Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap
Från riskfaktorer till friskfaktorer Aaron Antonovsky varför behåller en del människor sin hälsa och förblir friska? (1970 – test) De som kan hantera tillvaro med yttre stresspåfrestningar, har utvecklat KASAM Salutogent synsätt salutogenes (1978) – att utgå från friskfaktorer. Salutogena processer främjar en hälsosam utveckling KASAM
Att främja hälsa Chefens jobb: ”Göra det möjligt” positivt ledarskap, tydlig information, tillfredsställande arbetssituation, återkopplar, lyfter fram vikten av hälsa och motion; glädje Medarbetarens jobb: ”Få det gjort” öppen kommunikation, inflytande och delaktighet, balans mellan arbete och privatliv, gemensam värdegrund (Obs! Chefen är också medarbetare…)
Att vara hälsofrämjande … Att ha kunskap om sådant som gör oss friska t ex balans mellan jobb och fritid. Att känna till strukturer på arbetsplatsen och hur de påverkar Att göra sig delaktig i processerna på och utanför arbetsplatsen Genomför!
Varför? Friskare anställda Minskad frånvaro Ökad motivation Högre produktivitet / måluppfyllelse Lättare att rekrytera – minskad personalomsättning Ökad nöjdhet
13 faktorer för en frisk arbetsplats Positiva, tillgängliga och rättvisa ledare Utvecklad kommunikation Samarbete/teamarbete Positivt, socialt klimat Medinflytande/delaktighet Självständighet/empowerment Rolltydlighet med tydliga förväntningar och mål
Erkännande för det jag gör Att utvecklas och växa i arbetet Lagom arbetstempo och arbetsbelastning Administrativt och/eller personligt stöd i arbetet Bra fysisk arbetsmiljö Bra relationer till kunder & intressenter
Gör medarbetarna medansvariga Mod…tåla-mod… (ibland är det trögt…) Forma en ”stab” Öppna upp för att nya saker kan vara bra saker! Nyfikenhet!
Att vara en hälsofrämjande chef/medarbetare är att ha kunskap om sådant som gör oss friska t ex balans mellan jobb och fritid. ha kunskap om strukturer på arbetsplatsen och hur de påverkar göra sig delaktig i processerna på och utanför arbetsplatsen Genomför!