 Barn har vardagserfarenheter av matematik, tal och räkning innan de kommer till skolan  Skolan ska ge eleverna formella kunskaper i matematik, ett.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
E C A Du ska kunna läsa boken Ondskan med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategi. Du ska kunna göra en enkel.
Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan
Norrbacka språkgrupp Träff Anna Kaya.
Från mönster till algebra
Närvaro!!.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Nationellt prov Sv1.
Förskoleklassen på Södermalms skola
Svenska p Svenska p.
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Lokal Pedagogisk Planering
Ett arbetsområde om poesi
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Tema Kär och galen.
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Att övertyga ! Disposition och mall.
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Rektorsområdet 800 barn/elever mellan 1-16 år 150 vuxna Vi talar 42 språk 25% av eleverna bor sitt första år i Sverige.
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
Retorik- Konsten att tala
En fråga per elev – bråk år 6
Instruktioner Hur man skriver.
Syfte: Undervisningen ska stimulera elevernas lust att tala, skriva, läsa och lyssna och därmed stödja deras personliga utveckling. Eleverna ska ges möjlighet.
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Exempel på skriftligt omdöme
ATT SKRIVA SIG TILL LÄSNING. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna.
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
”Skolans språk är ingens modersmål.”
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Förskoleklassen Jonstorpsskolan Förskoleklassens verksamhet Förskoleklassverksamhetens syfte är att ge barnen en trygg övergång mellan förskola och grundskola.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Lars Madej  Talmönster och talföljder  Funktioner.
Språkbruk och språkliga variationer i svenska Kurs 11 SA1U Susanne Schmitt Neth Lektion i svenska som andra språk Tidsåtgång 80 minuter.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Elever skriver. Att läsa och skriva utvecklas parallellt. När vi läser lär vi oss att packa upp innehållet i en text för att förstå vad den som skrivit.
Medborgarpanel om bibliotek I Botkyrka Om bibliotek och läsning Projekt Ny biblioteksplan i Botkyrka Anna-Stina Takala, KoF.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Välkommen!! Förskoleklass hösten 2017.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Välkommen till svenska 1
Svenska som andraspråk 3
Språk Elevröster.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Föräldramöte Tomtebogård
Att läsa mellan raderna
Kroppsspråk, röst och artikulation
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Utvecklingssamtal 6a vårterminen 2018
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Föräldramöte åk 2 Välkomna.
Presentationens avskrift:

 Barn har vardagserfarenheter av matematik, tal och räkning innan de kommer till skolan  Skolan ska ge eleverna formella kunskaper i matematik, ett matematisk skolspråk

 muntligt språk  fingerräkning är ett språk, ett språk som hjälper dem i tänkandet  bilder är ett språk, (kommunikation, hjälp för eget tänkande)

 Stödjer sig på Vygotskij (1896 – 1934)  rysk psykolog  skrivit boken Tänkande och språk  proximal utvecklingszon, lärarens betydelse är viktig  utveckling sker i samspel med omgivningen  sociokulturellt tänkandet är framträdande i Lpo 94 och Lgr 11 

 barnen pratar högt när de tänker  språkets betydelse för lärandet  språket är ett krav för tänkandet – utan språk inget tänkande  språket är ett medel i begreppsutvecklingen  språket är ett verktyg för tänkandet

 Tankar och åsikter om omgivningen.  Den innebörd var och en ger tingen omkring oss – individuell, personlig, varierar från person till person.  Beroende av erfarenheter. Subjektivt  Ex. Lines erfarenhet av 50 s. 75

Allt språk: talat språk, kroppsspråk, tecken. Språk som symboliserar tankar och åsikter. Objektivt. Ex. Lines uttryck för 50 veckor s. 75 ff

 Diskutera vad som skulle kunna vara ett sjuårigt barns Begreppsinnehåll respektive Begreppsuttryck för begreppen: ◦ tjugo ◦ en halv ◦ Klockan åtta

 Det är viktigt att eleverna har både begreppsinnehåll och begreppsuttryck.  Arbeta mycket med att ge eleverna erfarenheter och uppmärksamma de erfarenheter och det språk som finns.

 Språkuttrycken utvecklas samtidigt med begreppsinnehållet, det går bra att tänka genom det språket.  Ordbilden tolkas direkt, man behöver inte göra någon översättning.  Om du är bra på att läsa fungerar skriftspråket som ett språk av första ordningen för dig.  Teckning som skriftspråk fungerar som ett språk av första ordningen för de flesta barn.

 Ett språk som kräver översättning för att komma i kontakt med större delar av personens associationsvärld och begreppsinnehåll.  Det är språk som inte står i direkt kontakt med begreppsinnehållet och som måste översättas.  Denna översättning förutsätter språk av första ordningen som översättningsled.  Enligt Vygotskij kommer alla nya språk att fungera som språk av andra ordningen.

 Översättningsled är förbindelser mellan det nya språket och barnets begreppsvärld.  Gör språk av andra ordningen till språk av första ordningen.  Det är viktigt att eleven får hjälp med att utveckla ett muntligt språk, som kan fungera som översättningsled.  Exempelvis andra modaliteter (representationsformer)  Övning: rotbegreppet

 Det formella matematiska symbolspråket är ofta ett språk av andra ordningen när det introduceras. Ex skriftliga bråkuttryck som ½ eller decimaltal/positionssystemet (funktioner, derivata, logaritmer)  Låt eleverna skapa många erfarenheter av begreppsinnehåll med hjälp av språk av första ordningen!  Ha inte för bråttom att kräva formellt symbolspråk! (Ex 3+5, multiplikationstabellerna)  Ex från Flex 8

 Begreppsinnehåll  Begreppsuttryck  Språk av första ordningen  Språk av andra ordningen  Översättningsled

 Hur hänger Begreppsinnehåll, Begreppsuttryck, Språk av första ordningen, Språk av andra ordningen och Översättningsled ihop? Bild på s. 81 samt exempel på s