Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser."— Presentationens avskrift:

1 OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser. Metoden utvecklades i England i början av 1980-talet och introducerades i Sverige 2005.

2 Med stöd av Nordiskt Valideringsforum tar samverkande organisationer fram en programplan och bedömningsplan med tillhörande moduler* anpassade efter syfte, mål och målgrupp. Dessa dokument är en utgångspunkt för kvalitetssäkringen. *En modul är uppbyggd i form av läranderesultat och bedömningskriterier som beskriver vad en individ förväntas kunna, veta och utföra inom ett avgränsat område och till viss nivå, samt på vilket sätt individen förväntas visa detta. Lärandet kan erkännas på tre nivåer – 1, 2 och 3. Nivåerna är anpassade och möjliga att jämföra med European Qualification Network.

3

4 Hur går det då till? Verksamheten genomförs och det individuella erkännandet av lärandet erhålls efter fullgörande av modul(er) och bedömning av OCN-utbildad handledare/bedömare. En viktig komponet är att deltagaren själv är aktiv i att visa att lärande skett. På detta sätt säkrar man inte bara att lärandet ges, utan även att inlärning skett. När handledaren bedömer att deltagaren är klar med modulen, rekommenderas deltagaren till IK. IK kvalitetssäkrar bevismaterialet och rekommenderar deltagaren vidare till EK, för utfärdande av intyg.

5 IK:s roll och förhållande till handledare och extern kvalitetssäkrare.
IK syftar till att säkra god kvalitet i verksamheten och i bedömning som handledare genomför. Lika möjligheter – bästa möjligheter. Korrekta och konsekventa bedömningar/rekommendationer. God standard och aktiv kvalitetsförbättring. IK ska vara en kritisk vän/stöd till handledarna. Förebyggande arbete. Har vi samsyn? Är materialet aktuellt? Rätta till systematiska brister. Identifiera och sprida goda exempel. Utveckla verksamheten.

6 INDIVIDEN ÖVRIGT Stärker individen- bättre självförtroende.
Kommunicera sin kompetens till omvärlden. Ökar individens konkurrenskraft på arbetsmarknaden ÖVRIGT Direktkoppling till arbetsmarknaden. Komplement till redan existerande formella system

7 VERKSAMHETEN Det övergripande syftet med OCN-metoden är att kvalitetssäkra verksamheter som erbjuder lärande och validering, samt att skapa förutsättningar för individer att få sina kunskaper, färdigheter och kompetenser erkända. Inom de Interna & Externa arbetsplatser sker det mycket lärande genom praktik, arbetsträning och andra företagsbaserade insatser. De interna arbetsplatserna strävar efter att anpassa utbudet av arbetsuppgifter till de behov som individen har och erbjuder deltagaren möjligheter att träna, prova och lära olika moment. Detta lärande behöver synliggöras, erkännas och få ett värde som är kommunicerbart vilket uppnås genom att arbetsledare och handledare, på de interna arbetsplatserna, kontinuerligt validerar deltagarnas lärande genom OCN-metoden.

8


Ladda ner ppt "OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser."

Liknande presentationer


Google-annonser