Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Välkommen till föräldramöte åk 4-6
Att svara på tentafrågan - Strategier Språkhandledningen på IT-fakulteten.
Att träna Läsförståelse
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Komplement Bornholmsmodell för förskolan
Att skriva sig till läsning
Vad är ett språk?. Språkstörning/dyslexi – likheter och skillnader, kartläggning och pedagogiska åtgärder/insatser.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Informationssökning & Källkritik
Mål och betygskriterier
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Förskoleklassen på Södermalms skola
ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE
Språkgruppen S:t Olofsskolan.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Vad är läsförståelse? Vilka olika faktorer påverkar möjligheten att förstå det man läser? Vad är lässtrategier? Vilka strategier använder sig en god läsare.
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
Hur gör du för att förstå en text?
Kurs läs och skriv Återkoppling
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Stadsbidrag Läsa-skriva-räkna.
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Skriva.
Förmågan att dra korrekta slutsatser. Cannabisrökaren upplever sin personliga historia som höljd i dimmoln. Försämring har noterats inom följande funktionsområden:
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Lässtrategier. 1. Före läsningen- strategier 1.1 Sätt upp mål med läsningen.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Exempel på skriftligt omdöme
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Ljungbackens skola Föräldrafrukost Måndagen 12 november 2012 Hur arbetar skolan med läs- och skrivutveckling? Hur kan du som förälder på bästa sätt stötta.
Ljungbackens skola Föräldrafrukost Tisdagen den 6 oktober 2015
STUDIETEKNIK.
Wittingmetoden - en läs- och skrivinlärningsmetod
- Hon läser så bra, snabbt och med flyt. - Nu läser han kapitelböcker själv, så nu behöver vi inte högläsa längre. Vad är egentligen läsning?
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Läslyft – läskompetens i styrdokument och undervisning.
”The single most important activity for building the knowledge required for eventual success in reading is reading aloud to children.” National Academy.
KURRE Gräv där du står Klass 4B, Parkskolan, Vara.
Elever skriver. Att läsa och skriva utvecklas parallellt. När vi läser lär vi oss att packa upp innehållet i en text för att förstå vad den som skrivit.
Hur kan eleverna få stöd för att utveckla sin läskompetens.
Du ska inom arbetsområdet lära dig att Tolka och förenkla uttryck med bokstäver Lösa enkla ekvationer Upptäcka och använda mönster och samband Skriva och.
4 processer att behärska:
Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på.
Källkritik 101.
Svenska som andraspråk 3
Det är insidan som räknas!
En kort introduktion Göran Brante
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
STUDIETEKNIK.
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Svenska – skriva berättelser
Måndag den 5 februari 2018.
3 faser och 19 punkter Avsnitt 3
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Att arbeta språkutvecklande - strategier och metoder
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Elever läser

Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse, skapa mening i texten genom att använda sina förkunskaper, ordförståelse, kulturella förståelse, tolka bilder, göra inferenser. Textanvändande – kunna läsa och tolka texter i olika genrer i olika sociala situationer. Kritiskt granskande – Att förstå vem som står bakom texten och hur dess innehåll påverkas av vem som skrivit den och vem som läser den.

Dessa praktiker utvecklas parallellt och samtliga krävs för en god läsutveckling. En elev som inte har automatiserat avkodningen har stor hjälp av att gemensamt bearbeta texter. Med hjälp av talat språk bryggs broar.

Läskriget. Syntetisk metod utgår från delarna. Ljud – bokstav. Analytisk metod – utgår från större meningsbärande enheter(ord, meningar) som sedan plockas isär.

Läsutvecklingen pågår hela skoltiden och handlar alltså både om att utveckla förståelse för hur olika texter är uppbyggda och om att avkoda och förstå texter samt att utveckla olika typer av lässtrategier.

Svårigheter med avkodning Det finns ofta någon eller några elever i varje klass som inte har automatiserat avkodningen tillräckligt bra. De får ofta traggla med att utläsa ord så till den grad att de inte har någon kognitiv resurs kvar till att förstå och kritiskt granska det de läser.

Ordförråd Ett brett och djupt ordförråd pekas ut som den faktor som mest påverkar en positiv språk och kunskapsutveckling. Ordförrådet byggs framförallt ut när vi läser. Att på djupet samtala om texter påverkar ordförrådet och läsförståelsen positivt.

Vad kan vi göra? Ljudböcker och andra kompensatoriska hjälpmedel. Arbeta mycket med förförståelse. Tillsammans använda lässtrategier till dess att eleverna kan själva. Arbeta med ord och begrepp så att eleverna verkligen tar dem till sig. Mycket övningar som kräver samarbete och samtal.

Vad är då lässtrategier För att ta reda på hur man bäst undervisar för att utveckla elevers läsförståelse så har forskarna tittat på hur erfarna läsare gör. Lässtrategierna som nu är väldigt i ropet är alltså den typ av strategier som de flesta goda läsare använder alldeles automatiskt för att skaffa sig en överblick över texten och för att ta till sig innehållet i texten och införliva ny kunskap med tidigare kunskap.

Olika strategier Förutspå – göra förutsägelser Ställa frågor till texten. Ord och begrepp. Reder ut oklarheter. Skapa inre bilder Hitta luckor i texten (läsa mellan rader) Värdera och ta ställning Jämföra med andra texter. Summera

Hur kan man visa en strategi? Beskriv strategin och hur den används. Läraren modellerar – visar hur hen själv gör när hen använder strategin genom att läsa en text och stanna upp och ”tänka högt”. Gemensam tillämpning av strategin i klassrummet. Låt eleverna testa parvis eller i grupp. Gradvis överlämnande av ansvaret till eleverna. Individuell tillämpning och uppföljning i grupp och helklass.

Varningssignaler Har svårt att plocka ut det väsentliga i en text Fäster sig vid detaljer i texten och tappar bort helheten Inte läser om svår text Inte ställer frågor om texten Inte märker felaktigheter i texten Inte upptäcker att han eller hon inte förstår Ovilja mot att läsa