Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ansvar inom regeringskansliet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ansvar inom regeringskansliet"— Presentationens avskrift:

1

2 Ansvar inom regeringskansliet
Försvarsdepartementet ansvarar bl.a. för att utveckla militärt försvar och för samordning mellan det militära och civila försvaret inom ramen för totalförsvar. Justitiedepartementet ansvarar bl.a. för utveckling och samordning av krisberedskap och civilt försvar. Varje departement med berörda myndigheter har ett ansvar för Totalförsvar.

3 Bakgrund och Inriktning
Omvärldsanalyser och Militärstrategiskt läge Försvarsberedningens rapporter Säkerhets- och försvarspolitisk inriktning i Försvarsbeslutet Strategiska geografiska områden Regeringens anvisningar/uppdrag december 2015 ”Det enskilt viktigaste under försvarsinriktningsperioden 2016 t.o.m är att höja den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret ” Myndighetsunderlag sedan 2015; grundsyn, årsredovisningar, särskilda uppdrag m.m.

4 Vad är Totalförsvar? Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvar består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). Under högsta beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas.

5 Vad har hänt senaste året?
Nationell säkerhetsstrategi. Ansträngningar för att öka kunskap och etablera ”krigsmedvetande”. Krav på att höja krigsförbandens operativa förmåga. Krav på krigsplacering, försvarsförsörjningskoncept m.m. Information till Landsting och Kommuner. Uppdrag om infomaterial till allmänheten. Utredning om ändringar i säkerhetsskyddslagen. Parlamentarisk kommitté om staten – kommunerna och enskilda. Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet. Utveckling av bilateralt och multilateralt samarbete. Löpande analyser för uppföljande inriktning m.m. Uppföljande regeringsuppdrag till FM, MSB m.fl. Politiska överenskommelser inklusive budgetförstärkningar. Stöd till Försvarsberedningens totalförsvarsrapport (lämnas i december)

6 Regeringsbeslut 11 maj 2017 FM och MSB får fortsatt uppdrag att gemensamt främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret. FM och MSB ska verka för att berörda aktörer krigsplacerar personal. Genom t.ex. utbildningar, övningar, metodstöd och andra förmågehöjande insatser ska FM och MSB verka för att bevakningsansvariga myndigheter samt prioriterade landsting och kommuner senast den 31 december 2018 har stärkt förmågan inom följande områden: planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap avseende försörjning av kritiska förnödenheter, egendom och tjänster genom exempelvis avtal, lager, förfogande och ransonering, aktörsgemensam samverkan som möter de höga krav på sekretess och robusthet som ställs vid höjd beredskap, samt planering för att verka från alternativ och/eller skyddad ledningsplats. Uppdragen ska redovisas senast 22 februari 2019.

7 Politisk överenskommelse 16/8 omsätts
Ytterligare 8,1 miljarder till försvaret varav 1,3 miljarder till civilt försvar: Förstärkningar av Försvarsmaktens regionala staber för att bl.a. möjliggöra ökad samverkan med aktörer inom totalförsvaret. Ökade resurser till kommuner, landsting, länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter. Särskilda medel för prioriterade områden. Särskilt projekt om samverkan och organisation för totalförsvar i Gotlands län. Resurser till MSB för att förstärka informationssäkerheten och det psykologiska försvaret.

8 Författningsreglering (urval)
Regeringsformen (1974:152) 15 kap. Krig och krigsfara Lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap Förordning (2015:1053) om totalförsvar och höjd beredskap Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt Förordning (1995:238) om totalförsvarsplikt Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder…(LEH). Lag (1982:1004) om skyldighet för näringsidkare, arbetsmarknadsorganisationer m.fl. att delta i totalförsvarsplaneringen. Krigshandelslag (1964:19) Förfogandelag (1978:262) Förfogandeförordning (1978:558) Förordning (1992:391) om uttagning av egendom för totalförsvarets behov Förordning (1992:390) om förberedelser för leverans av varor och tjänster Förordning (1982:314) om utnyttjande av Kustbevakningen inom Försvarsmakten

9 Övergripande utmaningar
Skapa ”Krigsmedvetande” och ”krigsberedskap” utöver krismedvetande och krisberedskap; inriktningen och uppgiften måste tas på allvar av alla aktörer. Styrning och ledning: Staten - Landsting - Kommuner. Moment 22: regeringens anvisningar/prioriteringar - myndighetsunderlag. Gråzon mellan fred och krig: beredskapsalternativ, tolkning av ”utomordentliga förhållanden” i lagtext m.m. Vad innebär psykologiskt försvar och cybersäkerhet? Avvägning av knappa resurser mellan militära försvaret och civila försvaret. Omvärldsberoende: försörjningsberedskap m.m. Involvera privata aktörer. Prioriteringar av resursförstärkningar på kort och lång sikt!

10

11


Ladda ner ppt "Ansvar inom regeringskansliet"

Liknande presentationer


Google-annonser