Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019"— Presentationens avskrift:

1 Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019
Johanna

2 ”Vem har beslutat om att införa nya regler?”
Svar: Det har riksdagen gjort. I juni 2018 antogs propositionen ”Ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden” (prop. 2017/18:158)

3 ”Vad innebär de nya reglerna?”
Ett kort svar: De innebär att fler typer av verksamheter, till exempel hemtjänst, behöver tillstånd från IVO. Först den 1 januari 2019 går det att ansöka. IVO ställer också tydligare krav för att den som har ett tillstånd ska få behålla det. De här utökade kraven gäller samtliga tillståndspliktiga verksamheter inom LSS och SoL, alltså oavsett när tillståndsplikten infördes. Alla som gör en ansökan hos IVO kommer att behöva betala en viss avgift. Avgiften för en ny ansökan kommer att vara 30 000 kr. Avgiften för att ändra i ett tillstånd kommer att vara 21 000 kr.

4 ”Vad innebär de nya reglerna?”
Ett längre svar: Fyra nya verksamhetstyper kommer att behöva tillstånd: Hemtjänst enligt SoL Biträde av kontaktperson enligt LSS Avlösarservice i hemmet enligt LSS Ledsagarservice enligt LSS Kraven för att få behålla sitt tillstånd har blivit fler och tydligare När IVO genomför en tillsyn granskas ägare och ledning mer omfattande än tidigare Alla som ansöker om ett tillstånd eller en ändring av ett tillstånd behöver betala en avgift ( kr för en ny ansökan och kr för att ändra i ett tillstånd). Johanna

5 Sammanställning: verksamheter som omfattas av nya regler 2019
Verksamheter som redan idag behöver tillstånd. Kraven för att få behålla tillståndet blir tydligare, och regler för ändringar av det är delvis nya. Verksamheter som från den 1 januari 2019 behöver ansöka om tillstånd hos IVO: Boenden för barn enligt LSS Öppenvårdsverksam-heter enligt SoL Boenden för vuxna enligt LSS HVB för barn och unga enligt SoL Daglig verksamhet enligt LSS Behandlings-HVB för vuxna enligt SoL Personlig assistans enligt LSS Äldreboenden enligt SoL Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS Särskilda boenden enligt SoL (för äldre eller för funktions-hindrade) Verksamhet med konsultentstöd Hemtjänst enligt SoL Biträde av kontaktperson enligt LSS Avlösarservice i hemmet enligt LSS Ledsagarservice enligt LSS

6 Det går inte att ansöka om tillstånd före den 1 januari 2019.
Först då finns det blanketter och formulär i vår e-tjänst.

7 ”Vad behöver jag göra?” På följande sidor beskriver vi vad du behöver göra om: Du idag bedriver en verksamhet som från 2019 behöver tillstånd, t.ex. hemtjänst Du arbetar inom kommunen och beställer omsorgstjänster Du som vill starta en helt ny verksamhet som från 2019 behöver tillstånd Du idag har ett tillstånd och behöver göra en ändring av det

8 Du som idag bedriver en verksamhet som från 2019 behöver tillstånd
Du som idag bedriver en verksamhet, till exempel hemtjänst, behöver förbereda dig på att göra en ansökan hos oss under perioden 1 januari 2019–28 februari Det går inte att ansöka före den 1 januari, men på vår webbplats ivo.se/nyatillstand publicerar vi under hösten mer information löpande om hur du kan förbereda dig. Du får fortsätta att bedriva dina verksamhet under tiden som IVO handlägger din ansökan, under förutsättning att den alltså har kommit in till IVO senast den 28 februari Du kommer att få betala en avgift för att göra ansökan ( kr för en ny ansökan och kr för att ändra i ett tillstånd). OBS! Om din ansökan kommer in för sent omfattas du inte av övergångsbestämmelserna som tillåter bolag att fortsätta att bedriva sin verksamhet i väntan på tillstånd. En för sen ansökan innebär att din verksamhet då är olovlig – ditt bolag får helt enkelt inte fortsätta att bedriva sin verksamhet.

