Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF Nätverksträff 2015-11-26, Ylva Blauberg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensinventering
Advertisements

Legitimationskrav Rekrytering
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Den svenska förskolan.
Lärarlegitimation.
Validering av yrkeskunskaper inför antagning till Yrkeslärarprogrammet
09.00 – Kaffe och registrering
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Behörighetsförordningen
Den nya högskoleutbildningen Aija Sadurskis Högskoleverket.
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
DEN GRUNDLÄGGANDE FRÅGAN UPPDRAGET FÖR-/NACKDELAR – PROBLEM/MÖJLIGHETER (3) UTVECKLINGEN I EUROPA REFERENSER Nationella kvalifikationsramar (NQF): utformning.
Yhmyndigheten.se En svensk referensram för kvalifikationer
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
1 Ladok3 Examensfokus »NUAK »Catherine Zetterqvist, huvudproduktägare Ladok3 »Annika Thunström, områdesproduktägare examen Ladok3.
Förskolelyftet Förskolans potential har inte utnyttjats fullt ut. Ett lekfullt lärande i förskolan kan bidra till att fler lyckas i skolan. Fortbildningen.
Utbildningsdepartementet Vuxenutbildningen i BP 09.
Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Folkhögskolornas informationstjänst 2012.
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet några reflektioner från Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan.
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Framtidens Yrkeshögskola inom teknik och tillverkning Anders Axelsson (Region Skåne) Johan Ståhl (Teknikcollege Skåne ) Teknikcollege rikskonferens Uppsala.
Uppdrag validering Björn Scheéle
Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Folkhögskolornas informationstjänst 2015.
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Myndigheten för Yrkeshögskolan
Utbildningsdepartementet Budskap från rekommendationen om EQF En gemensam referensram - ett översättningsverktyg mellan olika kvalifikationssystem och.
Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Information och idéutbyte.
Europass och de gemensamma europeiska verktygen
Den nya utbildnings- och examensstrukturen Träder i kraft 1 januari 2007 Gäller utbildning som startar efter den 30 juni 2007.
Bedömning utan fullständig dokumentation
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Enkät genomförd av SCB: Inträdet på arbetsmarknaden Seminarium den 22 oktober 2010.
Betyg och internationell mobilitet - avrapportering till Forum för internationalisering Sveriges universitets- och högskoleförbund.
Eva Lindgren och Annette Wisén Myndigheten för yrkeshögskolan
Särskilt pedagogiskt stöd
Konst- och kulturutbildningar
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Så arbetar du på Mina sidor - välkommen
Folkhögskolornas behörighetsmodell
Universitets- och högskolerådet Nyheter från Antagningen Amer Chuhan.
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
SeQF Utgår från EQF – European Qualification framework Ett sätt att jämföra utbildningar och andra kvalifikationer (utbildningsbevis, certifikat, diplom)
Yrkeshögskolornas medverkan i det europeiska högskoleområdet
Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
B EVISHANDLÄGGNING ( EXAMEN ) I NYA L ADOK Nätverksträff 25 november, Konstfack Anette Eriksson, Sophia Hansson Ridman och Linda Strand- Lundberg.
Resultat så här långt Ladok - produktbeskrivning Catherine Zetterqvist, Anette Eriksson.
Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Folkhögskolornas informationstjänst 2016.
Funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
Välkommen till studentdagen 2016
Hur sprids utbildningsinformationen? Lisa Tönus Skolverket
Skapa utbildningsmallar i nya Ladok
Mats Embertsén EQF- SEQF.
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Lite statistik och några förslag
Validering inom Lärarlyftet
Universitet och högskolors framtida roll – samspel med UKÄ
Ärendestöd i nya Ladok NUAK den 20 september 2016
Bevishantering nya ladok
Utbildningsdepartementets arbete med den nya förvaltningslagen (2017:900) Anita Stawarz, kansliråd Utbildningsdepartementet.
Scenarier för tillgodoräknanden del 1 webbutbildning
Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Folkhögskolornas informationstjänst 2016.
Folkhögskolans allmänna kurs och SeQF
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Allmän kurs på folkhögskola – en väg till högre studier
Handledarutbildning Steg 2.
Utbildningsplan Lärandemål
Presentationens avskrift:

Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF Nätverksträff , Ylva Blauberg

Begrepp ●EQF - European Qualification Framework ●NQF – National Qualification Framework ●SeQF – Swedish Qualification Framework, Sveriges referensram för kvalifikationer ●Kvalifikation – ett dokumenterat resultat av lärande i form av kunskaper, färdigheter och kompetenser 2

Förordning (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande 1/ Referensramen införs ●8 nivåer – beskriver det resultat av lärande som är av betydelse för varje nivå. ●Kvalifikationer inom det offentliga utbildningssystemet som uppfyller kraven på resultat av lärande och kvalitetssäkring nivåplaceras. ”Best fit”. 1/ Modellen för ansökan införs ●Utfärdare kan ansöka till Myndigheten för yrkeshögskolan om att få en kvalifikation nivåplacerad. 3

Viktiga distinktioner ●Referensramen ersätter inte det offentliga utbildnings- systemets styrdokument. ●Referensramen beskriver inte enskilda personers meriter utan ska fungera som ett översättningsverktyg som på systemnivå kan beskriva olika kvalifikationer i form av resultat av lärande. ●Att en individ uppnått en viss nivå av resultat av lärande inom ett område ger inte per automatik behörighet till studier på en annan nivå eller inom ett annat område och påverkar inte de antagningsregler som gäller inom respektive utbildnings- eller skolform. 4

5

Redovisade regeringsuppdrag 2015 Den 1 oktober 2015 redovisade Myndigheten för yrkeshögskolan till utbildningsdepartementet fyra regeringsuppdrag. 4:e uppdraget är följande: Föreslå hur nivåerna i den nationella referensramen kan införas i relevanta kvalifikationsdokument inom det offentliga utbildningssystemet. porteringar/Aterrapportering-regeringsuppdrag2015- SeQF-4.pdf 6

Förslag ●Myndigheten för yrkeshögskolan föreslår att det ska bli obligatoriskt att hänvisa till Sveriges referensram för kvalifikationer i examensbevis eller motsvarande dokument inom det offentliga utbildningssystemet. Denna hänvisning ska även finnas med i Europass- bilagor till dessa kvalifikationsdokument. ●Myndigheten föreslår att hänvisningar till Sveriges referensram för kvalifikationer ska skrivas ut som SeQF, och att kvalifikationsdokument som hänvisar till referensramen ska använda både SeQF och EQF. ●Myndigheten föreslår att MYH, Universitets- och högskolerådet (UHR) och Skolverket reglerar dessa hänvisningar för de utbildningsformer som de ansvarar för. ●Myndigheten ger också förslag på en modell för hur kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet som ansluts till referensramen ska hänvisa kvalifikationsnivån i deras kvalifikationsdokument. 7

Läs mer på 8