Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Advertisements

Patientsäkerhetslagen
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Lagstiftning – en översikt
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Terminologifrågor i InfoVU-projektet Termkonferensen 2003 Ulla Gerdin Socialstyrelsen.
Dagar om lagar, Göteborg
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Socialstyrelsens tillsyn
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Ledningskonferens för skolsköterskor, skolläkare med
Patientdatalagen och lite Personuppgiftslagen
Agenda Utbildning för verksamhetschef
Landstinget i Östergötland
Relationen mellan begrepp i Socialstyrelsens termbank och NI:s begreppsmodell Ett fackspråkligt begrepp med dess definition motsvaras av flera atomära.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Juridik och beslutsstöd - vad gäller?
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
…en del av vård och behandling
Lokala rutiner Exempel September 2010.
Vård.
Vad reglerna tillåter Organisation -stor frihet att anpassa
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Socialtjänstlagen, SoL
Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Ändra till startrubrik
Patientlagen och information till patienter och närstående
Patientjournallagen Ändamål
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Delegering Vem får delegera?
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Patientsäkerhet och god tandvård - var är riskerna störst att misslyckas? Iakttagelser och betraktelser från IVO. Svensk förening för vårdhygien 20 april.
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Lex Maria.
Kvalitetsarbete.
Dokumentation i Stöd och behandling
…en del av vård och behandling
Patientsäker vårddokumentation
Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019

SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Lokala rutiner Exempel September 2010.
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård
Behandlingsbegränsningar i vården
Presentationens avskrift:

Juridik

Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk tvångsvård inom hälso- och sjukvården utlämnande av patientjournal eller andra frågor inom offentlighet och sekretess regler om skadestånd, stiftelser, fastighetsrätt och landstingets handläggning av ärenden

Lagar Hälso- och sjukvårdslagen Patientdatalagen Socialstyrelsens föreskrifter om informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården (SOSFS 2008:14) Handbok till SOSFS 2008:14

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Ny myndighet från 1 juni 2013 IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt viss tillståndsprövning. Handlägger anmälningar av till exempel lex Sarah, lex Maria

Väsentliga uppgifter i journal Uppgifter om bakgrunden till vården - ärftlighet, sociala faktorer, tidigare sjukdomar, funktionsnedsättningar, aktuell sjukhistoria m.m. Vidtagna och planerade åtgärder - ordinerade prover, undersökningar och behandlingar. Vad anser du att du behöver för vården av patienten?

”Känner sig trött och svag efter alla diarréerna, orkar inte äta dessa mera, vill byta sort.” ”Inkommer med ambulans efter att ha blivit sparkad av en annan häst.” ”Ingen dunkömhet över mulåsnorna.” ”Har fått champinjoner mellan tårna.” ”Patienten fick rådet att gå och hänga sig.”

Avvikande uppfattningar Om patienten anser att en uppgift är oriktig eller missvisande ska det antecknas i journalen Behöver endast notera att patienten har en avvikande uppfattning, inte nödvändigt att faktiskt skriva vad denna uppfattning är. Patienten får dock inte själva skriva eller bestämma vad som ska stå i journal

Frågor?