VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KPR. Kommunala Pensionärsrådet. Sammanträde 8 april Anteckningar - Sammanställning av sammanträdet vid Motala KPR av Hans Lobell.
Advertisements

Myndighets-presentation
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Rätt stöd i boendet till rätt kostnad för personer som omfattas av LSS
Om stöd till anhöriga.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
SOCIALTJÄNSTLAGEN SoL
Boendestöd för psykiskt funktionsnedsatta
LSS 1§ Omfattar personer med
Vård.
Bergmansgatans Stödteam
LSS 1§ Omfattar personer med
Rapport om förslag till öppen verksamhet för ungdomar med självskadebeteende
Föreläsare Lillemor Franson, socionom, Aspergercenter
Vad händer på LSS-området 1 Lagrådsremiss (propp) utifrån LSS-kommitténs betänkande Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem (AMV) Ändrad biståndsbedömning.
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Socialstyrelsen, mängd – individstatistik
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Äldreomsorgen informerar!
Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
Socialpsykiatriska avdelningen
UPPDRAG för vård och omsorg
Vardagsliv och boendestöd
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Hearing om vård och omsorg om äldre. Utvecklingsområden gällande omsorg om äldre ur ett MAS perspektiv.
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Socialstyrelsens arbete på äldreområdet Lars-Erik Holm SPF-konferens, Stockholm, 25 april 2012.
Samverkan – främjande och hindrande faktorer
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Sysselsättning - Fokusera på om utföraren måste avsätta resurser inom varje område för att ge stöd åt den enskilde och i så fall hur mycket? (OBS - det.
Införa rambeslut Bedöma tid för hemtjänst Bildspel för introduktion av handläggare Bildspel för information till utförare.
Trygghetsteamet Övergripande målsättning Äldreomsorgen ska sträva efter att lyfta fram och aktivt arbeta med det friska hos de äldre. Genom rehabilitering.
Kvalitet i särskilt boende
Maria N Tafuri, SDF Västra Hisingen Annika Björkhem , SDF Östra Gbg
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Annika Björkhem och Nina Sunnerfjell, SDF Östra Gbg
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Vad är daglig verksamhet Daglig verksamhet är en frivillig insats och ska i första hand syfta till att matcha individer mot arbete, men anpassas utifrån.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Boendestöd.
Heby kommuns kvalitetspolicy
DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt.
Boendestöd.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
KPR april 2018.
Så jobbar vi med hemlöshetsfrågan
Anhörigstödet i Falkenberg
Vuxensektionen 2019 Försörjningsområdet- myndighetsutövning o rådgivning (SoL) Missbruks/ beroendeområdet –myndighetsutövning, rådgivning o insatser (SoL,
Presentationens avskrift:

VAD ÄR DET?

 Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del av samhällets resurser.  I Sverige har vi ett stort socialt skyddsnät för våra samhällsmedborgare.  Stor respekt för självbestämmande och integritet. Stödet från SoL är frivilligt och vi kan aldrig ta till någon som helst tvång i vårt arbete.

Socialnämnden skall medverka till:  Meningsfull sysselsättning  Boende anpassat efter behov av särskilt stöd  Kommunen skall inrätta bostäder med särskild service  Detta kan ex vara våra gruppbostäder, men det är även att ge stöd i ordinärt boende, med ex boendestöd som kommer och stöttar i olika situationer i vardagen.

 Boendestöd är ett SoL beslut (Socialtjänstlagen) och skall ge skälig levnadsnivå.  LSS (Lagen om Stöd och Service) skall ge god levnadsnivå.

 Den enskilde har rätt att söka en insats och att få den prövad.  Man har rätt att överklaga beslutet.  I beslutet skall det tydligt framgå vad syftet och målet med insatsen är.  Utifrån beslutet upprättas en genomförandeplan.

Riktlinjer boendestöd

 Syftet med insatsen är att på ett pedagogiskt sätt ge stöd i syfte att stärka den enskildes förmåga att klara sin dagliga livsföring, samt tillgodose den enskildes behov av personlig omvårdnad och praktisk hjälp i hemmet, utifrån livssituation och behov.  Insatsen ska vara uttalat rehabiliterande/habiliterande och bidra till att öka den enskildes motivation att leva ett självständigt liv, bryta passivitet och isolering samt ge stöd att komma ut i sociala sammanhang och/eller delta i meningsfull sysselsättning.  Personalen ska ha den kompetens som krävs för att utföra insatsen med ett pedagogiskt förhållningssätt.  Boendestöd ska ses som en samlad insats med både praktisk hjälp och motiverande stöd som kan variera över tid och i omfattning beroende på den enskildes aktuella behov och livssituation.  Stödet bör ges av en eller ett fåtal boendestödjare för att skapa kontinuitet och trygghet. Avslutningsvis…