DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av asylsökande i VAS Anette Larsson Hälso- och sjukvårdsenheten Hälsoinformatik E-post:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetet med anmälningsavgifter
Advertisements

Information om ensamkommande barn
Ett gott liv i ett livskraftigt län
Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i.
Ds 2012:36 Vård för papperslösa läget i november 2012 Rosengrenska/Röda Korset
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
  Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
Nytt sjukreseregelverk 1 maj 2009
Nyanländas hälso- och sjukvård
Uppgifter, arbetsformer, rutiner
Vård i rimlig tid Region Skåne Lund
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
Information för gode män och överförmyndare
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Information om ensamkommande barn
Information om ensamkommande barn
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Detta ska vi prata om… En tillbakablick – vad har hänt? Finansiering Beställning TV Barn- och ungdomstandvård Uppsökande tandvård Tredje steget.
Landstingets ledningskontor  Ny Patientlag  Etik, korruption och oegentligheter Jens Larsson, Chefsjurist
A nmäla B esök och B etala A vgift Projekt ABBA. En enhetsavgift för öppen sjukvård Patienten debiteras en enhetsavgift på 200 kr oavsett tid, plats och.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Nationell Patientöversikt, NPÖ
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
1.De ensamkommande flyktingbarnen 2.Hur ordnas boendet för alla andra asylsökande, familjerna osv. ? 3.Varför ser jag så få asylsökande? 4.Hur har dom.
Regler för arbetstillstånd ”Ett Sverige som med öppenhet tar tillvara den globala migrationens möjligheter.” Migrationsverkets vision.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Aktuellt om asyl och flykting Norrbottens län.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Om ensamkommande barn April Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar.
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet.
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Utbetalning för Asyl Till privata vårdgivare i Hälsoval Värmland.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
E-frikort är ett elektroniskt högkostnadsskydd och består av en databas där alla transaktioner automatiskt samlas från vårdgivare som är anslutna till.
Region Östergötland Utbildning E-frikort
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Varför skapa ett digitalt vårdbesök?
Presentation fristående förskolor
Frågor om bedömning av ålder – ensamkommande barn
Enheten för tandvårdsstöd ansvarar för Landstingets tandvårdsstöd för särskilda patientgrupper
Enheten för tandvårdsstöd ansvarar för Landstingets tandvårdsstöd för särskilda patientgrupper budget 2017 – 34 mkr
Så här anmäler du dig till högskolan VT18
Gemensam information i Ladok och NyA
Utbildning TVS Region Norrbotten
Förberedelser alias/skyddade personuppgifter inför produktionssättning
Från antagning till gu-kort
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
Vård- och behandlingsgarantin - en del av patientlagen
Enhet för Asyl- och flyktinghälsa
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Privata vårdgivare/ Folktandvård
Krävs det remiss för att söka vård i Jämtland Härjedalen?
Så här anmäler du dig till högskolan HT18
till kommuner och landsting
Hälso- och sjukvård i Region Östergötland Hur söker jag vård?
Tandvårdsstöd Översikt och instruktioner från Bedömning tandvård
Registrering av asylsökande i VAS
Utbildning TVS Region Norrbotten
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Sjukresor i Halland – nytt regelverk
Vad kostar vården.
Hälso- och sjukvård och tandvård för sylsökande
Presentationens avskrift:

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av asylsökande i VAS Anette Larsson Hälso- och sjukvårdsenheten Hälsoinformatik E-post:

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av asylsökande med LMA-nr i VAS En person som ansökt om asyl i landet och som har fått dossiernummer eller LMA- nr tilldelat. Asylsökande vistas oftast på en av Migrationsverkets avsedd plats, olika typer av anläggningsboenden. Fråga efter LMA-kortet eller dossiernummer. Dossiernummer är alltid detsamma som LMA-nr och anges som LMA-nr i VAS. Kontrollera om patienten är upplagd i VAS med hjälp av personnumret (ÅÅMMDD+ reservnummer), LMA-nr eller PA18 Patienter med LMA-kort. Om patienten inte är upplagd i VAS ska upplägg ske med reservnummer. Ange namn, kön och födelsedatum (ÅÅMMDD). Registrera LMA-kortets nummer i fliken Övriga uppgifter, ange giltighetstid. Nationalitet (ZZ) Under utredning samt Län-kom för LMA-nr (99-25). Var uppmärksam på giltighetstiden för LMA-nr. Uppmana patienten att ansöka om förlängning av LMA- nr hos Migrationsverket när VAS ”fastnar” i fältet för LMA-nr vid ankomstregistrering. Avgiftstyp för läkarbesök Z1, 50 kr, sjukvårdande behandling Z2, 25 kr. Akuta besök på jourcentral eller akutmottagning är Z6 respektive Z4 eller, 300 kr. Ambulansavgift ska inte tas ut. Högkostnadsskydd gäller inte. Asylsökande kan vända sig till Migrationsverket för återbetalning enligt särskilda regler, patienten betalar alltid patientavgiften. När betalsätt är faktura ska den skickas till patient, ange inte annan betalande Migrationsverket.

