Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting"— Presentationens avskrift:

1 Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting
Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen

2 För vem gäller ersättningarna?
Ersättning till kommuner och landsting för nyanlända personer med uppehållstillstånd betalas ut först när en person tagits emot i en kommun, det vill säga blivit kommunplacerad. PUT – permanent uppehållstillstånd KOM – kommunplaceringsdatum PUT = permanent uppehållstillstånd. Det finns dock personer med tidsbegränsat tillstånd som ändå omfattas av ersättningsförordningen. Det kan dröja en tid mellan det att personen får sitt uppehållstillstånd och tas emot i kommunen. KOM = kommunplaceringsdatum. Dvs det datum då tidigare asylsökande skrivs ut till en kommun. Annars faktiskt datum när kvotflykting kommer till kommunen eller folkbokföringsdatum för anhöriga.

3 Personkretsen Vidarebosatta (kvotflyktingar)
Flyktingar / skyddsbehövande / synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter Tillfälligt skydd Tribunalvittnen Tillstånd efter verkställighetshinder Anhöriga till ovanstående En nyanländ person är någon som är mottagen i en kommun och har beviljats uppehållstillstånd för bosättning på grund av flyktingskäl eller andra skyddsskäl till exempel kvotflykting, massflykting och tribunalvittne, men även av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter samt tillstånd efter verkställighetshinder. Även anhöriga till dessa personer anses vara nyanlända. En person är nyanländ under tiden som han eller hon omfattas av lagen om etableringsinsatser, det vill säga två till tre år. De anhöriga ska ha ansökt om uppehållstillstånd inom sex år från det att den person de har anknytning till först togs emot i en kommun. För anhöriga som ansökte om uppehållstillstånd senast den 31 december 2013 gäller andra tidsgränser.

4 Mer om lagar och förordningar
Vilken förordning? Mottagen före 1 december 2010 SFS 1990:927 Mottagen från och med 1 december 2010 SFS 2010:1122 I stort är de två förordningarna likalydande, men skillnader finns. Exempelvis finns ersättning för ekonomiskt bistånd för gymnasieungdomar finns endast i den nyare förordningen. Mer om lagar och förordningar

5 Anslag 2015 Av det totala anslaget för 2015 avser närmare hälften kostnader för ensamkommande barn. Schablonersättningar uppgår till närmare 40% och övriga ersättningar endast 13%. I övrigt ingår exempelvis grundersättning, prestationsbaserad ersättning samt övriga ärendeslag kommuner och landsting söker ersättning för.

6 ERSÄTTNING som betalas ut utan ansökan

7 Grundersättning Belopp 2015: kronor Motsvarar fem prisbasbelopp (á kronor) Förutsättning: Överenskommelse om flyktingmottagande Utbetalning: I början av året, annars månaden efter undertecknad överenskommelse De kommuner som har en överenskommelse med länsstyrelsen om att ta emot nyanlända personer, får för varje år överenskommelsen gäller en grundersättning. Ersättningen motsvarar fem prisbasbelopp. Summan för 2015 är kronor. Migrationsverket betalar ut grundersättningen till kommunen i början av året. Om kommunen och länsstyrelsen tecknar en överenskommelse under ett pågående kalenderår, betalas ersättningen ut månaden efter att den är undertecknad av alla parter.

8 Prestationsbaserad ersättning för högt mottagande
Betalas ut till de 145 kommuner som hade högst mottagande under 2014 i förhållande till befolkning om de hade en överenskommelse den 1 januari 2015 kr/nyanländ 2015 kr/nyanländ 2015 5 000 kr/nyanländ 2015 Migrationsverket betalar ut ersättningen för högt mottagande till de 145 kommuner som tog emot flest nyanlända personer under 2014 i förhållande till sin befolkning om de hade en överenskommelse den 1 januari De av de 145 kommunerna som hade en överenskommelse är uppdelade i tre grupper. En kommun som inte hade en överenskommelse vid årsskiftet har inte rätt till någon ersättning. Vilka kommuner?

