Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt."— Presentationens avskrift:

1 DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt arbete, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, docent i trafikmedicin, Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, Umeå universitet Rafael Lindqvist, professor i socialt arbete, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

2 Introduktion För många trafikskadade resulterar skadehändelsen i långtidskonsekvenser där särskilda sociala stödinsatser enligt sociallagarna SoL och LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade). I varje kommun finns ett antal LSS-handläggare med uppgift att bedöma den trafikskadades sociala stödbehov i vardagslivet. En övervägande majoritet av dessa handläggare utgörs av socionomer.

3 Introduktion LSS-handläggarnas kunskap och förförståelse av den trafikskadade människans livssituation är viktig samtidigt som handläggarens förmåga att delta i samverkansarbete med andra professioner inom området är särskilt betydelsefullt.

4

5 Material och metod Syftet med studien har varit att beskriva och undersöka kommunala LSS-handläggare och deras subjektiva upplevelser av bedömning, handläggning och bemötande enligt LSS för personer som ådragit sig förvärvade funktionshinder efter skadehändelser i vägtrafiken. Totalt har 259 LSS-bedömares självskattning om klienters behov av stöd och olika sociala stödbehov undersökts genom en Webb-enkät. Studien genomfördes under år 2007.

6 Resultat * 68 procent av handläggarna anser sig ha tillräckliga kunskaper och utbildning för att klara sina arbetsuppgifter enligt LSS. 56 procent efterfrågade mer kunskap om trafikskadors konsekvenser och önskade sig en trafikmedicinsk utbildning. 8 procent av handläggarna har vid ett eller flera tillfällen haft kontakt med patientföreningar inom trafikskadeområdet.

7 Resultat Vikten av samverkan och samarbete:
* “Tycker framförallt att samarbetet mellan instanser som t.ex. sjukvård och kommun är viktiga och att insatser kring den enskilde samordnas”. * “Bättre kunskaper om samarbetet mellan kommun och landsting och andra frivilliga organisationer”.

8 Diskussion * En viktig slutsats i studien är att LSS-handläggarna genom självreflexivitet uppger utbildningsbehov och nödvändigheten med utökad samverkan, som viktiga strategier att öka stödet till trafikskadade. * Svårigheterna att bedöma varaktigheten i funktionsnedsättningen hos individen är påtaglig hos LSS-handläggarna. Tydligare läkarintyg efterlyses hos respondenterna.

9


Ladda ner ppt "DIFFUS VARAKTIGHET: LSS-handläggares upplevelser av möten med trafikskadade i kommunerna - en enkätundersökning Jörgen Lundälv, universitetslektor i socialt."

Liknande presentationer


Google-annonser