Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Av Nicolina 4B.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Av Nicolina 4B."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Av Nicolina 4B

2 En galax är ett stjärn system
En galax är ett stjärn system. I en galax kan flera miljoner stjärnor vara samlade. Flera miljarder år efter Big bang hade stora moln av gas och dam bildats. I galaxen finns även moln av gas och stoft eller av dam. Alla himlakroppar hålls ihop av dragningskraft. På den norra stjärn himlen kan vi se Andromedeagalaxen. Hos grekerna betyder galax mjölk.

3 Vintergatan Det finns ungefär miljarder stjärnor. Det finns gas, stoft och damm i vår galax. Man tror att det finns ett svart hål i mitten av vintergatan. I vår galaxhop finns det 35 galaxer. Universum består kanske av 100 miljarder galaxer. På tyska heter vintergatan Milchstrasse, på danska heter det maelkevejen, på engelska heter det The milky way. Grekerna trodde att gudarna sprutade mjölk över himlen.

4 Stjärnor En stjärna föds, lever och dör. En stjärna föds i en nebulosa. En nebulosa är ett moln av gas och stoft. Solen är den stjärnan som är närmast jorden. Det finns blåa jättar och röd jättar. Det finns vita dvärgar, röda dvärgar och svarta dvärgar. En stjärna är en lysande himlakropp. Stjärnan är ett glödande klot av gas. En del stjärnor har funnits lika länge som universum. De är de minsta och de lättaste stjärnorna.

5 stjärnbilder I olika länder tycker man att Karlavagnen ser ut till exempel hos samerna där tycker dom att Karlavagnen ser ut som en pilbåge, i Kina kallar man Karlavagnen för Kejsarens vagn, i Afrika kallar man Karlavagnen för elefanten. Polstjärnan är den stjärnan som lyser mest. Karlavagnen är den lättaste stjärn bilden att se. Förr i tiden när man segla så fanns det inga kompaser och då fick man följa.

6 solen Solen är vår närmste stjärna. Det tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Solen är jätte varm ca 5600°c °c på utan och inuti solen är det ca °c varmt. På solfläckarna är det ca 4000°c. Det tar ungefär 27 dagar för solen att snurra runt sin egen axel. Solen är en medel stor gul stjärna. Solen har funnits ungefär i 4,6miljader år. Det är ca 5 miljarder år kvar innan solen dör. Solen består av vätgas och helium. Solen diameter är km.

7 solsystem Solen är en stjärna. Det finns 8 planeter i vårat solsystem. Dom 8 planeterna heter Merkurius, Venus, Tellus som är jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Alla planeterna är döpta efter gudar. Pluto och Sedna är dvärgplaneter. Alla planeterna rör sig i banor runt solen. Förr trodde man att jorden var platt. Jorden är i mitten av vårat solsystem. Solens dragningskraft håller kvar alla planeter på sin plats så dom snurrar på samma plats hela tiden.

8 merkurius Merkurius är den minsta planeten i vårat solsystem. Merkurius är närmast solen. Mercurius är ett klot av sten. Merkurius är lite större än vår egen måne, men tyngre. Merkurius kärna är gjord av järn. Det tar 88 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt solen. Det tar 59 dygn för Merkurius att snurra ett var runt sin egna axel. På dagen är det ca 400°c på Merkurius och på natten är det nästan -200°c. Om man tittar på solnedgången kan man se Merkurius.

9 Venus Venus är den andra planeten från solen. Venus snurrar i en bana närmast jorden. Venus och jorden är nästan lika stora planeter. Venus är ett klot av sten. Venus består av berg, vulkaner och slätter. Venus har ett molntäcke som är orange och innehåller svavelsyra. Venus är en mulen planet då åskar det och regnar det mycket. Det är +460°c på Venus. Det tar 225 dygn för Venus att snurra runt solen. Ett dygn på Venus är 243 jorddygn. Venus har fåt sitt namn från romerska kärleks gudinnan. Venus snurrar motsols.

10 jupiter Jupiter är den största planeten och femte planeten i vårat solsystem. Jupiter han ingen fast yta och ingen hård yta. Jupiter har många månar runt sig. Jupiter är den planeten som snurrar runt sin axel fortast. Det tar 12 år för Jupiter att snurra ett varv runt solen. Jupiters atmosfär består av väte och helium. Jupiters utsida består av gas. Jupiter har ljusa och mörka moln på utsidan. På ytan är det -110⁰c inuti i kärnan är det ⁰c. Jupiter är en gulvit stjärna. Etg dygn på Jupiter är 9h och 50min.


Ladda ner ppt "Rymden Av Nicolina 4B."

Liknande presentationer


Google-annonser