Information om ensamkommande barn Augusti 2015. Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God man för ensamkommande barn
Advertisements

Information om ensamkommande barn
Familjeåterförening.
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
”Migration som möjlighet” - med siffror Inger Lagerström Kommunikatör
  Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
Nätverksträff Gävleborgs län
Flyktingmottagning och integration
Flyktingsfrågor.
Demokrati Politisk frihet Rätt att: Säga vad vi vill Tycka vad vi vill
M I G R A T I O N i S V E R I G E. F L Y K T I N G A R RAS NATIONALITET RELIGÖS ELLER POLITISK UPPFATTNING KÖN /SEXUELL LÄGGNING TILLHÖRIGHET TILL EN.
Information för gode män och överförmyndare
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Information om ensamkommande barn
Immigration Integration & Segregation
Syftet är att nyanlända snarast ska…
LAG OM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN Inget barn skall stå utan företrädare Tillförsäkra barnen en trygg tillvaro Förordnas för barn under 18 år Överförmyndaren.
Information om ensamkommande barn
Mottagande av asylsökande
Prognos och länstal 2013.
ABE Eritrea75 st Serbien53 st Somalia 50 st Iran41 st Syrien38 st Ryssland38 st Afghanistan29 st Armenien26 st Statslös22 st Kirgizistan19 st Etiopien18.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Socialförvaltningen INFORMATIONSTRÄFF HVB
FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Regler för arbetstillstånd ”Ett Sverige som med öppenhet tar tillvara den globala migrationens möjligheter.” Migrationsverkets vision.
Från ansökan till kommunplacering eller återvändande – hur lång tid tar det och vad gör Migrationsverket? EMN “Att (bara) vänta – en meningsfull.
Lina Bergström Föreläsning II Kulturgeografi : Migration och internationella relationer.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Om ensamkommande barn April Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar.
Information om ensamkommande barn November Föreställ er Malung-Sälens kommun.
Mottagande av asylsökande Mars Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Mottagande av asylsökande April Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Workshop om inkludering MIUN Anneli von Wachenfeldt
Överförmyndarnämnden Eskilstuna – Strängnäs ansökte ensamkommande barn om asyl i Sverige.
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Asylrätt: en introduktion
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Lidingö 22 maj 2017.
Presentation fristående förskolor
Frågor om bedömning av ålder – ensamkommande barn
Människor, migration, möjligheter – det är de tre gemensamma M:en som på ett kortfattat sätt sammanfattar vad Migrationsverket arbetar med. För de här.
Om ensamkommande barn.
Familjeåterförening.
Om ensamkommande barn April 2016
Ändringar i LMA från den 1 juni 2016
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
1 juli 2017 – 30 juni 2020.
Mottagande av asylsökande
Här får du möta ett antal personer som har kommit till Sverige av olika skäl. Genom deras berättelser ges en möjlighet att bättre förstå regelverket och.
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting
God Man till ensamkommande barn
Migrationsverket Liliane Ståhle och Linn Togelius
Invandringen i Finland
Prognoser, ny möjlighet till uppehållstillstånd, kommunplacering, Mottagandeutredningen, bosättningslagen, anhöriga… - eller hur f-n ska vi tänka?
Familjeåterförening.
FAMILJEÅTERFÖRENING.
Det kommunala ansvaret för personer som faller utanför lagen om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA)
Migration – människor och fakta - information för skolan
Presentationens avskrift:

Information om ensamkommande barn Augusti 2015

Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen

,, SVERIGE ÖPPENHET Ett SVERIGE som med ÖPPENHET tar tillvara MÖJLIGHETER den globala migrationens MÖJLIGHETER Migrationsverkets vision

Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skiljt från båda sina föräldrar vid ankomsten till Sverige. Övergivet barn.

Gode mannens roll Bekräfta ansökan om asyl. Ge fullmakt till det offentliga biträdet. Ansvara för barnets ekonomi. Stöd vid kontakt med föräldrar. Bistå barnet vid efterforskning av anhöriga. Biträda barnet vid utredning och samtal hos Migrationsverket. Agera i vårdnadshavares och förmyndares ställe.