9 Prestationsbaserad ersättning efter anvisning
Betalas ut till kommuner som hade en överens-kommelse om mottagande den 1 januari 2015 För varje mottagen nyanländ som anvisats plats i kommunen från anläggningsboende, samt för vidarebosatta (kvot) kr/person En kommun som har en överenskommelse om mottagande den 1 januari 2015 får kronor för varje nyanländ person som kommunen tar emot under året som är kvotflykting eller är anvisad från Migrationsverkets anläggningsboende. En kommun som inte hade en överenskommelse vid årsskiftet har inte rätt till någon ersättning.

10 Prestationsbaserad ersättning i praktiken
Kommun X hamnade bland de kommuner i Sverige som tog emot mest nyanlända i förhållande till sin folkmängd 2014. Tar 2015 emot Ali, kvotflykting kr i prestationsbaserad ersättning för högt mottagande kr i prestationsbaserad ersättning efter anvisning Kommun Y hamnade bland de kommuner i Sverige som tog emot minst nyanlända i förhållande till sin folkmängd 2014. Tar 2015 emot Mohammed, tidigare asylsökande i eget boende 0 kr i prestationsbaserad ersättning för högt mottagande 0 kr i prestationsbaserad ersättning efter anvisning Båda exemplen förutsätter att kommunen har en överenskommelse vid årsskiftet.

11 Schablonersättning Belopp för 2015: 0-64 år 83 100 kr
Från 65 år kr Utbetalning: Betalas ut under två år Följer folkbokföring Kommunen får ersättning med ett schablonbelopp som fastställs varje år. Schablonbeloppet ska täcka kostnader för etableringsinsatser för nyanlända personer som till exempel: mottagande och praktisk hjälp vid bosättning, särskilda introduktionsinsatser eller merkostnader i skola, förskola, fritidshem och barnomsorg med mera, utbildning i svenska för invandrare, Samhällsorientering, tolk, andra kommunala insatser för att underlätta etablering i samhället, vissa kostnader för ekonomiskt bistånd och administration. Ersättningen betalas ut med delbelopp som följer särskilt tidsschema (se hyperlänk). Ersättningen följer personens folkbokföring vid flytt. Tidsschema

12 Initialt ekonomiskt bistånd
Engångsbelopp som betalas ut samtidigt som första schablonersättningen Vuxna ABO/kvot kr Vuxna EBO/Anknytning kr Barn under 20 år kr Inget initialt bistånd för personer som fyllt 65 år ”Glappschablon” Den kommun som tar emot nyanlända personer får ersättning för initiala kostnader för ekonomiskt bistånd som kan uppstå innan den första etableringsersättningen betalas ut till personen. Ersättningen varierar beroende på personens ålder och om han eller hon innan mottagandet i kommunen bodde i eget boende eller på ett anläggningsboende hos Migrationsverket. För kvotflyktingar får kommunen samma ersättning som de som bott på ett anläggningsboende. För anknytningar får kommunen samma ersättning som för de som bott i eget boende (EBO).

13 ERSÄTTNING som kommuner och landsting ansöker om

14 Ekonomiskt bistånd Inte har rätt till etableringsplan pga. sjukdom eller funktionshinder (AF-beslut) Har rätt till etableringsplan, men inte kan delta i etableringsinsatser på heltid pga. sjukdom eller funktionshinder (AF-beslut) Ej kan försörja sig då etableringsplan upphört, pga. sjukdom eller funktionshinder som fanns vid mottagandet (medicinskt underlag) Ersättning för kostnader för en person enligt de två första punkterna ovan, ska minskas med den ersättning kommun fått för initiala kostnader för personen under samma tid. För personer mottagna före den 1 december 2010 gäller fortfarande medicinskt underlag. (Vid hushåll med exempelvis två vuxna delas utbetalt ekonomiskt bistånd genom två) Blankett 4488 (NyErsF) Blankett 4476 (ErsF) Gamla förordningen – Arbetsförmåga/medicinskt underlag Nya förordningen – Prestationsförmåga/AF-beslut

