbild både före, under och efter en händelse. ”

5 Blåljuskartan Kommunal geodata
En gemensam bakgrundskarta för blåljusverksamheter som grund för en effektiv kartförsörjning och ett effektivt samarbete blåljusaktörer emellan. Den gemensamma bakgrundskartan ska bygga på Lantmäteriets nationella kartinformation (Topografisk webkkarta Visning) och Trafikverkets nationella väg- och järnvägsdata och utvecklas i ett samarbete mellan myndigheterna. Kommunal geodata Även inom kommunal verksamhet anses kartor och geodata som ett viktigt verktyg för att presentera, planera och analysera/simulera information som faller inom kommunens åtaganden. Exempel på sådan data kan vara fastigheter, byggnader, adresser, befolkning, VA-nät, miljödata och kommunal samhällsservice.

6 (Räddningstjänst i Samverkan Cloud Solution)
RISCS (Räddningstjänst i Samverkan Cloud Solution) RISCS är en nätverk för Räddningstjänst som underlättar samverkan och överbrygga teknik i vardagen och i kris. Tjänsten har en hög säkerhet och skyddar känslig information. I dagens högteknologiska samhälle utnyttjas tekniken för att öka tillgängligheten och gör informationsdelning mellan parter i RISCS anslutna organisationer. RISCS skapar en plattform för decentraliserad ledning/bakre stöd, typ IB funktion. Som ger bättre och större uthållighet vid större insatser i samsyn med MSB:s Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar.

7 RISCS Gemensamma tjänster 4G APN
IT ORG IT ORG Ljusdal NHR KFSH IT ORG

8 PostGIS Geoserver

9 Samverkan hälsingland
Förslag till fortsatt utveckling/samverkan; Via en förstudie utveckla ta fram ett konkret projektförslag – ”Projekt Krisnät Hälsingland”, Att Hälsingerådet ställer sig positiva till detta och ger ett inriktningsdirektiv, Att samtliga Hälsingekommuner är beredda att delta och gemensamt vara med att finanisera, Att vi gemensamt söker statsbidrag via MSB till projektet, Att ge mandat för en förstudie som syftar till att ta fram ett projektuppdrag att driva under hösten 2018. Att en avstämning sker vid nästa möte med Hälsingerådet


Ladda ner ppt "Samverkan hälsingland"

Liknande presentationer


Google-annonser