9 Du som arbetar inom en kommun och beställer omsorgstjänster
Du behöver veta att fler bolag inom omsorg måste ha tillstånd från 1 januari (se sidan 5 i denna presentation). Ett bolag som idag redan bedriver en sådan verksamhet får fortsätta att göra det under tiden som IVO handlägger bolagets ansökan. En förutsättning för det är dock att bolagets ansökan har kommit in till IVO senast den 28 februari 2019. Samtidigt blir alla kommuner själva skyldiga att anmäla till IVO om de bedriver dessa verksamheter i egen regi (hemtjänst eller de nya LSS-insatserna). Det gör de genom att fylla i en av våra blanketter, som kommer att finnas tillgängliga samtidigt som alla andra blanketter och formulär, senast den 1 januari 2019.

10 Du som vill starta en helt ny verksamhet som från 2019 behöver tillstånd
Du får inte starta verksamheten förrän du fått tillstånd från IVO. Gör din ansökan via ivo.se från den 1 januari 2019. Du kommer att få betala en avgift på kr för att göra ansökan.

11 Du som idag har ett tillstånd och behöver göra en ändring i det
De nya reglerna gäller också dig. Det tillstånd du har, ligger kvar. Om du vill göra ändringar, till exempel byta föreståndare eller målgrupp, behöver du dock ansöka om tillstånd för det. Du kommer också att behöva betala en avgift för denna ansökan. Det kommer att kosta kr för en ny ansökan och kr om du vill ansöka om att göra vissa ändringar i ett tillstånd. Om du gör en ändring i bolagets ledning eller styrelse behöver du bara anmäla detta till IVO, men anmälan ska göras inom en månad efter förändringen.

12 Sammanställning: åtgärder för bolag som redan har tillstånd eller ska ansöka
Du som redan har ett tillstånd Du som idag bedriver en verksamhet som från 2019 behöver tillstånd Du som vill starta en verksamhet som behöver tillstånd Verksamheter som redan idag har tillstånd ska: Ansöka om ändringar av verksamhet, till exempel byta föreståndare, byta målgrupp, byta lokaler eller byta antal deltagare/boende. Betala en avgift på kr för dessa ändringsansökningar. Anmäla förändringar i ledning senast en månad senare. Pågående verksamheter med hemtjänst, ledsagarservice, avlösarservice eller kontaktperson: Ska ansöka under perioden 1 januari – 28 februari. En för sen ansökan omfattas inte av övergångsbestämmelser! Får fortsätta bedriva i väntan på IVO:s beslut. Betalar avgift på kr för att ansöka. Nya verksamheter med hemtjänst, ledsagarservice, avlösarservice eller kontaktperson: Får inte starta förrän tillstånd meddelats. Ska betala en avgift på kr för att ansöka.

13 ”På vilket sätt blir kraven tydligare för tillstånd enligt SoL eller LSS?”
Vad prövar IVO? Vem prövar IVO? Insikt i de föreskrifter som gäller för verksamheten, till exempel: VD och andra ledare med bestämmande inflytande Kunskap om arbetsrätt och arbetsmiljö Kunskap om ekonomiska regelverk Ägare (direkta eller indirekta) med väsentligt inflytande Lämplighet i övrigt, till exempel: Styrelseledamöter och suppleanter, eller bolagsmän i kommandit/ handelsbolag Vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna Laglydnad i övrigt Andra omständigheter av betydelse Ekonomiska förutsättningar, till exempel: Bolaget ska klara att bära sina kostnader Bolaget ska klara av ekonomiska svängningar IVO prövar alla som har väsentligt inflytande över verksamheten, och alla dessa personer ska vara lämpliga. Johanna

14 I sin tillsyn kommer IVO att granska samtliga bolag som bedriver tillståndspliktiga verksamheter (se sidan 5) enligt de tydligare kraven Vilka är de tydligare kraven? Vad händer annars? IVO får förelägga företag om att rätta till ifall: Om det förekommer missförhållanden Bolaget och verksamheten ska uppfylla krav och mål enligt lagar och föreskrifter Fortlöpande vara lämplig och ha ekonomiska förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller Om lämpligheten eller de ekonomiska förutsättningarna försämrats Den som har tillstånd ska anmäla förändringar i personkretsen senast en månad efter förändringen Om företaget inte anmält ändringar Johanna

15 Du hittar kontinuerligt uppdaterad information på vår webbplats: www
Du hittar kontinuerligt uppdaterad information på vår webbplats: Har du frågor om de nya reglerna? Välkommen att ringa vår upplysningstjänst:


Ladda ner ppt "Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019"

Liknande presentationer


Google-annonser