Att skriva en resonerande text

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
- Stycken, objektiv, svåra ord
Viktiga ord Tes Argument Motargument/ replik Huvudåsikt Ämnet/rubriken
Referat En sammanfattning.
Att skriva en argumenterande text
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Formellt, skarpt och snyggt
Att tala för att övertyga
Insändare Struktur och respons.
Betyg och förmågor.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Ett arbetsområde om poesi
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att övertyga ! Disposition och mall.
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Hur gör du för att förstå en text?
Kunskapskrav och matriser
Textgenrer Vad är en textgenre?.
Argumenterande text.
Skriva noveller.
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
En guide för arbeten i SO
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Inledning och avslutning
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Olika texter du behöver känna till
Elev loggbok.
Torsdagen den 3 december. Dagens lektion Fortsatt jobb med den muntliga presentationen (utformning, bilder, kanske lite träning om vi hinner) Boksamtal.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Genrer Krönika 1 Carmen Winding, Bäckaskolan 7-10 sär, Gnosjö –
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
Reportage.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
Övning Tid: 30 minuter + hemuppgift
4 processer att behärska:
Att tänka på: En koncentrerad sammanfattning En utvecklad sammanfattning En tydlig struktur Ett varierat och precist ordval Inledning och avslut som hänger.
Att skriva en nyhetsartikel
Inför det nationella provet i svenska - skriva
Källkritik 101.
Svenska som andraspråk 3
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Konsten att skriva en debattartikel
Videokonferens 4 Läsa upp dikt Hålla föredrag
Läslogg 2D Skönlitteratur <-> facklitteratur
Resonerande text Använd din elevbok!
Tyck som jag! Om metoder för påverkan
Att skriva essä.
Novellanalys.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Workshop Arbetsplatslärande.
Krönika v.35-v.36 Du lär dig formen för en krönika
Att skriva en utredande text
Utredande text Labbrapport.
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Texttyper Återberättande, beskrivande, instruerande, berättande, argumenterande och förklarande © Vikarielärare.
Din företags-broschyr
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Inför det nationella provet i svenska - skriva
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Att skriva en resonerande text

Vad är en resonerande text? Syftet med en resonerande text är att presentera din åsikt i en fråga och visa läsaren hur du tänker kring denna fråga Du diskuterar med dig själv och visar upp fördelar och nackdelar med frågan Du ställer frågor till dig själv som du sedan besvarar Du styrker din åsikt genom goda exempel, antingen egna, från texter eller källor

Struktur En resonerande text består av tre delar En inledning där du presenterar frågan du ska diskutera, bakgrund till din fråga och kanske också ev information som vi läsaren behöver veta för att förstå din fråga En huvuddel där du diskuterar frågan genom att visa fördelar och nackdelar med ämnet. Här har du också med många exempel och visar på olika perspektiv En avslutning där du sammanfattar ämnet och vad du kommit fram till

Språk Gestaltande beskrivningar och bildspråk Referatmarkörer till olika källor – Enligt… Fördelar/nackdelar är organiserade så att läsaren enkelt kan följa med i texten. Ett förslag är att presentera din fördelar och nackdelar i ordning [kanske ett stycke i taget] För att läsaren ska förstå orsaker och konsekvenser finns ofta sambandsord t.ex. därför att, eftersom, För att läsaren ska förstå strukturen i texten så använder ofta markörer: Inledningsvis En fördel/En annan fördel/En nackdel… Avslutningsvis/sammanfattningsvis

Mottagare Förklara saker för mottagare som du tror den inte känner till t.ex. sammanfattningar av böcker/tidningar/källor som du kommer använda dig av Vänd dig till mottagaren med retoriska frågor och tilltal – dra in läsaren in i dina funderingar! Se till att resonemanget går att följa med i Ha med källhänvisningar om det behövs i texten så att läsaren kan undersöka frågan vidare

Din uppgift Uppgiften Presentera först Ankomsten och Jag är en pojke med tur (sammanfatta dem kort) och beskriv inledningsvis hur deras liv skiljer sig från ditt eller liknar ditt. Tänk på att detta även kan vara reaktioner på saker – inte bara händelser i ens liv. Ta med exempel från båda böckerna så att det blir tydligt för oss. Beskriv gärna även vad huvudpersonerna i båda böckerna har gemensamt.   Resonera sedan om det går att dra några lärdomar i ens eget liv när man läser en bok om personer som lever väldigt långt ifrån ens egen värld. Beskriv ett budskap från vardera bok. Tips! Här kan du välja att problematisera att Ankomsten är en bilderbok och att det kan göra det svårare att förstå hur andra har det. Ta gärna också upp fördelar och nackdelar när du resonerar.

Inledning Här behöver du göra ett par saker: Beskriva bakgrunden: Du har läst Ankomsten och Jag har en pojke med tur. Här måste du kort sammanfatta båda böckerna eftersom dina läsare inte läst böckerna. Frågan du ska diskutera; Går det att dra några lärdomar i ens eget liv när man läser en bok om personer som lever väldigt långt ifrån ens egen värld?

Huvuddel – den tyngsta delen av texten Du behöver här berätta om hur ditt liv skiljer sig från karaktärerna i boken. Ge tydliga exempel. Du behöver sedan berätta om vad lärdomarna (budskapen) är med boken. Därefter kan du börja diskutera din fråga – kan man lära sig någor från karaktärer och budskap när bakgrunden/miljön skiljer sig från våra liv? Glöm inte använda exempel när du beskriver dina fördelar/nackdelar Visa först fördelar med detta Visa sedan nackdelar med detta Våga också problematisera dig själv. Allt är inte svart eller vitt! Visa många olika perspektiv

Avslutning Här ska du avsluta din text och sammanfatta frågan och huruvida du har kommit fram till ett svar.