Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Bilder: Clipart

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Bilder: Clipart"— Presentationens avskrift:

1 Rymden Bilder: Clipart
Emmy Fredman 4C Madenskolan Fakta: Rymdboken- Beta pedagog Stora läs och lär om rymden – Marie Tengnäs Rymden Bilder: Clipart

2 Galaxer är…… Ett slags stjärnsystem. De första himlakropparna är av små dammkorn. Dammkornen drogs till varandra med hjälp av dragningskraft. Många miljarder stjärnor är samlade i en galax. Stjärnona bildades för miljarder år sen. Många planeter. Tex våran jord eller mars. är samlade i en Galax Jordens Galax heter vintergatan. Alla våra planeter är samlade i Vintergatan. För hundra år sedan trodde man att Vintergatan var rymdens enda galax. Men en dag så såg en upptäckare, Vid namn : Hubble, En suddig prick på himlen. Detta ville Hubble undersöka och det gjorde han. När han tittade i ett teleskop så såg han att en suddiga pricken inte bara var en suddig prick utan också en till Galax! Nu idag vet vi att det finns jättemånga galaxer i världen.

3 Galaxer fortsättning……
Galaxen som Hubble upptäckte döptes till Andromedea. Teleskopet som Hubble tittade i har döpts till Hubble. För det var Hubble som upptäckte de andra galaxerna.. Ordet ”Galax” kommer från grekiskans ”Galaktos” som betyder mjölk. Grekerna trodde att Galaxerna var mjölk som gudarna hade spillt ut.

4 Vintergatan Vintergatan är världens galax. Vintergatan skapades av väte och helium. I vintergatan finns ca miljarder stjärnor. En av stjärnorna är våran sol. Solen sitter längst ut på en av vintergatans armar. Armarna heter : Orionarmen, Persensarmen, Normaarmen, Sagittarinsarmen, Centaurusarmen, Och Cygnusarmen. Man tror att i mitten av vintergatan finns ett svart hål. Men man vet inte säkert. Vintergatan är spiralformad. På sidan så ser vintergatan ut som en diskus.

5 Stjärnor En stjärna är en lysande himlakropp.
Den stjärnan som är närmast jorden är vår sol. Stjärnor gör precis som oss. De föds, lever och dör. Stjärnor föds i en Nebulosa. En Nebulosa är som en slags barnkammare. Förr trodde man att stjärnorna var eviga. Vissa stjärnor har levt lika länge som i universum. En slocknad stjärna kallar vi en vit dvärg. En röd stjärna lever längst. En Neutronstjärna är ett slags svart hål. Ett svart hål har en dragningskraft. Ett svart hål släpper inte ut ljus.

6 Stjärnbilder Karlavagnen är en stjärnbild. Vi i Norden tycker Karlavagnen ser ut som en vagn som 3 hästar drar. I Afrika tycker man att Karlavagnen ser ut som en Elefant. I Thailand en krokodil. Karlavagnen är en del av Stora björn. Vi använder grekiska gudasagor för att komma ihåg våra stjärnbilder. På himlen i vår galax finns mer än 1000 stjärnor. Dem stjärnor vi ser här på jorden, finns i vår galax. Vår galax kallas/heter : Vintergatan.

7 Solen :D Solen föddes för 4.6 miljarder år sedan. Solen är en gul medelstor stjärna. Det tar ca 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Solen snurrar runt sin egen axel på ca 27 dagar Om 5 miljarder år kommer kanske solen dö ut eller explodera. Två män som heter Isac Newton och Galileo Galilei är riktigt intreserade av rymden och speciellt solen.

8 Merkurius Merkurius är den planet som är närmast solen. Den är en av dem fyra stenplaneterna. Merkurius är den minsta planeten i vårt solsystem. Merkurius är svår att upptäcka. Men den är synlig från jorden. Det tar 59 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt sin egen axel. Det tar 88 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt solen. Om man kunde bo på Merkurius skulle man fylla år var 88:e dag. Men man kan inte bo på Merkurius för planeten har ingen atmosfär.

9 Venus Venus är den andra planeten från solen. Men ändå 108 miljoner km från den. Venus är omringad av täta orangea moln av svavelsyra. Därför kan vi inte se planetens yta. Det är ganska lätt att se Venus från jorden. Från jorden kan man se Venus tydligast på Morgonen eller på kvällen. På morgonen kallas Venus för Morgonstjärnan, på kvällen aftonstjärnan. Fast Venus är ju en planet, ingen stjärna! På Venus är det grader varmt. När solens strålar når Venus så stänger de täta, orangea molnen inne värmen. Därför är det så varmt på planeten Venus. Ett dygn hos oss på Jorden är 243 dygn på Venus.

10 Jorden/Tellus Jorden är den tredje planeten från jorden. Jorden är den enda planeten man kan leva på. Ovanför jorden, så finns det en atmosfär. Innanför atmosfären så finns det syre. Och om inte atmosfären skulle funnits hade vi inte kunnat leva på jorden. Då skulle det inte funnits syre. Då skulle vi inte kunna andas. Dem kallaste platserna på jorden är Nordpolen och sydpolen. Där kan det vara upp till – 88 grader. Dem varmaste platserna på jorden är vid jordens mittpunkt, ekvatorn. Där ligger TEX Afrika.

11 KÄLLOR: : WIKIPEDIA : RYMDBOKEN – BETA PEDAGOG
: STORA LÄS OCH LÄR OM RYMDEN - MARIE TENGNÄS.


Ladda ner ppt "Rymden Bilder: Clipart"

Liknande presentationer


Google-annonser