Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Advertisements

Etik- Modet att välja!.
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Etikkursen - översikt.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Thomas Hartvigsson MORIA: Introduktion Thomas Hartvigsson
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
ETIK - MORAL.
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Filosofi 1.
Etik.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
Etik och moral.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv. Teori och praktik En enkel uppdelande förklaring av etik och moral är att etik är tankarna kring rätt och.
dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.
Etik- att göra det rätta Metaetik Kan man alls säga att det finns det rätt eller fel i moraliska frågor. Detta är något man funderar över och diskuterar.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
TILLÄMPNINGSOMRÅDEN Psykologi 2a. PSYKOLOGI 2A Centralt innehåll: Tillämpningsområden inom psykologin i relation till förändringar i samhället.
Etik - Att göra det rätta.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Religion - vad är det?.
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
7 frågor Ett verktyg för att göra en tydlig, fullständig och specifik beskrivning av ett problem.
Motivera lantbrukarna i rådgivningen
Och hur ska man göra rätt?
PRV – upphovsrättsundersökning 2017
Varför läser ni religionskunskap?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Filosofi 1 (50p) - introduktion
Religion.
Konstfilosofin och dess frågor
Religion och identitet
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Regler, plikter och moraliska lagar.
Motivera lantbrukarna i rådgivningen
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Etik- planering.
Pierre Bourdieu.
Religion.
Upplysningen 1700.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Grupper, förtydliga uppgiften, kunskapskrav, sonetter, eget arbete
ETIK Att göra det rätta….
Verb I denna PowerPoint kommer ni få veta lite om  verb I olika former och hur de används I den svenska grammatiken. 
Källkritik och historiska källor
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Om buden.
Religion Livsåskådning.
Presentationens avskrift:

Etik Vad är rätt och vad är fel?

Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad som är fel att göra samt varför det är rätt eller fel att göra det ena eller andra. De två huvudfrågorna för etiken blir alltså: 1.Vad är rätt och vad är fel att göra? 2.Varför är det rätt eller fel att göra något? Ett exempel på fråga (1) kan vara: är det fel att döda? Ett exempel på fråga (2) skulle kunna vara varför är det fel att döda?

Olika typer av etikstudier Det finns en rad olika typer av etikstudier: Deskriptiv etik: beskriver olika etiska förhållningssätt utan att ta ställning. Vanligti exempelvis sociologi eller religionsvetenskap. Normativ etik: etiska teorier som vägleder handling. Tillämpad etik: etiska teorier applicerade på verkliga fall. Metaetik: studiet av etikens språkbruk och frågor om etiska värdens existensform.

Tillämpad etik och normativ etik

Etikens olika steg eller stadier A) Personens egenskaper B) IntentionenC) Handlingen D) Konsekvenserna

A) Personens egenskaper: är det en bra person? Gör personen bra handlingar för att hon är en bra person eller av något annat skäl? B) Intentionen: gör personen det av rätt skäl? Gör personen bra handlingar för att hon vill allas bästa eller av något annat skäl? C) Handlingen: är handlingen rätt? Gör personen bra handlingar för att hon vet att det är rätt handling att göra? D) Konsekvenserna: blir konsekvenserna av handlingen bra? Gör personen handlingen för att hon vet att det blir bra konsekvenser?

Ett litet smakprov på etiska teorier

Dygdetik Är det en bra person med goda personliga egenskaper som utför en viss handling? Är personen modig, snäll, omtänksam, osv.? Det är dessa typer av dygder, goda kvaliteter hos en person som dygdetiken intresserar sig för. En handling är rätt eller fel beroende på om personen som utför dem är en bra person eller inte. Den gamla grekiska filosofen Platon har varit viktig för dygdetiken.

Pliktetik Pliktetiken ser bara på handlingen i sig och varför någon utför en viss handling, för att veta om det är rätt att utföra den eller inte. T.ex. om man lever efter bra regler/plikter. Många religioner använder sig av en pliktetisk modell, som Tio Guds Bud i Kristendom och Judendom exempelvis. En filosof som betytt mycket för pliktetiken är Immanuel Kant, därför kallas en speciell typ av pliktetik för kantianism.

Konsekvensetik Det är bara konsekvenserna av en handling som räknas för en konsekvensetiker. Några frågor en konsekvensetiker ställer sig kan vara: Blir det bra resultat om jag gör så här? Blir flest personer positivt påverkade av handling (A) eller (B)? Juristen och filosofen Jeremy Bentham var viktig för konsekvensetikens utveckling. Ett annat namn för konsekvensetiken är utilitarism.

Etisk relativism Som etisk relativist erkänner man inte att det finns objektiva moraliska värden eller regler. Protagoras som var en tidig grekisk relativist sägs ha sagt detta: "Det som är sant för dig är sant för dig, och det som är sant för mig är sant för mig”. Sanningen blir m.a.o. relativ och skiljer sig ifrån person till person eller kultur till kultur.