15 Ekonomiskt bistånd för ungdomar 18-21 år
Fyllt 18 men inte 21 år Saknar föräldrar i landet Går i gymnasieskola Inte är föremål för vård En kommun kan få ersättning för kostnader för ekonomiskt bistånd, som utgör försörjningsstöd, som betalas ut enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen för ungdomar som fyllt 18 år men inte 21 år, går i gymnasieskolan samt inte är föremål för vård (placering) och inte har sina föräldrar i landet. Observera! Detta ska ej blandas ihop med ekonomiskt bistånd för placerade ensamkommande barn i utslussverksamhet. Gäller endast personer mottagna enligt nya ersättningsförordningen. Blankett 4488 (NyErsF)

16 Stöd och service Ålderdom, sjukdom eller funktionshinder
Särskild boende för service och omvårdnad eller stöd och hjälp i boendet, t.ex. hemtjänst eller anhörigvård. Kommunens kostnad x 75 procent minus egenavgift = sökbart belopp för kommunen En kommun kan även få ersättning för personer som på grund av ålderdom, sjukdom eller funktionshinder behöver särskilt boende för service och omvårdnad eller stöd och hjälp i boendet, till exempel hemtjänst eller anhörigvård. Kommunen kan få ersättning för 75 procent av kostnaden inklusive sociala avgifter, minus den egenavgift som personen själv har betalat. (Uträkning av 75% görs av kommunen.) Behovet av stöd och hjälp på grund av ålderdom ska ha funnits vid första mottagandet i en kommun. För övriga ska sjukdomen eller funktionshindret ha funnits vid mottagandet eller på annat sätt ha ett direkt samband med personens situation som skyddsbehövande. Blankett 4488 (NyErsF) Blankett 4476 (ErsF)

17 Ensamkommande barn – två former för ersättning
Överenskommen och belagd plats kr …eller Kostnad för vård och boende när överenskommelse saknas eller vid överinskrivning En kommun kan få ersättning för omvårdnad av kommunplacerade ensamkommande barn under 18 år (i vissa fall upp till 21 år) med uppehållstillstånd. Finns överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn med uppehållstillstånd får kommunen per automatik kronor per plats och dygn. De platser som beläggs ska redovisas till Migrationsverket på särskild blankett. Kommunen får då ytterligare 300 kronor per plats och dygn. Detta oavsett i vilken boendeform barnet är placerat! Om överenskommelse saknas, eller vid överinskrivning, ansöker kommunen för de faktiska kostnader som uppstått i samband med barnets vård och boende.

18 Överenskommen och belagd plats
Förhandlas med länsstyrelsen 1 600 kronor/dygn och plats 300 kronor/dygn och belagd plats Separat överenskommelse Asyl Blandad överenskommelse Mottagnings- enheten Separat överenskommelse kommunplacerade barn BSE Norrköping Överenskommelsen förhandlas med Länsstyrelsen. Om kommunen har en så kallat blandöverenskommelse med platser för både asylsökande och barn som tagits emot i kommunen efter uppehållstillstånd ska redovisning skickas till respektive mottagningsenhet. Om kommunen har separat överenskommelse för barn som tagits emot i kommunen efter uppehållstillstånd ska redovisning skickas till Statsbidragsenheten i Norrköping. Blankett 4482 (Redovisning av belagda boendeplatser enligt överenskommelse)

19 Kostnader för vård och boende
Familjehem HVB SIS-hem Träningslägenhet utsluss 18+ Vid placering i familjehem ersätts arvode – omkostnad- PO, även enklare grundutrustning vid en första placering, förlorad arbetsinkomst samt särskilda omkostnader Vid HVB-placering kan ersättning lämnas för vårdkostnad per individ och dygn, endast kostnader som är knutna till själva vården För placering vid institution/SIS ersätts enligt faktura betald av kommunen. Observera att skolkostnad ej ersätts! För ungdomar i utsluss/tränings-lägenhet kan kommunen ersättas för personalkostnad, kostnad för själva boendet (hyra, försäkring, el etc.), försörjningsstöd enligt norm. Placeringsbeslut ska bifogas ansökan vid; en första ansökan, vid omplacering samt när ungdomen fyller 18 år. Blankett 4475

