Neurorehabilitering i Primärvården

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Advertisements

Överenskommelse om psykisk ohälsa 2013
Med fokus på äldre med psykisk ohälsa
Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
Vad innebär val av vårdenhet?
Psykologenheten och Recure Rehab enheter inom
Vårdplanering Liselott Sjöqvist Västmanlands Sjukhus.
PRIMÄRVÅRDEN.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Sjukskrivningsmiljarden
Vårdval Rehab
Vilka hinder finns här i vårt sjukhusupptagningsområde för att erbjuda god strokevård och rehabilitering? Kalix, Övertorneå, Överkalix, Haparanda Sluten.
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Vårdsamverkan Fyrbodal
Rehabiliteringsgarantin
Hur hanteras det mellan kommun sjukhus idag? Uppdrag från LG 30/5
En presentation av enheten
Idag Grundläggande krav på vc att avsätta minst 10 tim/1500 listade och år av medicinsk kompetens för gemensamt utvecklingsarbete. Motsvarar timmar/år.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Behov av habilitering och rehabilitering
Vad är god strokevård och rehabilitering ? Gällivare, Pajala, Jokkmokk Sluten vården, Primärvården, Kommuner Strokeenhet med multidiciplinärt team God.
Medicinsk Vårdplan.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Förslag till utbildning av Patientansvarig sköterska.
Ersättningsmodell för Vårdval Rehab
Lokal Strokeprocess i Hässleholm
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Kalix, Övertorneå, Överkalix, Haparanda.
Välkommen! Till Lunds universitet och Medicinska fakulteten
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Rehabiliteringsmedicin Jönköping. Agenda Presentation Uppdraget RMPG Senaste minnesanteckningar 2009 Årsrapport 2010 Hur arbetar vi fortsättningsvis?
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Vårdval Rehab Dialogforum
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
1 Teamet för personer med FlerfunktionshinderOrupssjukhusetSUS.
Läkarmedverkan i hemsjukvård
Barnets rättigheter i nya patientlagen
SBU-rapport Rehabilitering av äldre personer med höftfraktur – interdisciplinära team Medicinska kommittén
Region Östergötland Regelbok för vårdcentraler Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Habiliteringen för barn och vuxna i Uppsala län Studiebesök Marie-Louise Åkerlund kurator.
Vårdval Gotland Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdval Gotland steg för steg.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Revidering av: ”Översyn av rehabiliteringsverksamheten inom NLL, 2011”
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Valbar VFU 7,5 hp Termin 6 Syfte med kursen är att ge den studerande möjlighet att fördjupa och utveckla sin kliniska kompetens inom ett valfritt verksamhetsområde.
Cosmic R8.1 i primärvården
Projekt Mobila team: Ersättningssystem
Hemtjänstprocessen, bakgrund
Kvalitetsdag 12 oktober 2017 Primärvården i Västmanland Vad har hänt sen sist ! Vad händer framöver !
Ny Remissrutin till BUP
Tidig kontakt med arbetsgivare vid arbetsrelaterad ohälsa
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Välkommen till Habiliteringscentrum Västmanland
Framtidens rehabilitering
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
LSA-uppdrag Gunilla Stridh Ekman apotekare & teamledare.
Helén Kastemyr Hälsovalsenheten
Vad kostar vården.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Flyktingbarnmottagningen Göteborg
Presentationens avskrift:

Neurorehabilitering i Primärvården

Bakgrund Strokeprocessen visade att tillgången till rehabilitering för vuxna på primärvårdsnivå i områdena Västerås och Surahammar är otillräcklig. Det saknas en verksamhet på primärvårdsnivå med teamsamverkan, fördjupad kunskap och förutsättningar att ta emot vuxna strokepatienter.

Syfte öka tillgängligheten till neurologisk rehabilitering och därmed skapa förutsättningar för mer jämlik vård i länet. Målgrupp Vuxna personer över 18 år med neurologisk sjukdom eller förvärvad neurologisk skada, som är i behov av funktions- och aktivitetsträning på primärvårdsnivå.

Uppdrag Erbjuda rehabilitering till vuxna personer som har nedsatt aktivitets- och funktionsförmåga, nedsatt talförmåga och/eller behov av eller sjuksköterskestöd utifrån sin neurologiska skada eller sjukdom. Nyinsjuknade personer som är utskrivna från sjukhusansluten vård/rehabilitering och är i behov av uppföljning och/eller träningsperiod av någon eller flera behandlare ska prioriteras och ges snabbt tillträde till behandling.

Ansvarig läkare Familjeläkare Det ska vara möjligt att få sin rehabilitering på denna enhet även om patienten har sin medicinskt ansvarige läkare inom regionens specialistvård. Gäller främst patienter med stroke.

Bemanning Leg arbetsterapeut, minst 100 % Leg fysioterapeut, minst 100 % Leg logoped, 100 % Leg sjuksköterska, efter behov kan samordnas med vårdcentralens övriga personal Övrig personal, ej obligatorisk

Kompetens Minimikrav: Personalen ska ha dokumenterad erfarenhet av neurologisk rehabilitering för vuxna som tillhör målgruppen för verksamheten samt ha adekvat utbildning inom neurologisk rehabilitering.

Lokaler Vara lämplig för personer med funktionsnedsättning Vara placerad i Västerås tätort Ska ha träningsutrustning anpassade till patienter med funktionsnedsättningar. Utrustningen ska även vara anpassade till patienter med rullstol. Det ska finnas utrustning så att det är möjligt för patienter att träna olika köksaktiviteter

Samverkanskommitté Parterna ska i samband med undertecknande av avtal upprätta en samverkanskommitté bestående av företrädare för uppdragsgivaren och från uppdragstagaren. Ska följa förberedelser inför driftstart Vårdrelaterade frågor Bemanning Frågor rörande rapportering och uppföljning inklusive avvikelserapporter Ekonomiska frågor Uppföljning av kompetensutvecklingsplanen Eventuella önskemål om förändringar i uppdraget

Ersättning Fast ersättning med 3 Mkr per år, samt en rörlig ersättning med 220 kr per besök. Startbidrag för kompetensutveckling, lokaler och utrustning kan utgå. Taket för ersättningen är 4 Mkr per år.

Uppstart De första åtta månaderna kommer enheten att ha möjlighet att få stöd av en person med kompetens inom området. Stödet kan bestå av hjälp till utveckling av verksamheten, bedömning av kompetensutvecklingsbehov, hjälp med utveckling av behandlingsmetoder, mm. Under den perioden utgår endast en fast ersättning.

Intresseanmälan Erbjudandet om att starta ett neuroteam på primärvårdsnivå ges till samtliga vårdcentraler. Om fler vårdcentraler är intresserade görs en bedömning av hur väl varje ansökan uppfyller de krav som ställs. Ett underlag kommer att skickas ut inom kort.

Hög medicinsk komplexitet Låg medicinsk komplexitet Låg rehab- Skiljelinje rehab på sjukhus & utanför sjukhus (Leverans 1) Hög medicinsk komplexitet Medicin- klinik Medicin- klinik Leverans 3 Rehab utanför sjukhus Sjukhusansluten rehabilitering Skiljelinje medicinklinik & primärvård (Leverans 1) Familje- läkare Familje- läkare Leverans 3 Rehab utanför sjukhus Sjukhusansluten rehabilitering Låg medicinsk komplexitet Låg rehab- komplexitet Hög rehab- komplexitet