VIKINGATIDEN. Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Bestar möt myternas djur
Anne Frank Historia.
Äventyr i sjumilaskogen
Solen Solen är en stjärna..
Sagan om den hungriga vargen
Sagan om Piffy.
Instuderingsfrågor till Vikingatiden
Båtar, hav & djur i vattnet.
Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.
1. 2 Servo HÖGER Större utslag ger snabbare ->> hastighet. Mindre utslag ger långsammare -> hastighet. VÄNSTER Större utslag ger
Egypten.
Medeltiden Svensk medeltid
Isländska sagor.
Rymden.
KRISTENDOMEN Vad tänker du på när du hör ordet kristendom?
Fladdermöss Av Bengt-Erik Engholm Fladdermöss finns överallt men de är hemliga och spännande. Det finns superhjältar som klär ut sig till fladdermöss.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
VIKINGARNA.
När Sverige blev Sverige
Hur fick giraffen sin långa hals?
Idag var jag och min familj förutom min pappa badade i Oasen i Kungälv. Och när vi kom dit då var mina kusiner också där och de heter Evin och Dilan och.
Sagor, myter, legender & sägner
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Rymden Bilder: Clipart
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Hinduism  Åk 6 1.
AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014
skola. hamarkfilm. se/index
Vårt vanligaste sällskapsdjur
Typiskt för saga Handling Personer Hjälpare och ”stjälpare” Miljöer
Uppstart projekt oktober 2014
Varg Vedad Arifovic 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Planet fakta.
Kolets kretslopp.
Rymden Av Nicolina 4B.
Asatron Fornnordisk religion.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Skapelseberättelsen.
Vampyrer. En vampyr är en varelse i mytologin som har övernaturliga krafter och förmågor. De ser oftast inte så mycket annorlunda ut, som en blek människa.
VIKINGATIDEN.
VIKINGATIDEN Vikingarnas skepp.. FAKTA ● Birka är Sveriges äldsta stad. ● Alla vikingar är inte ofta med i krig. Vikingarna bodde i långhus. Ett långhus.
Vikingavapen ● Vikingarna hade allt från svärd till yxa och kniv. ● Yxan kastade de på fienden. Svärdet var det vanligaste vapnet. Kniv var bra om man.
Rymden jorden Vår planet heter Tellus. månen Tellus har en måne.
VIKINGATIDENS SKEPP Ett skandinaviskt långskeep. Om det har djurhuvud i fören kallas det drakskepp. Det vanliga vinigaskeppet var det så kallade långskeppet.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Historia och Religion åk 4
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
KÄRLEK.
Vikingatiden.
Oden Oden offrade sitt ena öga för att få dricka ur Mimers brunn.
Nordisk mytologi Linn de Wilde.
Vikingar eKr..
Vite krist & kristna kungar
Dinosaurier De såg ut som stora ödlor eller krokodiler. De fick därför namnet dinosaurier, vilket betyder "fruktansvärda ödlor". .
Träna svenska A och B Häfte 9 Familj Föräldrar Lina Bertil
Den Nya tiden e. Kr.
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Hej, jag heter Karam och jag ska berätta om en bok som jag har läst.
Lukasevangeliet 9 Mat åt fem tusen Apostlarna kom tillbaka och berättade för Jesus om allt de hade gjort. Han tog dem med sig och drog sig undan till en.
Medeltiden –den mörka tiden?
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Evolutionen så här långt
Jesu lidande och död.
Skapelsen.
Vikingar.
Presentationens avskrift:

VIKINGATIDEN

Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har två korpar Hugin och Munin.

Tor ● Han är åskans gud. ● Han åker i en vagn dragen av hans bockar. ● Han har en hammare Mjölner. ● Han är den starkaste guden.

Freja ● Hon kan förvandlas till en fågel. ● Hennes vagn är dragen av två stora katter. ● Hon har en ring som var fjärde natt får 8 nya guldringar. ● Hennes bror är Frej.

Loke ● Han kunde förvandlas till olika djur. ● Han är pappa till Sleipner, Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel. ● Han är egentligen ingen gud men är mäktig och trollkunnig.

Idun ● Hon har magiska äpplen som gör att asagudarna håller sig unga. ● Men ingen får smaka av dem förrän de är 25 år. ● I vissa sagor sägs det att hon är syster till Balder. Hon blev också förvandlad till en nöt av Loke.

Skade ● Hennes pappa blev dräpt av gudarna så hon åkte till Asgård för att få rättvisa. ● Hon skulle få gifta sig med en gud. ● Hon ville gifta sig med Balder men hon blev tvungen att välja efter fötterna. ● Då blev det Njord havsguden. ● De fick 2 barn Frej och Freja. Sen skildes de, för att hon klarade inte av att bo vid vattnet och han klarade inte av att bo uppe i bergen.

Balder ● Odens enda barn med sin hustru Frigg. ● Asgårds enda arvtagare. ● Loke ser till att Balder blir dödad i en olyckshändelse. ● Hans son heter Forsete.

Sleipner ● Han är Odens häst. ● Hans föräldrar är Loke och jättens häst. ● Han är den snabbaste hästen i Asgård och därför blev han Odens häst. ●

Midgårdsormen ● Han är från Loke och Angeboda. ● Men Oden kastade ut honom i havet. ● Så han ringlade sig runt hela värden och bet sig i svansen. ● Om han dör kommer jorden att gå under.

Fenrisulven ● Han är barn till Loke. ● Först så fick han bo i Asgård men när han blev större vågade ingen mata honom längre. ● Då var det bara en, Tyr, som vågade. Då bet han av hans hand. ● Sen blev han fastbunden med speciella rep från dvärgarna.

Höder ● En av Odens barn. ● Han är blind så han håller sig vid sin faders sida i Valhall. ● Han har bäst hörsel. ● Han dödar Balder. ● Och i Ragnarök får ha tillbaka sin syn.

SLUT !!!!!!! Gjord av Clara