20 Schablonersättning ensamkommande barn
kronor God man och särskilda kostnader inom socialtjänsten Till den kommun som först söker och beviljas ersättning för placeringskostnader Betalas ut månaden efter beviljad ersättning för vård och boende Den kommun som först ansöker om samt beviljas ersättning för vård och boende för kommunplacerade ensamkommande barn med uppehållstillstånd, har därefter också rätt till en engångsersättning för vissa kostnader. Beloppet är kronor och ska täcka kostnader för god man och särskilda kostnader inom socialtjänsten.

21 Stöd och service samt hälso- och sjukvård
Sjukdom/ funktionshinder Varaktighet 3 år kr 12 månader LSS/Assistansersättning Bostadsanpassning Hälso- och sjukvård Tidsperioder Kommunen kan få ersättning för kostnader de haft för personer där: vårdbehovet bedöms vara i minst tre år och de sammanlagda kostnaderna för stöd och service, assistansersättning, bostadsanpassningsbidrag samt hälso- och sjukvård (i kommunens egen regi) är minst kronor per person under en tolvmånadersperiod och personens sjukdom eller funktionshinder fanns vid första mottagandet i kommunen eller på annat sätt har ett direkt samband med personens situation som skyddsbehövande. Det kan till exempel vara fysiska eller psykiska skador på grund av krig. Även tolkkostnader kan ersättas om kostnader för kommunens kostnader för hälso- och sjukvård först uppgår till kronor. Blankett 4477

22 Hälso- och sjukvård (varaktig vård)
Sjukdom/ funktionshinder Varaktighet 3 år kr 12 månader Hälso- och sjukvård som ordinerats av läkare Landstinget kan endast få ersättning för kostnader de haft för personer där: vårdbehovet bedöms vara i minst tre år och de sammanlagda kostnaderna för hälso- och sjukvård är minst kronor per person under en tolvmånadersperiod och personens sjukdom eller funktionshinder fanns vid första mottagandet i kommunen eller på annat sätt har ett direkt samband med personens situation som skyddsbehövande. Det kan till exempel vara fysiska eller psykiska skador på grund av krig. Vården ska vara ordinerad av läkare. Även tolkkostnader kan ersättas om övriga kostnader först uppgår till kronor. (Observera! Rättspsykiatrisk vård ersätts inte om den beslutats i en domstol till följd av en kriminell handling) Blankett 4477

23 Hälsoundersökning Schablonbelopp: 2 060 kronor för 2015
Kostnader för hälsoundersökning med hälsosamtal. Kostnader för eventuella tolkkostnader i samband med undersökningen Ett landsting kan få ersättning för en genomförd hälsoundersökning av en nyanländ person som har fått uppehållstillstånd. För att få ersättning ska hälsoundersökningen vara genomförd inom ett år från det datum personen första gången togs emot i en kommun. Det gäller under förutsättning att en undersökning inte redan genomförts, till exempel under asyltiden. Ersättningen ska täcka kostnader för hälsoundersökning med hälsosamtal. Den ska också täcka eventuella tolkkostnader i samband med undersökningen. Blankett 4483

24 Tomhyra Hyra för bostad som stått tom i väntan på en anvisad person från anläggningsboende Migrationsverkets och Arbetsförmedlingens anvisningar Max kronor per bostad Kommuner kan få ersättning för vissa hyreskostnader för bostäder som stått tomma (tomhyra) i väntan på anvisade personer. Obs! Enbart för anvisade personer från anläggningsboende, ej kvotflyktingar. Kommunen kan få ersättning för den sammanhängande perioden som bostaden stått tom till och med dagen före mottagandet. Det betyder att ansökan kan gälla tiden från det att lägenheten blev tillgänglig för anvisning, tills dess att en person eller familj tackat ja och flyttat in. Det gäller oavsett om andra personer däremellan har fått ett erbjudande om lägenheten men tackat nej till anvisning. (Ersättning kan komma att lämnas flera gånger för samma bostad om den återigen står tom i väntan på ny anvisad familj.) Blankett 4493