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av asylsökande utan LMA- kort eller dossiernummer Patienten kommer från Migrationsverkets anläggnings- eller evakueringsboende eller kommer exempelvis med företrädare (ensamkommande barn) men kan inte uppvisa LMA-kort eller dossiernummer. Kontrollera om patienten är upplagd i VAS med hjälp av personnumret (ÅÅMMDD+ reservnummer), eller PA18 Patienter med LMA-kort..Om patienten inte är upplagd i VAS ska upplägg ske med reservnummer. Ange namn, kön och födelsedatum (ÅÅMMDD). Så snart patienten kan uppvisa LMA-kort kompletteras LMA-nr i fliken Övriga upplysningar. Nationalitet (ZZ) Under utredning samt Län-kom för LMA-nr (99-25). Avgiftstyper är för läkarbesök Z1, 50 kr, sjukvårdande behandling Z2, 25 kr Akuta besök på jourcentral eller akutmottagning är Z6 respektive Z4 eller, 300 kr. Ambulansavgift ska inte tas ut. Högkostnadsskydd gäller inte. Asylsökande kan vända sig till Migrationsverket för återbetalning enligt särskilda regler, patienten betalar alltid patientavgiften. När betalsätt är faktura ska den skickas till patient, ange inte annan betalande Migrationsverket.

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av okänd asylsökande i VAS Patienten uppvisar inget LMA-kort eller dossiernummer, de står inte klart att patienten kommer från Migrationsverkets boende, ingen medföljande kan intyga att det är en asylsökande men patienten uppger sig vara asylsökande. Om patienten inte är upplagd i VAS ska upplägg ske med reservnummer. Ange namn, kön och födelsedatum (ÅÅMMDD). Försök få fram en adress till patienten Län 99 Utland, Ej folkbokf i Sverige, Kommunkod 99 Ej folkbokf i Sverige Nationskod lämnas blank Avgiftstyperna är för besöket är exempelvis 12, J1, 30, A1, betalsätt räkning. Ambulansavgift kan faktureras. Högkostnadsskydd gäller inte. Asylsökande kan vända sig till Migrationsverket för återbetalning enligt särskilda regler, patienten betalar alltid patientavgiften. När betalsätt är faktura ska den skickas till patient, ange inte annan betalande Migrationsverket.

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av ”gömd” i VAS Person som efter av- eller utvisningsbeslut på asylansökan fortfarande uppehåller sig i landet. LMA-nr är inte längre giltigt. Personen finns troligen upplagd i VAS. Använd det redan registrerade reservnumret i VAS. Sök på namn eller del av personnumret. Det går även att söka på det ogiltiga LMA-numret. Om personen inte är känd sedan tidigare men kan uppge födelseår månad och dag läggs detta upp med reservnummer. Om personen inte kan uppge identitet läggs reservnummer upp med dagens datum och namn okänd. Avgiftstyper som för asylsökande.

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registrering av asylsökande, papperslösa eller gömda barn Bakgrund: För barn under 18 år gäller alltid Barnkonventionen, vård ska ges till barn på samma villkor som vård till barn som är folkbokförda i Norrbotten. Inom NLL finns beslut om att barn upp till 20 år har rätt till avgiftsfri vård. Registrering i VAS på samma sätt som för vuxna asylsökande. - Nationskod ZZ Under utredning och län-kom för LMAnr samt LMA-nr om det finns. Avgiftstypen är alltid B1 för barn som inte fyllt 20 år. Ingen patientavgift. Personer som inte fyllt 20 år ska erbjudas hälso- och sjukvård samt tandvård i samma omfattning som barn och ungdomar bosatta inom landstinget.

DIVISION Landstingsdirektörens stab Registering av papperslös i VAS Icke EU-medborgare som visas utan nödvändiga tillstånd i landet, inte asylsökande. ID-handling från hemlandet kan finnas. Dessa personer har rätt till vård som inte kan anstå. Om personen är känd sedan tidigare används det redan registrerade reservnumret i VAS. Sök på namn eller del av personnumret. Om personen inte är känd sedan tidigare men kan uppge födelseår månad och dag läggs detta upp med reservnummer. Om personen inte kan uppge identitet läggs reservnummer upp med dagens datum och namn okänd. I fliken övriga upplysningar anges Papperslös i fältet Övrigt. Avgiftstyper som för asylsökande, fakturera patienten. Skicka en bokföringsorder till administrativ service, ange att det gäller papperslös. Bokföringsorder finns under Nytt dokument från NLL-mall

DIVISION Landstingsdirektörens stab Nyheter för 2016 Personer som fyllt 85 år har gratis öppen hälso- och sjukvård. Avgiftstypen är Ä1, 0 kr och omfattar även asylsökande som fyllt 85 år. Ambulansavgift ska inte tas ut. När frikortsdatabasen införs under våren 2016 kommer avgiftstypen läggas upp automatiskt på samma sätt som B1 för barn. Till dess måste avgiftstypen Ä1 registreras manuellt.

DIVISION Landstingsdirektörens stab Sjukresor för asylsökande Egenavgiften är 40 kr oavsett fordonstyp. Överstigande summa ersätts. Resa med buss eller tåg ersätts med hela avgiften om den överstiger 40 kr. Resa med buss eller tåg som understiger 40 kr ersätts inte. Ansökning om ersättning för sjukresa skickas till administrativ service.