Asylärendet

Asylsökande ensamkommande barn Juli 2015

Åldersfördelning 2014

Ensamkommande barn De sex vanligaste nationaliteterna – inkomna ansökningar 2014 Afghanistan Somalia Syrien Statslösa Eritrea Marocko Totalt barn

De sex vanligaste nationaliteterna – inkomna ansökningar 2014 Afghanistan Somalia Syrien Statslösa Eritrea Marocko Totalt barn

Medborgarskap och kön för de 10 största nationaliteterna under 2014

Asylsökande barn har rätt att komma till tals har rätt att gå i skola har rätt till vård

Vem är flykting? Flykting, enligt FN:s flyktingkonvention, är den som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras nationalitet religiös eller politisk uppfattning kön sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

Vem är alternativt skyddsbehövande? Den som riskerar att straffas med tortyr, kroppsstraff, döden eller annan omänsklig behandling eller Den som riskerar att skadas på grund av en väpnad konflikt Hemlandsskydd saknas

Vem är övrigt skyddsbehövande? Den som behöver skydd på grund av en yttre eller inre väpnad konflikt eller på grund av andra svåra motsättningar i hemlandet känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp på grund av en miljökatastrof.

Särskilt ömmande omständigheter Personliga förhållanden allvarligt hälsotillstånd anpassning till Sverige situationen i hemlandet En samlad bedömning För vuxna gäller synnerligen ömmande omständigheter

Beslut 2014

Olika myndigheters ansvar Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Förhandla med kommunerna om mottagande Ansvar för boende och omsorg Kommunen

Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl Informera om möjligheter till åldersdömning ekonomiskt bistånd efterforska barnens vårdnadshavare arbeta med återvändande göra prognoser teckna ö.k. med kommunerna anvisa en kommun för boende administrera ersättning till kommun

Olika myndigheters ansvarsområden Landsting Kommunen Rubrik stämmer inte med bild

Överenskommelser med kommuner Kommunerna ansvarar för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar. Migrationsverket tecknar överenskommelser om mottagande med Kommunerna Länsstyrelserna förhandlar med kommunerna om mottagningsplatser. Förstår inte syftet med pilarna. Föreslår att de tas bort eller används på annat sätt. Se förslag nästa bild

Överenskommelser med kommuner Kommunerna ansvarar för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar. Migrationsverket tecknar överens- kommelser om mottagande med kommunerna Länsstyrelserna förhandlar med kommunerna om mottagningsplatser.

Förarbetet till lagändringen: SOU 2011:64 Prop. 2012/13:162 Utvidgade möjligheter att anvisa kommuner

Normaliseringsprincipen Alla kommuner kan Jämn fördelning Anvisning så snart som möjligt Anvisningen kan inte överklagas Barnets bästa Utgångspunkter för lagändringen

Huvudprincipen bygger på mottagande i form av överenskomna platser. Länsstyrelserna förhandlar med kommunerna. Kommunerna och Migrationsverket tecknar överenskommelser om platser. Mottagande

Migrationsverkets prognos Beräkning av hur många platser som behövs Fördelning av platser över landet - Folkmängd - Flyktingmottagande Vuxna och barn i familj Ensamkommande barn - Antal boendedygn i mottagningssystemet Behov och fördelning av platser

Dagersättning för asylsökande barn Samma belopp som för vuxna i ABT = 61 eller 71 kr/dag Gruppboende = 24 kr/dag Särskilt bidrag för angelägna behov AT-UND- undantag från kravet att ha arbetstillstånd.

Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar Särskild hänsyn till barnets bästa. God man till- sammans med barnet.

Om barnet får avslag på sin ansökan Möten med Migrationsverket Överklagande Nöjdförklaring Självmant återvändande

Dublinförordningen 604/2013 Reglerar vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om inter- nationellt skydd. En garanti för en faktisk tillgång till en rättssäker asylprocess. Full respekt för principen om familjens enhet och hänsyn till barnets bästa.

Dublinförordningen 604/2013 Om barnet har erhållit ett beslut i enlighet med Dublinförordningen Tidsfrister

Nya händelser efter avslag Exempel på händelser som gör det omöjligt för barnet att återvända: politiska förhållanden i barnets hemland har ändrats barnet har en livshotande sjukdom barnet kommer att tvingas leva skilt från sina anhöriga hemlandet tillåter inte att barnet återvänder dit

Självmant återvändande Migrationsverket kan ge stöd och hjälp till barn som ska återvända. Möten med Migrationsverket.

Återvändande – polisen Migrationsverket arbetar bara med självmant återvändande. Överlämnande till polis sker om: barnet och god man uteblir vid möten om återvändande om barnet inte medverkar till hemresan

Om barnet får stanna Bevis om uppehålls- tillstånd - UT- kort. Skatteverket – folkbokföring. Kommunen har ansvaret.

Får föräldrar och syskon komma? Om barnet har flykting- eller skyddsskäl kan anhöriga få uppehållstillstånd i Sverige. - DNA-analys görs vid behov. Om barnet har fått tillstånd av särskilt ömmande omständigheter är dock möjligheterna mindre för anhöriga att komma.

Schablon särskilda kostnader och ÖF Ersättningar för ensamkommande barn med uppehållstillstånd

Medborgarskap