Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Språklig variation i sverige
Finlandssvenska och sverigefinska
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Språk i Norden Svenska 2.
Nordiska språk lektion3.
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Exempel på likheter mellan de indoeuropeiska språken
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
Språkhistoria.
Språk i Norden Svenska 2.
Minoritetsspråken i Sverige
SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli
Nordiska språk.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Vad gör Språkrådet? Del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen Ger råd i språkfrågor Följer språkens utveckling i Sverige Ger ut ordböcker,
I Sverige talar vi svenska?
Svenska minoritetsspråk
SPRÅKHISTORIA.
Sveriges ursprungsfolk
Grundskoleförordningen
Finska.
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Språkfestivalen 2012 Arja Roth
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
Svenska språkets utveckling & släktskap
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Norge Bild tagen från clipart.
Nordiska språk 1.
Samhällskunskap Sammanfattning.
SPRÅKHISTORIA Språkets utveckling.
Svensk minoritetspolitik
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
Språk så in i NORDEN Nordiska språk – är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
SKOP Bilder till Stockholms universitet - Humanistiska fakulteten -Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, oktober.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Meänkeili är ett av Svergies 5 minoritetsspråk.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Språkhistoria.
Meänkieli.
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Jiddisch.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Svensk nationell minoritet
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Presentationens avskrift:

Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL

Samiska  Talas av cirka samer i Norge, Sverige och Finland. Samiskan är ett finsk- ugriskt språk som under lång tid påverkats av finska och karelska.  Några fraser på samiska: Mon lean skibas- Jag är sjuk. Lea bivval olgun- Det är varmt ute. Buorre i đ it!- God morgon!

Meänkieli eller tornedalsfinska  Talas i Tornedalen i Norrbotten av cirka människor. Det är en västfinsk dialekt med många svenska låneord.  Några fraser på meänkieli eller tornedalsfinska: Mie onko kipeä- Jag är sjuk. Pouta- Varm sommardag. Päivää- God dag.

Romani Chib, romani eller romanes  Det är den gemensamma beteckningen för de språk som talas av romska folkgrupper. Många indiska drag kan ses i språkets ursprung. Men idag skiljer sig romani påtagligt i olika länder. I europeisk romani finns inslag av grekiska, rumänska, slaviska språk och tyska.  En mening på romani chib: Diros horrtipa te kera ”minoritets” chib´a.- Din rätt att använda minoritetsspråk

Jiddisch  Jiddisch är ett germanskt språk och är ett av huvudspråken för judar i förskingringen dvs. utanför Israel. Jiddisch har utvecklats ur tyska dialekter. Före andra världskriget talade cirka 11 miljoner jiddisch, men efter kriget hade siffran halverats då många föll offer för förintelsen.  Några fraser på Jiddisch: Gut morgn- God morgon Ich farshtéi a bisl- Jag förstår lite Shólem aléichem- Hej!

Finska i Norge och Sverige  Finskan klassas som minoritetsspråk i Norge och Sverige, finskans släktspråk är estniska, ungerska, samiska och några andra språk. Finskan tillhör en språkfamilj som heter finsk-ugriska språk.  Ofta hör man sägas att finska ord är långa, längre än svenska. Faktum är dock att de vanligaste finska orden har 2–4 stavelser. Några finska ord och fraser: Hyvää huomenta- God morgon. Anteeksi- Ursäkta mig. Ei se mitään- Inga problem

Länkar och källor skolan/spraken-i-sverige/finska.html