25 Vissa särskilda och extraordinära kostnader
Fast anslag - 60 miljoner Kostnader: Sista ansökningsdag: 30 september Enligt fastslagen prioriteringsordning En kommun kan ansöka om ersättning för vissa särskilda kostnader vid insatser för särskilt utsatta grupper, för både individ och familj. För 2015 har Migrationsverket 60 miljoner kronor att fördela enligt en fastställd prioriteringsordning. Ersättning kan beviljas för kostnader som uppkommit under 2014 och första halvåret 2015. Direkta kvotkostnader söks och handläggs av bosättningshandläggare löpande under året (prioriteringsgrupp 1) Blankett 4497 Övriga ansökningar (prioriteringsgrupp 2-4) handläggs under hösten Kostnader kan sökas för personens mottagningsår samt de tre efterföljande åren. Särskilt informationsbrev skickas till kommuner och landsting under våren. Informationen finns även tillgängligt på webbplatsen. Denna ersättning kan ej överklagas. Prioriterings-grupper

26 När ska en ansökan ha kommit in?
För flera ärendeslag ska en första ansökan inkomma inom tre år från mottagningsdatum* Inom ett år från utgången av den period som ansökan avser Kalenderår i efterskott (ekonomiskt bistånd /stöd och hjälp i boendet) 12-månadersperiod (vård) Fast kvartal (ensamkommande barn) *Obs! En första ansökan inom tre år gäller ej ansökan för placering av ensamkommande barn, tomhyra, hälsoundersökning samt extraordinära kostnader. Kommunen kan ange särskilda skäl när det gäller treårsregeln, exempelvis om en person först tagits emot i annan kommun som glömt söka ersättning. En första ansökan ska då inkomma snarast möjligt och särskilda skäl ska anges.

27 Vanliga avslagsorsaker
Familjeåterförening 18-årsbeslut Lägenhetskontrakt i barnets namn AF-beslut saknas Svensk medborgare Undermåligt underlag De tre första avslagsorsakerna hör till ensamkommande barn. AF-beslut rör ansökan för ekonomiskt bistånd. Svensk medborgare förekommer oftast i ansökningar gällande varaktig vård. Undermåligt underlag gäller samtliga ärendeslag.

28 Uppgiftsskyldighet Kommuner och landsting är skyldiga att lämna de uppgifter som krävs för att Migrationsverket ska kunna bedöma rätten till ersättning SFS 2010: § SFS 1990: §

29 Överklaga Förvaltningsrätten i Linköping
Inom tre veckor från meddelat beslut Lifos Meddelat beslut = beslutsdatum som är angivet i beslutet

30 Att tänka på! Sök i god tid Ange rätt dossiernummer/personnummer
Bifoga beslut där aktuellt lagrum framgår Kontrollräkna ekonomiskt underlag och sammanställ Använd webbplats, frågetelefon och gruppbrevlåda Adressera rätt och använd rätt blankett! Korrekta ansökningar och redovisningar medför kortare handläggningstider och därmed snabbare utbetalning av ersättning.

31 Statsbidragsfunktionen i Norrköping
Kontaktuppgifter Statsbidragsfunktionen i Norrköping Frågetelefon: Vardagar kl Gruppbrevlåda:

32 www.migrationsverket.se migrationsverket.se
För mer information om statliga ersättningar – besök migrationsverket.se, andra aktörer, statliga ersättningar till kommuner (eller landsting) Här finns, förutom information om de statliga ersättningarna, länkar till blanketter, lagar och förordningar, Lifos, kontaktuppgifter etc. migrationsverket.se


Ladda ner ppt "Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting"

Liknande presentationer


Google-annonser