Svenskans fem nationella minoritetsspråk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Språklig variation i sverige
Finlandssvenska och sverigefinska
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Språk i Norden Svenska 2.
Nordiska språk lektion3.
Flerspråkiga webbplatser
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
Språk i Norden Svenska 2.
Minoritetsspråken i Sverige
SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli
Nordiska språk.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Vad gör Språkrådet? Del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen Ger råd i språkfrågor Följer språkens utveckling i Sverige Ger ut ordböcker,
I Sverige talar vi svenska?
Svenska minoritetsspråk
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Språkfestivalen 2012 Arja Roth
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
Svenska språkets utveckling & släktskap
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Nordiska språk 1.
Samhällskunskap Sammanfattning.
SPRÅKHISTORIA Språkets utveckling.
Arvidsjaur Anmälda våldsbrott per invånare Källa: Folkhälsodatabas.
Svensk minoritetspolitik
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
Vårdkontakter i slutenvård Beroendeavdelningen Psykiatrin Sunderbyn KommunJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec Arjeplog Arvidsjaur Boden1415.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Kontrakt Norrbotten. Försäkran Norrbotten.
SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
SKOP Bilder till Stockholms universitet - Humanistiska fakulteten -Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, oktober.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Meänkeili är ett av Svergies 5 minoritetsspråk.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkhistoria.
Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det?
Meänkieli.
(Även kallat Romanska)
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Jiddisch.
Nationella minoriteter och urfolket samer
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Norrköpings kommun Förvaltningsområde för finska språket Information
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
Nationella minoriteter och urfolket samer
Källa: Folkhälsodatabas
Patientnämnden 2009.
Arvidsjaur Tonårsaborter (15-19 år) per 1000 kvinnor.
Kontrakt Norrbotten.
Arvidsjaur Utveckling av tonårsaborter årsvis 2000 – 2011
Nationella minoriteter och urfolket samer
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Presentationens avskrift:

Svenskans fem nationella minoritetsspråk finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska men…

…det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk.

FINSKA http://www.ur.se/Produkter/155353-Jakten-pa-spraket-Finska Det finns ca 70 000 sverigefinnar i Sverige. Många bor i Stockholm och i övriga delar av Mälardalen. Minoritetsspråket är finska. I Stockholm bor uppskattningsvis cirka 50 000 sverigefinnar.

JIDDISCH http://www.ur.se/Produkter/155351-Jakten-pa-spraket-Jiddisch Omkring 4 000 svenskar talar och förstår i dag jiddisch i olika utsträckning. För många jiddischtalande i Sverige är det inte förstaspråk, men starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur. Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700-talet, då judar tilläts bosätta sig i Sverige. Jiddisch är ett germanskt språk med inslag av hebreiska och slaviska språk, ett språkligt arv från tiden för judarnas bosättning på den europeiska kontinenten under tidig medeltid.

Meänkieli http://www. ur Meänkieli talas främst i sex kommuner i norra Sverige, de egentliga Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix. Antalet talare i dessa kommuner brukar uppskattas till 25 000–60 000. För hela Sverige kan antalet uppskattas till cirka 75 000.

ROMSKA http://www.ur.se/Produkter/155350-Jakten-pa-spraket-Romani-chib Romska, romanès, romani, romani chib, čhib eller šib – det finns många sätt att skriva och uttala namnet på detta språk som i många olika dialekter talas av ca 40 000 romer i Sverige. För enkelhetens skull väljer institutionen för språk och folkminnen att konsekvent använda formen romska. Dialekterna har också flera namn, men vi väljer den svenska formen i rubrikerna.

Samiska http://www.ur.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket-Samiska De samiska språken tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och är närmast besläktade med finska och estniska. Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter. Sydsamiska dialekter är sydsamiska och umesamiska; centralsamiska dialekter är arjeplogssamiska, lulesamiska och nordsamiska; östsamiska dialekter är enaresamiska, skoltsamiska, kildinsamiska och tersamiska.

Svenskt teckenspråk http://www. ur Det svenska teckenspråket är ett språk som uttrycks med kroppen och händerna och uppfattas med synen. Omkring 30 000 personer i Sverige använder det svenska teckenspråket.